Ξέρεις αναγνώστη μου τι ζήτησε το χθεσινό Eurogroup από τη νέα ελληνική κυβέρνηση; Να λάβει τα νέα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα που δεν τόλμησε - αν και υποσχέθηκε σε αυτούς - να θεσπίσει η προηγούμενη, που καταψηφίστηκε, προτιμώντας να διαφύγει δια των πρόωρων εκλογών.
Ξέρεις τι μου θύμισε η χθεσινή τακτική που ακολούθησαν εις βάρος της ελληνικής πλευράς οι εταίροι μας στην ευρωζώνη, υπό την ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης ασφαλώς; Την τακτική με τα τελεσίγραφα που ακολούθησε η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία εναντίον της κυβέρνησης της Σερβίας το 1914! Ήταν αυτή η τακτική που οδήγησε στο ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, διακόπτοντας ουσιαστικά την πρώτη περίοδο παγκοσμιοποίησης και κοσμοπολιτισμού (: ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα).
Τότε - όπως αναλογικώς  χθες στο Eurogroup - επιδόθηκαν τρομερά προσβλητικά τελεσίγραφα προς την Σερβική κυβέρνηση, τα οποία αυτή αποδεχόταν στην ουσία, νοιώθοντας το πιστόλι της πανίσχυρης Αυστροουγγρικής πλευράς στον κρόταφό της. Παρόλα αυτά καμία θετική απάντηση στα τελεσίγραφα δεν ικανοποιούσε την Αυτοκρατορία …απλώς επειδή δεν την ενδιέφερε η συμμόρφωση και η προσαρμογή της σερβικής κυβέρνησης στο ηγεμονικό της πλαίσιο, αλλά η καταστροφή της σερβικής κυριαρχίας.
Αναγνώστη μου, έχεις «εκνευριστεί» πολλές φορές από την αριστερή μετριοπάθειά μου και την προσοχή που επιδεικνύω στις ιστορικές αναλογίες που επικαλούμαι! Πράγματι προσέχω πολύ, καθώς πιστεύω πως με την ιστορία Δεν θα πρέπει κανείς να κάνει πολιτική. Δεν είναι προοδευτική προσέγγιση αυτή! Δεν είναι επιστημονικώς ορθή προσέγγιση αυτή! Είναι ηλιθιότητα!
Γιατί, λοιπόν, αναγκάζομαι σήμερα να καταφύγω υπαινιχτικά και αντιεπιστημονικά στην ιστορία; Διότι αυτά που διαδραματίστηκαν χθες στο ευρύτερο πλαίσιο του Eurogroup-Bureaucratic Habitus ήταν μαφιόζικες συμπεριφορές, που καμία σχέση δεν έχουν με την στοιχειώδη δημοκρατική οργάνωση του διακυβερνητικού μοντέλου της ΕΕ. Χθες, η ελληνική κυβέρνηση ήταν στην ουσία έτοιμη να προσφέρει όλα όσα ζητούσε από αυτήν προεκλογικώς η γερμανική πλευρά, αλλά τώρα αυτά δεν αρκούσαν στην γερμανική ηγεσία! Έπρεπε να ταπεινωθεί έως απόλυτου εξευτελισμού η φέρουσα νωπή λαϊκή εντολή, για πολιτική διαπραγμάτευση του ελληνικού ζητήματος, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Τοποθέτησαν έτσι στον κρόταφό της το πιστόλι του «Grexit» και πέταξαν στο τραπέζι ένα κείμενο «πολιτικονομική πατσαβούρα» προς υπογραφή.
Ένα κείμενο, αναγνώστη μου, που δεν περιείχε απλώς τα οικονομικώς απαράδεκτα, τα οποία αρνήθηκε ασφαλώς η ελληνική πλευρά, αλλά πολλά άλλα χειρότερα σε ό, τι αφορά αυτή καθ’ εαυτή την πολιτική δομή του Σχεδίου. Το κείμενο αυτού του Σχεδίου υποβίβαζε ουσιαστικά το ελληνικό κράτος στο επίπεδο της κυριαρχίας, υποδηλώνοντας πως πρόκειται για Υποτελή Πολιτεία, ενώ παράλληλα υπαινισσόταν ψευδώς την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής (: των μνημονίων) και την περιορισμένη εξουσία της νέας κυβέρνησης επ’ αυτού, σαν να ήταν τα μνημόνια κάτι περισσότερο από κοινοί νόμοι, σαν τα μνημόνια να είχαν θεσμικώς χαρακτήρα και ισχύ κυρωμένων από το ελληνικό κοινοβούλιο διεθνών συμβάσεων!
Με μια κουβέντα, το κείμενο αυτό είχε τεράστια νομικού χαρακτήρα «σφάλματα», ενώ πολιτικώς ήταν διαστροφικό. Δεν ήταν ένα κείμενο παραγμένο από έναν θεσμό της ΕΕ, αλλά είχε κυριολεκτικώς την μορφή μαφιόζικου πρωτοκόλλου, ικανού να προκαλέσει «εγκεφαλικό επεισόδιο» σε κάθε αυθεντικό δημοκράτη ευρωπαϊστή!
Εγώ, για να (σου) γράφω σήμερα, απέφυγα χθες το εγκεφαλικό, αλλά η ΕΕ δεν θα αποφύγει το δικό της, αν αυτή τη στιγμή δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι οι ευρωπαϊστές πως θα πρέπει να αποκρουστούν πάση θυσία οι μαφιόζικες συμπεριφορές σε όργανα και θεσμούς της Ευρωζώνης. Η ΕΕ δεν μπορεί να εξελιχθεί προς μια Ομοσπονδία μέσα από πραξικοπήματα, τελεσίγραφα, πραξικοπηματίες και ανάρμοστους με δημοκρατικούς όρους «τελεσιγραφιστές»!  
Ή θα «διαγράψουμε» το χθεσινό Eurogroup, θεωρώντας το μια ατυχή στιγμή του ευρωπαϊσμού, ή θα το αναγάγουμε σε κανόνα και θα αρχίσουμε να λογαριάζουμε με πολεμικούς όρους εντός της ΕΕ! Τα βρει, δεν τα βρει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τις άλλες κυβερνήσεις των εταίρων μας τις επόμενες ημέρες, το ζήτημα παραμένει: είναι η ΕΕ μια περιοχή του δημοκρατικού νόμου και της διαλλακτικότητας, ή μια περιοχή του μαφιόζικου «νομού» και της αυταρχικότητας;

Προσοχή, ο φασισμός έχει ήδη την απάντηση και την αποκρουστική του, τερατώδη λύση, επικουρούμενως εμμέσως, αλλά δυστυχώς δικαίως, από τα σταλινικά κατάλοιπα! Στις δημοκρατίες κανείς δεν κάνει μια προσφορά που ο άλλος δεν μπορεί να αρνηθεί! Αν τέτοιες «προσφορές» δομούν πλέον την πολιτική ταυτότητα της ΕΕ, τότε είναι απλώς ζήτημα χρόνου η μετατροπή της ΕΕ σε πεδίο κυριαρχίας του ρατσισμού, του αρρωστημένου εθνικισμού και του φασισμού! Δηλαδή, σε ένα γόνιμο έδαφος για νέες εχθροπραξίες, μεταμοντέρνου τύπου…   

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.