του Lucas Leiroz de Almeida /  reseauinternational -24/9/23

Τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέληξαν ευτυχώς σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αλλά η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει. Με επικεφαλής μια χούντα φιλοΝΑΤΟϊκή, η Αρμενία θα έχει πολλά προβλήματα στο πολύ εγγύς μέλλον, τόσο στο Αρτσάχ [Ναγκόρνο-Καραμπάχ] όσο και στην επικράτειά της, γιατί είναι σαφές ότι η πρόθεση της Δύσης είναι να αυξήσει το χάος στην περιοχή. όσο το δυνατόν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανεύθυνη και αντιλαϊκή κυβέρνηση του Nikol Pashinyan είναι η αιτία της πρόσφατης κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ερχόμενος στην εξουσία μετά από μια φιλοδυτική έγχρωμη επανάσταση, ο Πασινιάν προσπαθεί από το 2018 να καταστήσει το Ερεβάν [πρωτεύουσα της Αρμενίας] κράτος πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ στον Καύκασο, ενισχύοντας σημαντικά τους δεσμούς μεταξύ της Αρμενίας και χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, ενώ δημιουργώντας τριβές με τη Ρωσία.




Μη μπορώντας να εξασφαλίσει πραγματική εγγύηση ασφάλειας από τους δυτικούς εταίρους του και υιοθετώντας εχθρική συμπεριφορά προς τη Ρωσία, ο Πασινιάν οδήγησε την Αρμενία σε απόλυτη στρατηγική αδυναμία σε μια εποχή που οι εντάσεις με το Αζερμπαϊτζάν ήταν και πάλι ιδιαίτερα εμφανείς, με αποκορύφωμα τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 19 και 20 Σεπτεμβρίου . μέρος αυτού που το Αζερμπαϊτζάν αποκαλεί " αντιτρομοκρατική επιχείρηση ". Ο Πασινιάν κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμετείχε στη σύγκρουση, αναγκάζοντας ουσιαστικά τους Αρμένιους στο Αρτσάχ να παραδοθούν για να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Περισσότεροι από 120.000 Αρμένιοι σήμερα φοβούνται για το μέλλον τους ενόψει της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια των εταίρων τους στο Ερεβάν στην κρίση. Στην πράξη, ο Πασινιάν «εμπιστεύτηκε» τις ζωές των συμπατριωτών του σε μια εχθρική χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τον λαό του και δείχνοντας μικρή ανησυχία για την ασφάλεια των αυτόχθονων Αρμενίων. Όλα αυτά για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης, που είναι να ευχαριστήσει τους δυτικούς «συμμάχους».

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δυτικοί «φίλοι» του Πασινιάν δημιούργησαν μια πραγματική παγίδα για την Αρμενία παίζοντας το ρόλο των μεσολαβητών στις « συμφωνίες της Πράγας ». Εκείνη την εποχή, το Ερεβάν αναγνώρισε την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, η οποία εσφαλμένα θεωρήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ως « βήμα προς την ειρήνη ». Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία δεν δημιούργησε πραγματικές συνθήκες για την επίλυση της διαμάχης του Αρτσάχ, η οποία χρησίμευσε στην περαιτέρω νομιμοποίηση των συμφερόντων του Μπακού στην περιοχή. Με την Αρμενία να αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, η χώρα δεν είχε πλέον κανένα λόγο να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτόχθονων Αρμενίων του Αρτσάχ.

