του ακτιβιστή
Επί δικαίων και αδίκων...
Επί φτωχών αλλά και επί  μπαταξήδων ...
Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά ...


Κάπως έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει συνοπτικά την κατάσταση που βιώνουν επαγγελματίες και νοικοκυριά στην Ελλάδα από τις ευθυγραμμισμένες πολιτικές είσπραξης ("αφαίμαξης" καλύτερα ...)  βεβαιωμένων οφειλών πολιτών προς ΔΕΚΟ, Εφορία και Δήμους.

Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών προχωρούν δημόσιοι φορείς, όπως δήμοι, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εφορίες, για οφειλές που έχουν οι καταθέτες. Το φαινόμενο διογκώθηκε  και τα σχετικά περιστατικά αυξάνονται καθημερινά.

Από τον Σεπτέμβριο, με ιδιαίτερη ζέση - κατόπιν και της επιδίωξης της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αυξηθούν με όποιο τρόπο τα έσοδα ακόμα και με "αρπαγή" των μικροκαταθέσεων από τα φτωχότερα τμήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον "κόφτη" για τον οποίον συναίνεσαν και επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της κοινωνίας - επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που έχουν οφειλές ακόμα και 150 ευρώ προς Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, Εφορία ή και Δήμους.

Οι Δημαρχαίοι, οι οποίοι περί άλλων διαμαρτύρονται προς την κεντρική εξουσία μάλλον στην προκειμένη περίπτωση σφυρίζουν αδιάφορα αφού τους εξυπηρετεί αυτή η συνθλιπτική πολιτική αφαίμαξης των δημοτών τους. Τα έσοδα θα ενισχύσουν τα όποια αυτοδιοικητικά (ή άλλα) σχέδιά τους και οι ίδιοι θα έχουν το άλλοθι (το οποίο επικαλούνται) ότι "είναι απόφαση της κυβέρνησης και ότι δήθεν αυτοί είναι αντίθετοι" ...

Εντολή για δεσμεύσεις σε 5.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στον Θερμαϊκό ;;

Στον Θερμαϊκό οι εντολές για δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις έως του οφειλόμενου ποσού προς τον Δήμο έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα.

Εκατοντάδες είναι -προς το παρόν- οι αποταμιευτές, που διαπίστωσαν ότι έλειπαν χρήματα από τον λογαριασμό τους. Σύντομα, μάλιστα, ο αριθμός τους θα αυξηθεί καθώς και άλλοι συνδημότες μας θα διαπιστώσουν την εφαρμογή του νόμου για τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τον δήμο.

Οι περισσότεροι καταθέτες το ανακάλυψαν τυχαία. Είδαν να μην υπάρχουν οι λίγες εκατοντάδες ευρώ που διατηρούσαν στον λογαριασμό τους. Όταν ρώτησαν την τράπεζα να μάθουν που πήγαν τα λεφτά τους, τότε τους ήρθε κεραμίδα.

Διότι η τράπεζα τους πληροφόρησε ότι «σήκωσε» τα χρήματα από το λογαριασμό τους, επειδή είχαν οφειλή στον Δήμο Θερμαϊκού. Και το έκανε έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου, καθώς έτσι προβλέπει ο νόμος.

Έντονες αντιδράσεις από εξαγριωμένους πολίτες δέχονται ο δήμαρχος οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αλλά και υπάλληλοι της διοίκησης που είναι υποχρεωμένοι να πράξουν τα ... δέοντα γιατί διαφορετικά υπέχουν προσωπική και οικονομική ευθύνη.

Πώς γίνεται η κατάσχεση

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Έστω ότι οφείλετε ένα ποσό από νερό στον δήμο ή δεν καταβάλατε το 10% του ποσού που σας αναλογεί για την επέκταση του σχεδίου πόλης (που δεν πρόκειται να γίνει ούτε στα επόμενα 30 χρόνια και λογικά είναι λεφτά ριγμένα σε βαρέλι χωρίς πάτο) ή για όποιο άλλο λόγο, τότε είναι πολύ πιθανό αν έχετε τραπεζική κατάθεση, να δείτε το ποσό οφειλής να αφαιρείται από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και αν δεν επαρκεί το ποσό που έχετε, τότε δεσμεύεται ο λογαριασμός μέχρι του ύψους του ποσού της οφειλής.
Εδώ να κάνουμε μια υποσημείωση και να ενημερώσουμε ότι ο δήμος ήδη ελέγχεται από ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης για υποθέσεις συμβάσεων σχετικές με το πολεοδομικό και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη μελέτη (διαβάστε εδώ)
Σύμφωνα με πληροφορίες του ακτιβιστή σε χιλιάδες έχει ανέλθει ο αριθμός των κατασχετηρίων που έχει στείλει ο Δήμος Θερμαϊκού προς τις Τράπεζες για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Με τα κατασχετήρια ζητείται η δέσμευση καταθέσεων και μάλιστα για ποσά που συνήθως δεν ξεπερνούν ακόμα και τα 150 ευρώ.


Πως μπορεί να αντιδράσει ο οφειλέτης

Ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης, και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό.
Πρόκειται για τον ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που προβλέπει την δέσμευση ποσού εις χείρας τράπεζας.

Πως γίνεται το νόμιμο «ξάφρισμα»:
Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι.

Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό -που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.

Εντός 8ημέρου το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.

Στη συνέχεια εντός 10 ημερών για να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, το ασφαλιστικό ταμείο κλπ.

Μπορείτε να δηλώσετε έναν τραπεζικό λογαριασμό ως "ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ"


Πάντως επειδή τελευταίως παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά κατάσχεσης χρημάτων, και επειδή έχουν υπάρξει πολλά παράπονα και οι πολίτες που δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τι ισχύει με τις κατασχέσεις της εφορίας, επισημαίνουμε ότι όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται από την 1η-11-2015 σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, εκτός εάν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα ποσά έχουν ήδη δηλωθεί από τους δικαιούχους τους ως «ακατάσχετοι», στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση αρχικής οφειλής προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους άνω των 500 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, η αρμόδια ΔΟΥ έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αφού για το ακίνητο αυτό δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.

Το μοναδικό «όπλο» για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο taxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.