του ακτιβιστή

Σε ένα περιορισμένο ακροατήριο, παρά την προσπάθεια που κατάβλήθηκε για την προβολή της εκδήλωσης, ανέπτυξαν τις απόψεις τους δύο σημαντικοί επιστήμονες προσπαθώντας να ανιχνεύσουν και να προσδιορίσουν τον τρόπο οικοδόμησης ενός τοπικού αναπτυξιακού μοντέλου στον Θερμαϊκό.
Εισηγητές ήταν οι κκ Βαγγέλης Γεροβασιλείου, γεωπόνος - οινοποιός και Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός - οικονομολόγος.

Με μια εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο επιτυχημένος οινολόγος - επιχειρηματίας κ. Γεροβασιλείου, αφού έδωσε πλήρη στοιχεία για την αμπελουργία και  την οινοποιία στην Ελλάδα και στον κόσμο κατέθεσε την πρότασή του που σχετίζεται με την ανάπτυξη καθετοποιημένου συστήματος παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αμπέλου και κρασιού μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων. Στηλίτευσε την μη συστηματική καταγραφή των αμπελώνων από παραγωγούς και κράτος, παράγοντες που συνετέλεσαν μαζί με τις κοινοτικές οδηγίες και πριμοδοτήσεις ξεπατώματος των αμπελιών στον περιορισμένο αριθμό αδειών φύτευσης που υπάρχουν σήμερα. Προσδιόρισε ως κύριες ανασταλτικές αιτίες έτι περαιτέρω ανάπτυξης της παραγωγής και εμπορίας κρασιού τις μικρές ατομικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις (5 έως 10 στρέμματα), την μη εκπαίδευση και τον συναγωνισμό των ξένων με μη ανταγωνίσιμες ποικιλίες αμπέλου. Θεωρεί αναγκαία την στροφή σε ντόπιες μη ανταγωνιστικές ποικιλίες και μεγάλο πλεονέκτημα τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.


Ο κ. Χαραλαμπίδης με ορισμένες καινοτόμες απόψεις και μια συλλογιστική που παρέπεμπε σε μια συνολική κριτική στην ανεπάρκεια αναπτυξιακού σχεδιασμού της ελληνικής (διαχρονικά) πολιτικής νομενκλατούρας δεν κατάφερε να προσδώσει ιδιαίτερα εφόδια στη σκέψη του ακροατή αναφορικά με έναν άλλο τρόπο οικοδόμησης ενός ποιοτικού αγροτουριστικού συστήματος. Στα αρνητικά της εισήγησης θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε την προσπάθεια να εντοπίσει ως αιτία της μη "ταυτότητας" του Δήμου Θερμαϊκού ένα "άλλο όνομα" που κατά τη γνώμη του λείπει και που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξεύρεσή του.
Στα θετικά η επιγραμματική (λόγω του περιορισμένου χρόνου της εισήγησης) κριτική στο πολιτικό σύστημα. Να αναφέρουμε συγκεριμένες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και περιγράφουν το προηγούμενο: "Τα τελευταία χρόνια η βλακεία ταυτίστηκε με την πολιτική", "για πέταμα είναι η αριστεροδεξιά βιβλιοθήκη της μεταπολίτευσης", "αναλφάβητη η χώρα στο πεδίο της ανάπτυξης".
Να σημειώσουμε, με σκοπό να βοηθήσουμε και όχι να κριτικάρουμε, πως ο αυτοτροφοδοτούμενη επιβράβευση των πολιτικών επιλογών του εισηγητή, μάλλον κουράζει και δεν επιδίδει περαιτέρω εύσημα στην ιστορία του ομιλητή, που είναι γνωστή σε έναν συγκεκριμένο κύκλο πολιτικοποιημένου ακροατηρίου.
Επισημάνσεις του με ενδιαφέρον το να "ζωγραφίσουμε" το τοπίο, όπως το έφτιαχναν οι πατεράδες και παπούδες μας, η αναγκαία και ζητούμενη συνεργασία των επαγγελματικών φορέων με στόχο να αναδειχθεί ο "τόπος" και όχι απλά το ιδιαίτερο προϊόν ή η υπηρεσία.


Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός τοπικού αγροτουριστικού συστήματος που θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, είναι ένας βασικός άξονας του οράματος της Δημοτικής Αρχής, τον οποίο επιχειρεί να κάνει πράξη.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες της περιοχής, ο Δήμαρχος τόνισε ότι πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιου και θάλασσας», το οποίο υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια περιοχή με 62 χλμ. ακτών και ένα Δήμο, που φροντίζει με έργα να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών, ο Δήμος Θερμαϊκού προσφέρεται και για μια σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αρχαιολογικός, θρησκευτικός, περιβαλλοντικός, γαστρονομικός, πολιτιστικός, αθλητικός κ.ά.

Η είδηση βγήκε κατά τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος ανακοίνωσε  την ένταξη του Δήμου Θερμαϊκού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader και επεξηγώντας τη σπουδαιότητα των δυνατοτήτων που διανοίγονται στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός τοπικού ποιοτικού αγροτουριστικού συστήματος στην περιοχή και τις χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις στον τομέα της μεταποίησης, του αγροτουρισμού, των υπηρεσιών κ. ά. 

Την εκδήλωση συντόνισε, και προλόγισε τους εισηγητές ο κ. Στέλιος Βικόπουλος, φαρμακοποιός, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως ενεργός πολίτης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε (;) από το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του Δήμου Θερμαϊκού, όπως αναφερόταν στην αφίσα της εκδήλωσης. 




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.