Πολλά τηλεφωνήματα έλαβα από φίλους που αισθάνονταν για άλλη μια φορά απογοητευμένοι από τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα.
Μάλιστα αρκετοί καταφέρονταν είτε σε όσους υπερψήφισαν τα γαλάζια ψηφοδέλτια είτε απείχαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τους μετέφερα πως για μένα δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν αναμενόμενα ως ένα βαθμό. Και γι'αυτό δεν μπόρεσα να συμμεριστώ την θλίψη και την κατήφεια των φίλων.

Μα γιατί να είναι διαφορετικά;

Οι πολίτες είχαν μπροστά τους, μέσω των καλωδιωμένων με την κεντρική εξουσία και κατ' επέκταση με τα κόμματα, τους υποψηφίους δημάρχους είτε του κράτους είτε αυτούς που θέλουν να αντικαταστήσουν το κράτος με ένα κράτος κομματικό δικό τους.

Είχαν να επιλέξουν μεταξύ κομματικά καθοδηγούμενων συνδυασμών διαφόρων αποχρώσεων.

Είχαν να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων δημάρχων που έλεγαν τα ίδια λόγια, είχαν παρόμοιους σχεδιασμούς και το κυριότερο είχαν πανομοιότυπη μεθοδολογία επίτευξής των στόχων τους.

Είχαν να επιλέξουν μεταξύ των δημαρχοκεντρικών αποτυχημένων μοντέλων και της έλλειψης οποιασδήποτε έστω νεωτεριστικής και κυρίως ουσιαστικά αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των δήμων.

Δεν έτυχε να ακούσω από κανέναν υποψήφιο συνδυασμό την λέξη αμεσοδημοκρατία και πουθενά δεν έγινε σοβαρή αναφορά στον πολίτη με την συνεχή και διαρκή συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων - για τα μεγάλα ζητήματα - μέσω τοπικών καθολικών δημοψηφισμάτων.

Γιατί αλήθεια να επικροτήσει ο δημότης έναν τρόπο λειτουργίας και άρα και τους διαχειριστές του που απλά επιβεβαιώνει πως η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να είναι το μακρύ χέρι του κράτους, της κεντρικής κομματικής εξουσίας και ιμάντας μεταφοράς την διαπλοκής σε τοπικό επίπεδο;

Γιατί να επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα ο πολίτης που βλέπει ένα κράτος δυνάστη και μια τοπική αυτοδιοίκηση αδιάφορη για τα πραγματικά προβλήματά του, είτε αυτά αφορούν την επιβίωσή του, την υγεία του, την ασφάλειά του, τις αγωνίες του για την επόμενη μέρα της οικογένειάς του;

Γιατί ακόμα και ο πολιτικοποιημένος πολίτης να προσπαθήσει να αντισταθεί όταν βλέπει πως ακόμα και τα διαλυμένα αντιπολιτευτικά κόμματα το μόνο που φροντίζουν είναι να φυτέψουν υποψηφίους δημάρχους φίλα προσκείμενους στο τοπικό μοίρασμα της εξουσίας και πιθανότατα στην φημολογούμενη και ουδέποτε αποδεδειγμένη λαμογιά;

Και φυσικά για άλλη μια φορά μου προκαλεί θυμηδία η αγωνιώδης προσπάθεια που καταβάλλουν μέσω ανόητων κι παντελώς αστήρικτων αναλύσεων (τύπου μαθηματικών του Ζίκου) των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μας αποδείξουν ότι είναι κερδισμένα κάποια γιατί κάποιος υποψήφιός τους βρίσκεται στο δεύτερο γύρο με αυξημένα ποσοστά, κάποια επειδή πήραν 2-3 μονάδες περισσότερες από τις περασμένες δημοτικές εκλογές και κάποια άλλα επειδή εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή μερικοί μαθουσάλες δήμαρχοι που εκλέγονται (έχουν βγάλει ρίζες η διαπλοκή τους) από τον καιρό του Ανδρέα Παπανδρέου.

Καταλάβετε πως τη Δεξιά την βολεύει αυτή η κατάσταση. Είναι ο πατριάρχης της διαπλοκής και της λαμογιάς. Οι αριστερές δυνάμεις αν δεν πετάξουν από πάνω τους τις δεξιάς πρακτικές και δεν αφήσουν ακηδεμόνευτες τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες τότε θα θρηνήσουν και άλλες ήττες. Γιατί πραγματικά ήττα της αριστεράς συνολικά είναι το χθεσινό αποτέλεσμα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.