γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη

Στα δικαστήρια οδηγείται για ακόμη μια φορά αύριο ο Γ. Βραχνής γνωστός στην περιοχή για την αντιφασιστική του δράση στην Βέροια αλλά κυρίως για την περιπέτεια στην οποία έχει εδώ και χρόνια εμπλακεί ως θύμα της τραμπούκικης επιδρομής χρυσαυγιτών στο καφενείο του, το οποίο έκαναν γυαλιά καρφιά. Την ώρα που στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στο εδώλιο για μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων και ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση ο Γ. Βραχνής δικάζεται μετά από μήνυση των θυτών του.

Η ιστορία του ξεκινά τον Ιούνιο του 2012, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, όπου μέλη της Χρυσής Αυγής κυρίως από τον Νομό Πέλλας, εισέβαλαν στην πόλη μοιράζοντας φυλλάδια με τα ρατσιστικά και μισαλλόδοξα μηνύματά τους.

Το καφενείο του κ. Βραχνή το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο από κόσμο όταν μπροστά του πέρασαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι απωθήθηκαν από τον γύρω κόσμο χωρίς όμως να συμβεί κάποιο περιστατικό βίας. Είχε προηγηθεί και η πορεία αντιφασιστών που κατάφεραν να τους εκδιώξουν από την περιοχή.

Οι 15 περίπου χρυσαυγίτες μετά από περίπου πέντε ώρες επέστρεψαν στο καφενείο με κράνη, στυλιάρια και ρόπαλα και ξεκίνησαν να πετούν τραπέζια, να σπάνε πόρτες και να τρομοκρατούν τους θαμώνες του μαγαζιού που εκείνη την ώρα κάθονταν αμέριμνοι χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει.

«Εισέβαλαν στο καφενείο, προπηλακίζοντας, βρίζοντας και απειλώντας εμένα και τους θαμώνες του μαγαζιού. Με έλεγαν παλιοκομμούνι και με στόλισαν με διάφορα κοσμητικά επίθετα. Μάλιστα ο Ι. Τολιόπουλος, ένας εκ των δραστών και υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή στον νομό Έβρου, κάτοικος όμως Βέροιας, χτύπησε με σιδερένια καρέκλα έναν από τους θαμώνες στο κεφάλι. Πιστεύω πως αν ήμουν μόνος στο μαγαζί θα με είχαν σκοτώσει» τονίζει ο κ. Βραχνής μιλώντας stokokkino.gr καταγγέλλοντας παράλληλα την στάση της αστυνομίας η οποία αμέτοχη έβλεπε την επίθεση της Χρυσής Αυγής χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Ύστερα μόνο από τις φωνές του κόσμου για την παθητικότητά της, άνδρες των ΜΑΤ ακολούθησαν τους δράστες στην έξοδο της πόλης, όπου στα οχήματά τους εντόπισε 23 στυλιάρια και κράνη (και ένα κλεμμένο από τους θαμώνες του μαγαζιού).

Η περιπέτεια του συνεχίζεται καθώς ο Γ. Βραχνής οδηγείται με χειροπέδες στο κρατητήριο και την επόμενη μέρα στα δικαστήρια καθώς οι χρυσαυγίτες άσκησαν εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Εναντίον τους είχε ασκήσει μήνυση και ο ίδιος για φθορά ξένης περιουσίας, εξύβριση κ.α.

Με απόφαση της εισαγγελέως θύτες και θύμα δικάζονται μαζί μόνο που η μήνυση του κ. Βραχνή δεν εκδικάστηκε καθώς το δικαστήριο διέκοψε την δίωξη των επτά εκ των οκτώ δραστών- μελών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνταν για την επίθεση στο καφενείο του για τυπικούς λόγους διότι δεν είχε πληρωθεί το παράβολο των 100 ευρώ από τον μηνυτή.

«Στο Αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκα κανένας αστυνομικός δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει για την υποχρέωση να πληρώσω ένα παράβολο των 100 ευρώ προκειμένου να γίνει η δίκη» σημειώνει ο κ. Βραχνής.

Στην δίκη λοιπόν αυτή καταδικάζεται πρωτόδικα ο Γ. Βραχνής σε 4 μήνες και 20 μέρες χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα έφεσης ενώ στον όγδοο εκ των οκτώ δραστών της Χρυσής Αυγής που χτύπησε με σιδερένια καρέκλα στο κεφάλι του θαμώνα του καφενείου επιβλήθηκε μετά από αυταπάγγελτη δίωξη, ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή και του δόθηκε η δυνατότητα έφεσης.

Το γεγονός ότι ο Γ. Βραχνής είχε στοχοποιηθεί από την Χρυσή Αυγή λόγω της αντιφασιστικής και της πολιτικής του δράσης δεν έπαιξε κανέναν ρόλο για το δικαστήριο και την απόφασή του. Η ιστορία του όμως δεν τελειώνει ούτε εδώ καθώς οι χρυσαυγίτες επανήλθαν με νεά μήνυση για εξύβριση, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές εκδικάζεται αύριο.

Το αντιφασιστικό κίνημα, οργανώσεις της Αριστεράς, κόμματα, σύλλογοι εκπαιδευτικών κ.α. έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον Γ. Βραχνή με πλήθος ανακοινώσεων ενώ αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Βέροιας.

«Από την στιγμή που οι χρυσαυγίτες παραμένουν ατιμώρητοι θα αποθρασυνθούν ακόμη περισσότερο τα τάγματα εφόδου τους» σημειώνει προσθέτοντας ότι πρέπει επιτέλους σε ένα κράτος δικαίου να μπει ένα τέλος στην ιστορία αυτή.

«Στο τελευταίο δικαστήριο όπου η δίκη πήρε αναβολή ο πρόεδρος του δικαστηρίου μας κάλεσε να τα βρούμε. Να τα βρω με ποιους με αυτούς που οι προπαππούδες τους ήταν χίτες και ταγματασφαλίτες; » διερωτήθηκε ακόμη μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά Ορθά- Κοφτά καταλήγοντας ότι «Εγώ δεν μπορώ και δεν πρόκειται να σιωπήσω ποτέ».

Ακούστε τα όσα είπε ο Γ. Βραχνής μιλώντας στην εκπομπή του ρ/σ Στο Κόκκινο και στην εκπομπή Ορθά -Κοφτά.

Ακούστε:

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.