Σε μικρό ακροατήριο, στο ΚΑΠΠΑ, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, το project ecobeach Agia Triada από τον εμπνευστή του κ. Βασίλη Τζιαννή και τον Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη.


Πρόκειται για μια ιδέα - πρόταση που σχεδιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τον δραστήριο συνδήμοτη μας (που έχει χρόνια εμπειρία και άποψη για την ανάπτυξη των ακτών) και φιλοδοξεί να πάρει υλοποιήσιμη μορφή μετά την υιοθέτησή της από τον Δήμο. Επιχειρεί να δημιουργήσει μια τουριστική παραλιακή ενότητα - οδηγό στην παραλία της Αγίας Τριάδας, μεταξύ των ΚΑΑΥ και της πλαζ (κάμπινγκ), στοχεύοντας στην λειτουργία του όλο το χρόνο.


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως οικολογικό παραλιακό πάρκο, που αφού βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια ( σε επενδυτές - χορηγούς ποντάρει για ζεστό χρήμα ο δήμος για σύμπραξη)  αποσκοπεί στη εξυπηρέτηση λουομένων και ψυχαγωγία επισκεπτών. Μάλιστα  αφού καταφέρει να πραγματοποιηθεί  το εγχείρημα φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη και άλλων παραλιών στην υπόλοιπη Ελλάδα με ήπια και περιβαλλοντικά οικολογική εκμετάλλευση. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος θα παραχωρήσει  στο πρόγραμμα  δύο, όμορα με την ακτή, παραλιακά οικόπεδα 3,5 περίπου στρεμμάτων. Το σχεδιαζόμενο project που θα αναπτυχθεί σε ακτογραμμή 300 περίπου μέτρων θα καλύψει (χωρίς μόνιμες, βαριές κατασκευές) τις ανάγκες  έως και τριών χιλιάδων λουομένων. 


Στόχος είναι η λειτουργία του είναι να γίνει με χαμηλό κόστος προσφερομένων υπηρεσιών, χωρίς αντίτιμο εισόδου και με ανάπτυξη 25% του χώρου σε ξαπλώστρες και ομπρέλλες, ώστε να μπορούν επισκέπτες να χρησιμοποιούν και δικό τους εξοπλισμό.  Προβλέπονται αποδυτήρια, ντουζιέρες, χώροι σκίασης, θαλάσσιες εξέδρες, χώροι εστίασης με χρήση αυτόματων πωλητών, κινηματογράφος, χώροι εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ είτε έχουν προβλήματα κίνησης είτε όρασης. 
Το project ecobeach Agia Triada θα επιχειρηθεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ίσως ως καινοτόμος πρόταση. 

Η διαφύλαξη ενός σπάνιου φυτού, της παπαρούνας της θάλασσας (ή γιαλόπετρο ή Glaucium flavum) που φύεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού και η προστασία της με το πρόγραμμα ίσως προσφέρει ακόμα ένα περιβαλλοντικό λόγο ενίσχυσης του προγράμματος με ευρωπαϊκά κονδύλια.


Ενστάσεις διατυπώθηκαν από ορισμένους των παρισταμένων σχετικά με την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου (σύνδεση Μπαξέ με Αγία Τριάδα) που παρά την  διατυπωμένη άποψη, και παρά την αντίθετη διαβεβαίωση  που έδωσε χθες ο δήμαρχος, φαίνεται πως απεμπολείται. Κατά τον δήμαρχο επίκειται η καθιέρωση της παραλιακής οδού ως πεζόδρομου, αφού το ίδιο θα συμβεί στα ΚΑΑΥ και στο κάμπινγκ, που παρανόμως τον έχουν κλείσει.
Φυσικά ως πεζόδρομος λειτουργεί και σήμερα, μέχρι την πλαζ, παρά την απαγόρεση διέλευσης οχημάτων στο ύψος των ΚΑΑΥ και την ανυπαρξία οδού στο κάμπινγκ.
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από κατοίκους για τις υποδομές που απαιτούνται σε σχέση με τον όγκο επισκεπτών που μπορεί να προσελκύσει καθώς και η ανυπαρξία αναγκαίου χώρου για πάρκινγκ.
Ατυχής έως ψευδής θα πρέπει να χαρακτηριστεί η δήλωση του κ. Μαυρομάτη ότι η "συγκεκριμένη παραλία είναι σκουπιδότοπος που κανείς δεν κάνει μπάνιο εκεί", θέλοντας έτσι να διατυμπανίσει την ανάδειξη με το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Να διαβεβαιώσουμε πως η παραλία είναι πλήρης λουομένων καθ' όλη την θερινή περίοδο και η θάλασσα στην περιοχή είναι εξαιρετική.
Ευχόμαστε ειλικρινά καλή επιτυχία στις προσδοκίες που αναπτύχθηκαν με το project.
Μας δημιούργησε απορία η υιοθέτηση (όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε) της πρότασης Τσαμασλή - που είχε λοιδωρηθεί όταν παρουσιάστηκε προεκλογικά - για δημιουργία θεματικού πάρκου στα Τσαΐρια (το γνωστό Alexaderland) με άλλη ονομασία που ποσδιορίστηκε ως θεματικό πάρκο αρχαίας Ελλάδας. Πήραν φόρα φαίνεται στο δήμο. Από μια προικοδοτούν την ΤΕΘ και από την άλλη εξαγγέλουν μεγαλεπίβολα τουριστικά πλάνα αμφίβολης - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - σοβαρότητας και υλοποίησης.
Την συμβουλή την έδωσε σύμβουλος της διοίκησης που ευχήθηκε καλή  επιτυχία καλώντας ταυτόχρονα σε πιο προσγειωμένες προτάσεις ..... 

Για την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ οφείλουμε να αναφέρουμε πως παραβρέθηκε στην εκδήλωση η βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσαμασλής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης κ. Μανδρίνος Γιάννης και οι Πρόεδροι του Επισιτιστικού Σωματείου Θερμαϊκού και του Σωματείου Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Μηχανιώνας και πλήθος δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.










Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.