Με παρέμβασή της η Επικεφαλής της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ξεκαθαρίζει τη θέση της για την Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλά και την αντίθεσή της με τον αντικαταστατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσαρτά ως παρακολούθημα την επιστολική ψήφο στις Εθνικές Εκλογές.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά:


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα τοποθετούμην επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, αλλά προέκυψε το ζήτημα της κατάθεσης της τροπολογίας της κυρίας Υπουργού, την οποία όμως δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας. Περιμένουμε να την πάρουμε στα χέρια μας για να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να διαπιστώσουμε κάποια αντικειμενικά δεδομένα. Πρώτο αντικειμενικό δεδομένο: Η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη. Δεύτερο αντικειμενικό δεδομένο: Η τροπολογία αφορά κάτι διαφορετικό από το αντικείμενο του νομοσχεδίου, που είναι εκλογή Ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και ούτω καθεξής.

Σε όλη αυτήν τη διάρκεια συζητάμε τον τρόπο διενέργειας των Ευρωεκλογών κυρίως και δευτερευόντως των δημοψηφισμάτων και από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας αποδείξαμε, όπως κάναμε και στη διαδικασία της άρσης των εμποδίων για τους συμπολίτες μας, τους συμπατριώτες μας, στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, κάτι το οποίο θεωρούμε πράγματι μια κορυφαία κατάκτηση.

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι πολύ περήφανη που ουσιαστικά παρακίνησε την Κυβέρνηση για να φέρει μια ώρα αρχύτερα αυτόν τον νόμο και που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος και ούτε θα πάρουμε πίσω την άποψή μας και την τοποθέτησή μας ότι οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και πρέπει να διευκολύνονται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Έχουμε -όσο διαρκεί αυτή συζήτηση επί της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού στις Ευρωεκλογές και στο δημοψήφισμα- εκφράσει πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τον τρόπο που διαρθρώνεται η επιστολική ψήφος. 

Ειδικότερα μας βρίσκει αντίθετους και το έχουμε υπογραμμίσει -και σας καλώ κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή μέχρι το τέλος της διαδικασίας να το σκεφτείτε σοβαρά- έχουμε απόλυτη αντίθεση στην κατάργηση των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, εκεί όπου αυτά λειτουργούν εδώ και τόσα χρόνια για συμπολίτες μας, για συμπατριώτες μας που ασκούν το εκλογικό δικαίωμα στις Ευρωεκλογές στα εκλογικά τμήματα, δηλαδή, στα Προξενεία. Αυτό δεν πρέπει να καταργηθεί ούτε να καταλυθεί. Και βεβαίως, έχουμε παρακινήσει την Κυβέρνηση να ιδρύσει διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών καταλόγων εσωτερικού ετεροδημοτών και για τους φοιτητές και για τους εποχικά εργαζόμενους.

Κυρία Υπουργέ, με το κλείσιμο της ομιλίας σας εκφράσατε την πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την επιστολική ψήφο -εάν σωστά κατάλαβα- για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τις Εθνικές Εκλογές. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε κάλλιστα να το συζητήσουμε. Η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα, δηλαδή, δεν μπορεί να μπει ως τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη σε ένα νομοσχέδιο που έχει σημασία -το νομοσχέδιο με το οποίο για πρώτη φορά έρχεται η επιστολική ψήφος- με μία, ουσιαστικά, διαδικασία συνολικού αιφνιδιασμού.

Εγώ το λέω και δεσμεύομαι και ξέρετε ότι ό,τι λέω ισχύει. Τις ίδιες θέσεις που εκφράζουμε για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, τις ίδιες θα εκφράσουμε και για τις Εθνικές Εκλογές. Δεν θα αλλάξει η τοποθέτησή μας.

Όμως σίγουρα δεν μπορεί μία διαδικασία που αλλιώς έχει ξεκινήσει, αλλιώς έχει τεθεί υπ’ όψιν των Ελλήνων πολιτών στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, αλλιώς έχει εξετασθεί στη διαδικασία των Επιτροπών και της Βουλής, σίγουρα δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλου είδους διαδικασία, δηλαδή, σε διαδικασία εκλογικού νόμου -κατά το άρθρο 51 του Συντάγματος- με εκπρόθεσμη τροπολογία. 

Νομίζω ότι έτσι υποβιβάζεται και η σημασία του νομοσχεδίου που συζητάμε και αυτής της πρωτοβουλίας -που είναι σημαντική για πολλούς συμπολίτες μας- και τελικώς, εάν υπερισχύσει αυτή η τακτική, πολύ φοβάμαι ότι θα υποβαθμιστεί συνολικά και η αξία μιας πρωτοβουλίας που για πολλούς και πολλές συμπολίτες μας έχει σημασία.
Ευχαριστώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.