Χθες, ο Πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε το γελοίο «Σχέδιο Ελευθερία» του, μόλις πέντε ώρες αφότου οι δύο υπολοχαγοί του, ο Υπουργός Εγκλημάτων Πολέμου Πιτ Χέγκεθ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, είχαν σταλεί για να το προωθήσουν :

Ο πρόεδρος είχε τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κορυφαίας ομάδας του. Ακόμα και οι πιο στενοί έμπιστοί του δεν μπορούσαν να καταλάβουν το γιατί.

«Τόσο γαμώτο ντροπή», δήλωσε μια πηγή κοντά στον πρόεδρο λίγο μετά την ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε μια ακόμη απότομη στροφή του προέδρου, ο οποίος απεγνωσμένα αναζητά μια διέξοδο από τη σύγκρουση που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες του έθνους. Καμία παρέκκλιση δεν θα μπορούσε να κρύψει μια παταγώδη αποτυχία στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο λόγος για την υποχώρηση του Τραμπ, σύμφωνα με πηγές του NBC , ήταν μια εξέγερση από τα αραβικά κράτη του Κόλπου:

Η απότομη ανατροπή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιό του να βοηθήσει τα πλοία να διέλθουν από το Στενό του Ορμούζ ήρθε μετά την αναστολή της δυνατότητας του αμερικανικού στρατού να χρησιμοποιεί τις βάσεις και τον εναέριο χώρο του για την εκτέλεση της επιχείρησης από έναν βασικό σύμμαχο του Κόλπου, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Τραμπ εξέπληξε τους συμμάχους του Κόλπου ανακοινώνοντας το «Project Freedom» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή το απόγευμα, δήλωσαν αξιωματούχοι, προκαλώντας την οργή της ηγεσίας στη Σαουδική Αραβία. Σε απάντηση, το Βασίλειο ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να πετάξει αεροσκάφη από την αεροπορική βάση Πρίγκιπα Σουλτάν νοτιοανατολικά του Ριάντ ή να πετάξει μέσω του σαουδαραβικού εναέριου χώρου για να υποστηρίξει την προσπάθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν έλυσε το ζήτημα, δήλωσαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να διακόψει προσωρινά το Project Freedom προκειμένου να αποκαταστήσει την πρόσβαση του αμερικανικού στρατού στον κρίσιμο εναέριο χώρο.

Άλλοι στενοί σύμμαχοι του Κόλπου επίσης αιφνιδιάστηκαν. Ο πρόεδρος μίλησε με ηγέτες στο Κατάρ αφότου η προσπάθεια είχε ήδη ξεκινήσει.

Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν η μόνη που τράβηξε φρένο:

Ryan Grim @ryangrim – 0:22 UTC · 7 Μαΐου 2026

Σύμφωνα με έναν διοικητικό αξιωματούχο που μου είπε, το Κουβέιτ διέκοψε επίσης την πρόσβαση, τη βάση και τις πτήσεις υπέρπτησης (ABO).

Προφανώς δεν είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ να κλιμακωθεί εκ νέου ο πόλεμος. Θα ήταν οι πρώτοι που θα βιώσουν τα θανατηφόρα ιρανικά αντίποινα για οποιονδήποτε περαιτέρω βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ.

Η διαμαρτυρία της Σαουδικής Αραβίας εξηγεί επίσης γιατί, χθες, η αεροπορική κυκλοφορία του αμερικανικού στρατού στην περιοχή σταμάτησε ξαφνικά :

Μετά την ανάρτηση του Τραμπ για την Αλήθεια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απλώς σιώπησε παράξενα πάνω από την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Τις τελευταίες 24 ώρες, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή έχουν καταρρεύσει - από πάνω από 27 χθες σε μόλις 7 αυτή τη στιγμή. Όλα τα logistics και τα δεξαμενόπλοια: C-17 Globemasters, ένα C-5M Super Galaxy και KC-135 Stratotankers που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ράμσταϊν, Σπανγκντάλεμ, Τελ Αβίβ, Άμπου Ντάμπι και Αλ Ουντέιντ. Κανένα μαχητικό αεροσκάφος. Κανένα κύμα.

Η απόρριψη των περιπετειών του Τραμπ από τη Σαουδική Αραβία/Κουβέιτ ήρθε μετά από εβδομάδες ισραηλινής προπαγάνδας που ισχυριζόταν ότι οι Άραβες του Κόλπου πιέζουν για περισσότερο πόλεμο στο Ιράν.

Τα αλαζονικά ΗΑΕ, τα οποία είχαν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, μπορεί κάλλιστα να ήταν υπέρ ενός περισσότερου πολέμου κατά του Ιράν. Αλλά δεν είχε ποτέ νόημα για τους Σαουδάραβες να λάβουν μια τέτοια θέση.

(Παράλληλα: Φήμες λένε ότι χθες η Σαουδική Αραβία, και όχι το Ιράν, βομβάρδισε το λιμάνι Φουτζέιρα των ΗΑΕ σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ.)

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος συνειδητοποιεί το γεγονός ότι η μικρή του περιπέτεια με το Ιράν προκαλεί σοβαρές ζημιές - όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και στις ΗΠΑ.

Κατ' ιδίαν, οι σύμβουλοι του Προέδρου Τραμπ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πληρώσουν πολιτικό τίμημα για την αύξηση του κόστους των καυσίμων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Πολλοί από αυτούς τους συμβούλους είναι πρόθυμοι να τερματίσουν τον πόλεμο με την ελπίδα ότι οι τιμές θα αρχίσουν να μετριάζονται πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
...
Το εξήντα τρία τοις εκατό των Αμερικανών δήλωσαν ότι ρίχνουν μεγάλο ή αρκετά μεγάλο φταίξιμο στον Τραμπ για την αύξηση των τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη από το NPR, το PBS και το Marist. Περισσότεροι από 8 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι οι δυσκολίες στο βενζινάδικο ασκούν πίεση στα οικονομικά τους.

Οι τιμές των καυσίμων για τα αεροσκάφη διπλασιάστηκαν περίπου μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου και παρέμειναν υψηλές. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι αυτό θα προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έξοδα φέτος, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δαπάνησαν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε καύσιμα τον Μάρτιο - αύξηση 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Τον Μάρτιο, η τιμή ενός εισιτηρίου οικονομικής θέσης μετ' επιστροφής στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 570 δολάρια, σύμφωνα με την Airlines Reporting Corp., η οποία παρακολουθεί τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Φαίνεται ότι το Ιράν είχε δίκιο όταν υπολόγισε ότι μπορεί να αντέξει τις οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου για περισσότερο χρόνο από όσο είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν οι ΗΠΑ την ίδια τους την οικονομία.

Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για τον Τραμπ να δηλώσει την ήττα του.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.