Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει !!!
Το μότο είναι γνωστό και προσδιορίζει τις εκπληκτικές ομορφιές που έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος με τις υπέροχες παραλίες του.
Αλλά και αυτό που συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας στο σπήλαιο των Πετραλώνων είναι πραγματικό ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ !!!

Ο Δήμος Προποντίδας στην κυριότητα (και στην εκμετάλλευση) του οποίου υπάγεται το απείρου κάλλους σπήλαιο με τους μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και στο οποίο ανευρέθη  ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων (ηλικίας πέραν των 200.000 ετών), κατήργησε την πρόσβαση επισκεπτών προς το πάρκινγκ του Σπηλαίου, ακυρώνοντας δημόσιο δρόμο και παραχώρησε σε ιδιώτη "επιχειρηματία" την μοναδική μεταφορά τους με τραινάκι έναντι τιμήματος.
Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας άλλη παρόμοια "επιχειρηματική" ιδέα από οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά.
Έφτασαν να καταργούν οδική πρόσβαση για να επιβάλλουν πρόσθετο κόμιστρο εισόδου, πέραν από το εισιτήριο εισόδου στο σπήλαιο. ΕΥΦΥΕΣ; Πάτε καλά εκεί στο δήμο Προποντίδας;

Πραγματικά "Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει !!!"Αναδημοσιεύουμε και σχόλιο από εντυπώσεις άλλου επισκέπτη:

Από τις χειρότερες εμπειρίες σε αρχαιολογικό χώρο που είχα ποτέ.
- Έξτρα χρήματα για είσοδο στο σπήλαιο και ένα μουσείο ακόμα κλειστό.
- Απαγόρευση διέλευσης στον εξωτερικό χώρο του μουσείου με αυτοκίνητο, με χρήση προχειροστημένης "μπάρας" που θυμίζει περισσότερο διόδια μεσαίωνα και κατσαπλιάδων σε γέφυρα.

Έχοντας δουλέψει σε μουσεία και έχοντας επισκευτεί πολλά άλλα, ο συγκεκριμένος χώρος είναι προς αποφυγή.
Όχι, δεν φταίει σε τίποτα το σπήλαιο σαφώς. Άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό, εννοείται.
Ωστόσο:
1) Η σήμανση για να βρεθείς στο μουσείο χαμμένη κάτω απο παρδαλές ταμπέλες που σε κατευθύνουν σε ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ στους πρόποδες του μουσείου.
2) Απο εκεί, παίρνεις ένα άθλιο- kitsch τρενάκι που πιθανόν οι ευφυείς ιθύνοντες (πλέον οι τοπικοί άρχοντες όπως ενημερώθηκα και ΟΧΙ η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας /Αρχαιοτήτων) θεώρησαν οτι θα είναι γραφικό να σε ανεβάσει για 5 λεπτά μέχρι την είσοδο του σπηλαίου/μουσείου.
3) Επι αμοιβής! Η γενική είσοδος στο σπήλαιο είναι 8€ ευρώ (15 λεπτά περίπατος - ουκ εν τω πολλώ το ευ σαφώς- εντός του σπηλαίου χωρίς ξεναγό). Το κακόγουστο τρενάκι που σε ανεβάζει για 5 λεπτά , 3€. Σύνολο, 11€ για είσοδο στο σπήλαιο. Φυσικά, όπως αποφάνθηκαν οι εκεί υπεύθυνοι, μπορεί κάποιος να το ανεβεί με τα πόδια. Κάτω απο τον καλοκαιρινό ήλιο. Φανταστείτε λοιπόν μια οικογένεια με 2 παιδιά. Που για να έφτασε εκεί, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Άρα μπορεί να παρκάρει ακριβώς μπροστά στο σπήλαιο όπου έχει άπλετο χώρο πάρκινγκ. Αλλά όχι. Μη μιλήσω σε περίπτωση κινητικών προβλημάτων, ιατρικών προβλημάτων. Όχι. Ή θα περπατήσεις, ή τρενάκι.
Οι σοφοί κοτζαμπάσηδες και δημογέροντες (είπαμε, το διπλανό χωριό είναι πλέον υπεύθυνο για την εκμετάλλευση του χώρου και όχι οι αντίστοιχη Εφορεία (και ουχί εφορία, για να εξηγούμαι) αποφάσισαν να διαφημίσουν στο εξωτερικό την χώρα και τα μνημεία , γυρίζοντάς μας πίσω στον χρόνο και εκεί που έμαθαν: στα πανηγύρια.
Ξαναλέω: 11€ /άτομο.
Μια τετραμελής οικογένεια θα δώσει: 44€ εκ των οποίων τα 12€ (25%) είναι φόρος υποτελείας στην "τοπική κοινωνία" με το έτσι θέλω, γιατί φυσικά δεν μπορούν να βρουν/ψάξουν/δημιουργήσουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να επωφεληθούν απο αυτό το μνημείο (ενώ η οικογένεια έφτασε εκεί με το δικό τους αυτοκίνητο). Όχι, έπρεπε να ξαναζήσουμε τα 80ς σε όλο το μεγαλείο.

Πραγματικά κρίμα.
Ένα τέτοιο μεγαλειώδες φυσικό μνημείο να σπιλώνεται από την κουτοπονηριά μερικών παρωχημένων μυαλών και συνειδήσεων.
Κάπως έτσι λοιπόν καταστρέφεται ο τουρισμός (λέτε να πούνε διθυράμβους οι ξένοι για το "γραφικό" τρενάκι και τα έξτρα διόδια που επιβάλλονται; ) και απωθείται ο Έλληνας να απο το να επισκευτεί αρχαιολογικούς χώρους.

Συγχαρητήρια, είστε απαράδεκτοι.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.