Επειδή πέφτει πολύ σπέκουλα στο διαδίκτυο για την ψήφο "ΠΑΡΩΝ" που έδωσε η Πλεύση Ελευθερίας στο άρθρο 61 το Οικονομικού νομοσχεδίου με τσόντα σε ορισμένες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που πέρασε προχθές χαράματα από τη Βουλή, δίνουμε μια εξήγηση και πληροφόρηση για το τι πράγματι συμβαίνει.
Το νομοσχέδιο πέραν της δήθεν ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών που αποδείχθηκε μια φούσκα της μητσοτακικής κυβέρνησης και που κάποια άρθρα του
 υπερψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας με το σκεπτικό πως θα το κάνει σε όποια διάταξη ενισχύει έστω και λίγο την θέση των εργαζομένων, εισήγαγε και το άρθρο 61.
Αυτό καθόριζε δύο προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3863/2010:
Άρθρο 61 Προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ετών και άνω - Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3863/2010 Στην παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α’ 115), περί της ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ως εξήντα επτά (67) ετών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε: αα) να προστεθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στα εξουσιοδοτούμενα όργανα, αβ) να καταργηθεί η προϋπόθεση της μακροχρόνιας ανεργίας, αγ) να γίνεται αναφορά στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., και όχι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), και αδ) να γίνεται παραπομπή στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), β) το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και η παρ. 6 του άρθρου 74, μετά από λεκτικές προσαρμογές, διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), είναι δυνατή η ένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας πενήντα πέντε (55) έως εξήντα επτά (67) ετών, σε προγράμματα που καταρτίζονται από τη Δ.ΥΠ.Α., για την απασχόλησή τους στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Με την ίδια απόφαση δύνανται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η εφαρμογή του παρόντος σε ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η χρηματοδότηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.»
Όπως γίνεται μάλλον κατανοητό  σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να τροποποιήσει την παρ. 6 άρθρου 74 ν. 3863/2010 για την ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας πενήντα πέντε (55) ως εξήντα επτά (67) ετών, ανθρώπων που για διάφορους λόγους δεν είχαν πλήρη συνταξιοδότηση και προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησής τους.
Στην δεύτερη υποπερίπτωση δίνει την δυνατότητα σε υπουργική απόφαση δύο υπουργών να ορισθούν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και άνεργοι από 67 έως 74 ετών.

Προφανώς και ΔΕΝ δίνει έγκριση για συνταξιοδότηση στα 74, όπως πολλοί πρόθυμοι σχολίασαν για να πλήξουν κυρίως την ψήφο ΠΑΡΩΝ της Πλεύσης Ελευθερίας. Και φυσικά δεν είναι κανένας λαγός για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως πανεύκολα σπεκουλάρισε το ΚΚΕ.

Απλά μπορεί να βοηθήσει κάποιους συνταξιούχους χωρίς αρκετά ένσημα, που ενδεχομένως να ήθελαν να δουλέψουν λίγο παραπάνω, για να μην πέσουν στην παγίδα της φτώχειας. Αν δε θέλουν, δικαιούνται να πάρουν τη σύνταξη τους κανονικά.
Το 'Παρών' σημαίνει ότι τελικά, ΔΕΝ ψηφίζει αυτή τη διάταξη, παρόλο που, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να βοηθήσει μια μειονότητα συνταξιούχων.

Η Πλεύση Ελευθερίας ήταν το μόνο κόμμα που είπε να μην γίνει ψηφοφορία για να γίνει ουσιαστική συζήτηση ενώ όλοι οι άλλοι θέλησαν να γίνει ψηφοφορία στις 2.30 τη νύχτα.
Το συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν προέβλεπε επιδότηση ανέργων διαφόρων ηλικιών και μέχρι 74 ετών. Η ψήφος ΟΧΙ σημαίνει ότι καταψηφίζεις συνολικά την επιδότηση ανέργων, όλων των ηλικιών που προβλέπονταν. Η ψήφος ΝΑΙ σημαίνει ότι αποδέχεσαι ανεργία στα 74, άρα εμμέσως εργασία μέχρι 74. Η ψήφος ΠΑΡΩΝ παίρνει απόσταση από τα 2 κακά σενάρια, χωρίς να λέει ΟΧΙ στην επιδότηση ανέργων πχ 55 ετών. Το ΟΧΙ αρνείται αυτή την επιδότηση.
Το ΠΑΡΩΝ είναι η πιο υπεύθυνη στάση, αλλά το πιο υπεύθυνο ακόμη είναι ότι η Πλεύση ζήτησε να γίνει πραγματική και περισσότερη συζήτηση στη Βουλή, κάτι που ΟΛΟΙ οι άλλοι αρνήθηκαν.


Για την ιστορία να πούμε πως το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με την ψήφο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΡΩΝ ψήφισε η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες.
Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η ΝΙΚΗ και η Ελληνική Λύση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.