Δάφνη Λέμπερου, το κορίτσι της Επανομής μετά από το ταξίδι της στην Σουηδία μας μίλησε για την καλλιτεχνική εμπειρία της εκεί και για τους απόδημους Έλληνες.

Τον Οκτώβριο ταξίδεψε για την παγωμένη Σουηδία. Η Ομογένεια των Ελλήνων την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και έμεινε εκεί 4 ολόκληρους μήνες! Κάθε βράδυ ταξίδευε τους Έλληνες με τη μουσική της και το ταλέντο της στη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο και στα όμορφα νησιά μας.

Τραγούδησε στο ''Κάστρο'', μια Ελληνική ταβέρνα στην καρδιά της Στοκχόλμης και σε πολλές Ελληνικές κοινότητες στο Λαογραφικό Σύλλογο Σουηδίας της ''Έλλης Χριστάκη'' στους ''Παραδοσιακούς χορευτές της Στοκχόλμης'' και στη Χορωδία ''Grekiska Koren Orfeas''. Επίσης είχε την τιμή να συμμετάσχει σε 2 θεατρικές παραστάσεις του ''Mama mia'' με τους ''ABBA''.

Έτσι το κορίτσι από την Επανομή με το ακορντεόν, το κλαρίνο και τη μελωδική φωνή της κέρδισε από τη πρώτη στιγμή τη συμπάθεια των Ελλήνων μεταναστών και ακόμη και των Σουηδών.

Μας είπε ''είναι σκληρή η ξενιτιά εκεί. Δεν είναι όλα ρόδινα. Οι Έλληνες εκεί ταλαιπωρήθηκαν τα πρώτα χρόνια μέχρι να βρουν μια άκρη. Οι πρώτοι μετανάστες του 70' η μοναδική δουλειά που μπορούσαν να κάνουν μη ξέροντας τη Σουηδική γλώσσα ήταν σε συνεργείο καθαρισμού. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά πιο καθαρή από πολλές άλλες. Μετά από σκληρή δουλειά πολλών χρόνων κατάφεραν ο καθένας τους να κάνει μια δική του δουλειά ή ακόμα και να σπουδάσει και πάντα με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο Σουηδικό κράτος.''

''Τώρα η νέα γενιά των Ελλήνων μεταναστών που ξεκίνησε σχεδόν από το 2008 πηγαίνουν για μεταπτυχιακά και μένουν εκεί ψάχνοντας για δουλειά. Είναι κράτος που φροντίζει τους μελετηρούς φοιτητές. Όταν έχεις κάποιο πτυχίο και μάθεις σε περίπου 2 με 3 χρόνια και τη γλώσσα τότε βρίσκεις δουλειά πολύ εύκολα.''

''Η ζωή εκεί είναι ακριβή αλλά οι μισθοί σχεδόν διπλάσιοι από την Ελλάδα. Έμεινα 4 μήνες και βγήκα έξω σχεδόν μόνο 5 φορές... τις περισσότερες φορές μαζευόμασταν στα σπίτια και κάναμε γλέντια τρικούβερτα!!!''

''Οι Έλληνες μετανάστες αγαπούν τη Ελλάδα αλλά δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω για πάντα. Νιώθουν ασφάλεια στο Σουηδικό κράτος και το σέβονται. π.χ. ''το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ούτε στο σπίτι που μένουν'' Είναι οι χώρα που κόβεις το κάπνισμα θέλοντας και μη.''

Τη ρωτήσαμε τη Δάφνη αν θα ξαναπήγαινε και μας απάντησε ''εννοείτε και θα ξαναπάω.''

''Οι Καλλιτέχνες δεν ανήκουν πουθενά, σε καμιά Αθήνα (κυκλώματα και βάλε) και επίσης δεν ξεχνώ τον τόπο που μεγάλωσα την όμορφη Επανομή!!'' Ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι παντού και προπαντός στης καρδιές του κόσμου και όχι μόνο στις τηλεοράσεις και στα κούς κούς.'' Μια άλλη χαρακτηριστική φράση που μας είπε: '' Την Αθήνα την ένιωθα πιο ξενιτιά παρά τη Σουηδία''.

Τώρα στα σχεδία της είναι μια μεγάλη συναυλία στις 7 Μαΐου στα Αργύρια της Επανομής. Επίσης πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα καινούργιο τραγούδι που θα αναφέρεται σε ότι ζούμε τα τελευταία δύσκολα χρόνια μας. Το καλοκαίρι θα βρίσκεται στη πανέμορφη Λέρο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Ξενοδοχείο - Εστιατόριο “ΑΛΙΝΤΑ”.

Τέλος τη ρωτήσαμε τί της έλειψε περισσότερο στην χιονισμένη Σουηδία και μας απάντησε: ''Καλή η Σουηδία αλλά δεν είχε τσιπούρες, εκεί καθαρίζει το μυαλό... όταν ο ουρανός και η θάλασσα γίνεται ένα''.


Ποιά είναι η Δάφνη

Η Δάφνη Λέμπερου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Η επαφή της με την μουσική αρχίζει σε ηλικία 10 ετών, μαθαίνοντας φυσαρμόνικα και αργότερα στη φιλαρμονική της πόλης της τρομπέτα και τύμπανο.

Συμμετείχε για δέκα χρόνια στην φιλαρμονική Επανομής.

Στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης σπούδασε ακορντεόν και παρακολούθησε μαθήματα κλαρίνου με δάσκαλο τον Νίκο Δαφλίδη.

Στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα παρακολούθησε ανώτερα θεωρητικά και πηρέ το πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού με δασκάλα την Άννα Διαμαντοπούλου.

Συνεργάστηκε με τη Σπείρα-Σπείρα από το 2005 υπό την διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη.

Συμμετέχει στις παραστάσεις «Χορικά», «Αιώνια θητεία στο κάλος» στην μουσική θεατρική Σκηνή Αθηναΐς. Καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2006).

Επίσης στο Ηρώδειο στην παράσταση «Αυτά που ΄κάψαν το σανίδι»(2008).

Το 2007 συμμετείχε στο δίσκο «Πόσο σ΄αγαπώ» του Σταμάτη Κραουνάκη, στο τραγούδι «χρόνια σαν τριαντάφυλλα» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Επίσης συμμετείχε στις παραστάσεις της Σπείρα-Σπείρα «Δουλάρες»(2006), «Πόσο σ΄αγαπώ - επιθεώρηση»(2007), «all that buzz»(2008), και στο «Festivalium»(2009).

Επίσης το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό cd ''Ζούμε κι δυο στην ίδια χώρα'' όπου ερμήνευσε τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου Ρεββέκας Ρούση και μουσική Στέφανου Κόκκαλη.

Το 2014 ερμηνευσε το τραγούδι ''Κάτι Ελλάδες '' σε στίχους Νίκου Μωραϊτη και μουσική Νίκου Μερτζανου όπου και κυκλοφόρησε από την Heaven Music .

Επίσης έχει συμμετάσχει τον Ιανουάριο του 2016 με το σχήμα ''ΤΑΧΙΜΙ '' σε 2 παραστάσεις του Mamma Mia!

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.