Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι στιγμές που καλείσαι να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Εχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Αυτό έκανα για τρία 24ωρα. Ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Οπως ανέφερε, «στη δήλωση το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και πρέπει να ανοίξουμε έναν νέο, πρωτόγνωρο αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρο.

Μίλησα για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, τη συλλογικότητα και την ατομική ευθύνη. Να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που με σεμνότητα θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής.

Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν πρώτα εμένα, που ήμουν επικεφαλής στον ιστορικό κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Κάναμε μαζί ένα ταξίδι επικίνδυνο αλλά συναρπαστικό. Ενα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε, και μάλιστα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες.

Αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία που κάθε ημέρα ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική στην Ελλάδα, δανειστές που θεωρούσαν την πατρίδα μας άξια τιμωρίας.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε: Την έξοδο από τα μνημόνια, τη μείωση του χρέους, τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε αλλά και για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε συμβιβασμούς, δύσκολες αποφάσεις και φθορά. Ηταν όμως ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην Ιστορία.

Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε νέο κύκλο. Οσο και αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει απαρχή για κάτι νέο.

Το εκλογικό σώμα μας έδωσε μια διπλή εντολή: Πρώτον να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση του τόπου.

Πρέπει να ανταποκριθούμε, να αναδιοργανωθούμε άμεσα και να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα τους αγκαλιάζει όλους, αυτό είναι η άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.

Αυτή την πεποίθηση για μια βαθιά ανανέωση και επανίδρυση θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου. Πρέπει να την υπηρετώ και με τις πράξεις μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Εχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.

Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος με βάση το καταστατικό. Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά θα είμαι παρών, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις διαδικασίες», υπογράμμισε.

Είπε ότι είναι πρόκληση να αποδείξει με τη στάση και το παράδειγμά του ότι μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα.

Απευθύνθηκε στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους. Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει, είπε.

Απευθυνόμενος σε όλους τους Ελληνες είπε: μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφαση μου, μπορεί να λυπάστε αλλά τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας, ζούμσε σε εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.