Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν πενήντα κάτοικοι και φορείς των ΔΕ Φουρνά, Κτημενίων, Ρεντίνας και Μενελαίδας καταθέτοντας Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που αφορά στο συγκρότημα των τεσσάρων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 103,5 MW της εταιρείας «GREENTOP ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.». Πρόκειται για 21 ανεμογεννήτριες ύψους 200μ στις θέσεις: «Γάβραινα» (3 α/γ), «Σπανός – Κόμπολος» (8 α/γ), «Τρία Σύνορα» (6 α/γ) και «Κόκκαλα – Τρίκορφο» (4 α/γ) στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου και με διέλευση από Ε65, Λίμνη Σμοκόβου, Σμόκοβο, Αηδονοχώρι, Ρεντίνα, Βρύση Ζαχαράκη, Σερμιντζέλι των Δήμων Σοφάδων και Μακρακώμης.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής για μια φορά ακόμη εναντιώνονται στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο τους, που η κατασκευή τους, αλλά κυρίως η κατασκευή των δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων και των άλλων συνοδών έργων, θα προκαλέσει την καταστροφή του ελατοδάσους του Δασαρχείου Φουρνά. Εναντιώνονται στην μετατροπή των νοτιοανατολικών Αγράφων σε Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή και στην απαξίωση όλης της περιοχής και των περιουσιακών τους στοιχείων. Εναντιώνονται στις σωρευτικές επιπτώσεις, που θα επιφέρουν οι 100 και πλέον ανεμογεννήτριες/βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που σχεδιάζονται συνολικά να τοποθετηθούν στην περιοχή, στο ανυπολόγιστης αξίας οικοσύστημα, στο δάσος, στο τοπίο και στην οικονομία του τόπου τους.

Υποστηρίζουν με παρρησία ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα και στο δάσος (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

Για τον ίδιο λόγο Αιτήσεις Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ΑΕΠΟ κατέθεσαν και οι δύο Δήμοι Καρπενησίου και Μακρακώμης καθώς και 25 κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Φθιώτιδας.





Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.