Στην πραγματικότητα, ο Πασινιάν νομιμοποίησε τον επεκτατισμό Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ και « εξουσιοδότησε » την έναρξη της εθνοκάθαρσης, εγκαταλείποντας πάνω από 120.000 Αρμένιους. Αυτή ήταν η πρόθεση της Δύσης να προωθήσει μια τέτοια «συμφωνία», οι όροι της οποίας, αντί να οδηγήσουν στην ειρήνη, νομιμοποιούσαν ακόμη περισσότερες συγκρούσεις. Αυτό προφανώς εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα, καθώς αντιμετωπίζοντας νέες εχθροπραξίες, το Ερεβάν, ανίκανο να επέμβει, τείνει να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ – όπως έκανε ο Αρμένιος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον – επιτρέποντας έτσι την άφιξη δυτικών στρατευμάτων στην περιοχή. Σε αυτό το σενάριο, το Μπακού σίγουρα θα ζητούσε και διεθνή βοήθεια, κάνοντας έκκληση στους Τούρκους. Τελικά, ο Καύκασος ​​θα γινόταν ζώνη επιρροής του ΝΑΤΟ και η ρωσική παρουσία στην περιοχή θα ελαχιστοποιηθεί ή και θα εξαλειφθεί.

Φυσικά, όλα αυτά φάνηκαν πρόσφατα, οδηγώντας σε κύμα διαμαρτυριών και μαζική κριτική στον Πασινιάν. Εξάλλου, το κόμμα « Αστικό Συμβόλαιο » έλαβε τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων των τελευταίων πέντε ετών στις τελευταίες εκλογές για το Συμβούλιο Δημογερόντων, υποστηριζόμενο μόνο από το 32% των ψηφοφόρων. Υπάρχει σαφώς μια κρίση νομιμότητας και είναι πιθανό το τέλος της εποχής Πασινιάν να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Πασινιάν δεν είναι μοναχικός πράκτορας. Είναι μόνο ένα μέλος της χούντας υπέρ του ΝΑΤΟ που κυβερνά την Αρμενία σήμερα. Μαζί του, άλλοι πολιτικοί ηγέτες είναι εξίσου πρόθυμοι να υποτάξουν το Ερεβάν στα δυτικά σχέδια. Για παράδειγμα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Armen Grigoryan , τον οποίο πολλοί αναλυτές βλέπουν ως κάποιον που θα μπορούσε να ανέβει πολιτικά και να γίνει ο νέος πρωθυπουργός, είναι ακόμη πιο φιλοδυτικός πολιτικός από τον Pashinyan.

Συνδεδεμένος με τα Ιδρύματα Σόρος , ο Γκριγκοριάν δηλώνει ανοιχτά ότι θα ενθαρρύνει την ένταξη της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας έτσι τις πολιτικές που ξεκίνησε ο Πασινιάν. Επιπλέον, ο Grigoryan είναι ήδη γνωστός για τον φιλοδυτικό ακτιβισμό του, έχοντας μάλιστα κατηγορηθεί για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του CSTO στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας το υψηλό επίπεδο υποτέλειας του σε ξένα συμφέροντα.

Έτσι δυστυχώς δεν υπάρχουν καλές προοπτικές για το μέλλον της Αρμενίας. Η χώρα θα πρέπει να υποστεί ριζική πολιτική αλλαγή για να μπορέσει να αντιστρέψει τις καταστροφικές συνέπειες του πραξικοπήματος του 2018. Εάν αυτό δεν συμβεί, το Ερεβάν θα συνεχίσει να κυβερνάται από φιλοδυτικούς πολιτικούς και το μόνο σημείο διαφωνίας μεταξύ τους θα είναι για το πώς να είμαστε ακόμη πιο υπάκουοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Πασινιάν φαίνεται να συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι θα αντικατασταθεί από κάποιον πιο « αρμόδιο ». Δεν είναι λοιπόν περίεργο που κυκλοφορούν φήμες ότι η σύζυγός του άρχισε πρόσφατα να αναζητά ακίνητο στην Ελβετία και ότι ο γιος του ζει ήδη στον Καναδά. Σε αντίθεση με τον αρμενικό λαό του Αρτσάχ, ο Πασινιάν θα μπορέσει να φύγει από τη χώρα με την οικογένειά του, χωρίς να δει με τα μάτια του την καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα του.

πηγή: InfoBRICS μέσω της Παγκοσμιοποίησης
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.