Στην καταγγελία ότι απολύονται 6.000 συμβασιούχοι νοσοκομείων ανάμεσά τους και καθαρίστριες και φέρνουν εργολάβους προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ. 
Από το νοσοκομείο Κοζάνης απολύονται 17 καθαρίστριες με στόχο τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος επισκέφθηκε την Τρίτη (26/9/23) το νοσοκομείο Κοζάνης, για να συμπαρασταθεί στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι εργαζόμενοι για την απόλυση των καθαριστριών. 

«Οι καθαρίστριες αυτές απολύονται, παρότι έχουν ενεργές συμβάσεις, ενώ 6.000 συμβασιούχοι πρόκειται να απολυθούν από τα νοσοκομεία της χώρας μας, αφήνοντας αστελέχωτη και αθωράκιστη την Δημόσια Υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος. 

Όπως επισημαίνει: «Κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση, φέρεται να στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ το μήνα, περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ». 

Στην Κοζάνη, η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απομακρύνεται στοιχίζει στο κράτος 1.300 ευρώ το μήνα, συνυπολογίζοντας ολόκληρο το κόστος για το νοσοκομείο, ενώ η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου κοστίζει 2.500 ευρώ το μήνα, συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι συμβασιούχοι φύλακες στα νοσοκομεία στοιχίζουν 1.500 ευρώ το μήνα, συνυπολογίζοντας όλες τις κρατήσεις, και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα. 

ΠΟΕΔΗΝ: «Εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους απειλούν με μπράβους» 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως τα χρήματα αυτά τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων. 
«Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες για 400 με 500 ευρώ το μήνα. Βάζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας λόγο για εργασιακό μεσαίωνα. 
Επίσης, αναφέρει ότι χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος, με αποτέλεσμα να μην απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων και να εγκυμονεί κίνδυνος για νοσοκομειακές λοιμώξεις. 

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει τέλος πως οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για αυτό ανανεώνονται συνεχώς. 

«Προς τιμήν τους, οι διοικητές των νοσοκομείων δεν προχωράνε τους διαγωνισμούς, αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το δημόσιο και την απόλυση εργαζόμενων. Έχουμε θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας. Ελπίζουμε να λυθεί αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει στο δημόσιο και οδηγεί στα νύχια των εργολάβων τις υπηρεσίες στήριξης και στην ανεργία 6.000 συμβασιούχων που εργάζονται άνω της τετραετίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. 


πηγή: iatropedia.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.