Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν επαναπαύεται και ξεκινά την εβδομάδα δυναμικά, με την κατάθεση 3 Επικαίρων Ερωτήσεων προς Υπουργούς.


Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou ρωτά τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών K. Χατζηδάκη για το θέμα της #Aegean και το ιδιωτικό συμφωνητικό παράδοσης μετοχών και οφέλους 35 εκατομμυρίων ευρώ, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα.


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Alexander Kazamias φωτίζει το θέμα του Απόδημου Ελληνισμού με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, σχετικά με τη μη ενεργοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, όπως και την ανάγκη αναβάθμισης των Προξενικών υπηρεσιών στις ελληνικές παροικίες του Εξωτερικού.


Η έτερη Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Elena Karageorgopoulou με Επίκαιρη Ερώτησή της που κατατίθεται για 3η φορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα θέτει το θέμα του σταθμού #Μετρό στα #Εξάρχεια.


Ακολουθούν οι Επίκαιρες Ερωτήσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων της Πλεύσης Ελευθερίας Α. Καζαμία και Ε. Καραγεωργοπούλου και της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για την Aegean και την παραχώρηση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψατε με την Εταιρία Aegean στις 4/1/2024


Κατά την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθη στην Βουλή προς κύρωση, με αντισυνταγματική και διαβλητή διαδικασία, ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψατε στις 4/1/2024 με την Εταιρία Aegean, με χειρόγραφη συμπλήρωση του τίτλου σας ως Υπουργού.


Με το ιδιωτικό συμφωνητικό αυτό, ενεργώντας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, παραδώσατε στην Aegean μετοχές τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο είχε αγοράσει το 2021 αντί τιμήματος 120 εκατομμυρίων ευρώ και πήρατε πίσω ως αντίτιμο 85 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ωφελήσατε την Αεροπορική Εταιρία κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη πράξη σας με την έναρξη του νέου έτους.


ΕΡΩΤΑΣΘΕ


Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν αυτή την πράξη και πότε αποφασίσθηκε; Από ποιον και πότε συντάχθηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό και ποιος εισηγήθηκε την «κύρωσή του» από τη Βουλή, η οποία έγινε σχεδόν «στη ζούλα», με περιορισμένη και κατεπείγουσα διαδικασία και περιορισμό ομιλητών;
Πώς προστατεύετε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου με αυτή την πράξη; Γιατί δεν εφαρμόζετε ανάλογες ρυθμίσεις για τους πολίτες, στους οποίους όχι μόνον δεν χαρίζετε χρήματα ούτε περικόπτετε οφειλές, αλλά τους συκοφαντείτε ως φοροφυγάδες;


Αθήνα, 15/01/2024
Η βουλευτής που θέτει την ερώτηση
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας


Α. Καζαμίας: Απόδημος Ελληνισμός


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ


ΘΕΜΑ: Η πολυετής αδράνεια του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και η αναβάθμιση των Προξενικών υπηρεσιών στις ελληνικές παροικίες του Εξωτερικού.


Κύριε Υπουργέ,


Ήδη από τη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασε την απορία της για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη συζήτηση εκείνη για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Έκτοτε μεσολάβησε το νομοσχέδιο για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, που έγινε νόμος και με την κρίσιμη ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στην ίδια συζήτηση, όμως, είχα επίσης θέσει υπόψιν της Κυβέρνησης την ανάγκη αναβίωσης και αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), χωρίς να υπάρξει έκτοτε καμία απάντηση στο θέμα αυτό. Επίσης, καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε στις εκκλήσεις μου για αναβάθμιση της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών, ώστε να γίνουν φιλικότερες στους πολίτες, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές παροικίες, ένα θέμα που απασχολεί έντονα ένα μεγάλο μέρος των Αποδήμων.


Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Άρθρο 108 του Συντάγματος, προβλέπεται να υπάρχει νόμος εν ισχύ που να «ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού». Στις διαρροές που έγιναν πρόσφατα στον Τύπο για το λεγόμενο «στρατηγικό σχέδιο» του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, του οποίου η ανακοίνωση αναβλήθηκε για ασαφείς λόγους, δεν υπάρχει μνεία ούτε για την αναβίωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ούτε για την αναβάθμιση της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο Εξωτερικό.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


1. Γιατί έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, παρότι το Σύνταγμα επιτάσσει τη λειτουργία του, και κατά πόσο το αναμενόμενο «στρατηγικό σχέδιο» του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό προβλέπει νόμο για την αναβίωσή του και υπό ποια μορφή;
2. Κατά πόσο οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο Εξωτερικό θα συνεχίσουν να μην είναι φιλικές προς τον πολίτη, καλλιεργώντας πολλές φορές μια υπεροπτική και γραφειοκρατική συμπεριφορά που ταλαιπωρεί χιλιάδες Αποδήμους σε καθημερινή βάση;


Αθήνα, 15/01/2024
Ο βουλευτής που θέτει την ερώτηση
Αλέξανδρος Καζαμίας
Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας


Έλενα Καραγεωργοπούλου: Μετρό Πλατεία Εξαρχείων


ΠΡΟΣ ΤON κ. YΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: « ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ».


Aπό την ημέρα σχεδόν που ανακοινώθηκε η απόφαση περί κατασκευής σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις των κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν καθώς πιστεύουν ότι ο σταθμός αυτός μπορεί ευχερέστατα να εγκατασταθεί σε άλλο κοντινό σημείο χωρίς τις περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, συγκοινωνιακές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα η εγκατάστασή του στην Πλατεία. Πρόσφατα βιώσαμε δικαιολογημένα οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις με επίκεντρο την Πλατεία Εξαρχείων και αφορμή το κόψιμο των δέντρων και την αποψίλωση της πλατείας προκειμένου να εκκινήσουν οι εργασίες του ΜΕΤΡΟ. Όπως έχει επισημανθεί από διάφορους φορείς, επιστήμονες και κατοίκους της περιοχής η υπό υλοποίηση χωροθέτηση του σταθμού στην πλατεία είναι:
Συγκοινωνιακά προβληματική
Πολεοδομικά άστοχη
Αντιδεοντολογική και αντιπεριβαλλοντική
Τροφοδότης κοινωνικών εντάσεων


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γιατί τέτοια εμμονή με την χωροθέτηση του Σταθμού και όλων των απολήξεών του εντός της Πλατείας των Εξαρχείων;
Σκοπεύετε να μελετήσετε εναλλακτικές λύσεις για το Σταθμό που θα οδηγήσουν τόσο σε ωφελιμότερες συνθήκες για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής όσο και σε χαλάρωση των κοινωνικών εντάσεων που παρατηρούνται;


Αθήνα, 11/12/2023
Η βουλευτής που θέτει την ερώτηση
Ελένη Καραγεωργοπούλου
Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας


#Πλεύση_Ελευθερίας #Ζωή_Κωνσταντοπούλου #αντιπολίτευση_υπεράσπισης





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.