Headlines News :
Home » , , , , , » «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»: Απέτυχε παταγωδώς το πείραμα με τον εργολάβο καθαριότητας

«Συμπολιτεία Θερμαϊκού»: Απέτυχε παταγωδώς το πείραμα με τον εργολάβο καθαριότητας

Written By Χρήστος Ιβάνοβιτς on Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 | 15.3.17

Τα σκουπίδια μαζεύονται βουνό επειδή περνάνε... κάθε μέρα απορριμματοφόρα! 

«Το πείραμα με τους εργολάβους καθαριότητας, απέτυχε παταγωδώς, καθώς η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων έφτασε στο πιο άσχημο σημείο, με συνέπεια οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν φοβερό πρόβλημα με τα σκουπίδια και να δυσφημίζεται ανεπανόρθωτα η κατά τα άλλα τουριστική περιοχή μας», τόνισε ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας απόψε στο δημοτικό συμβούλιο. Για να προσθέσει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να δοθούν επιπλέον χρήματα, όπως εισηγήθηκε η διοίκηση Μαυρομάτη, αλλά αντιθέτως να ζητηθεί από τον ιδιώτη, λόγω της μη τήρησης συμβατικών του υποχρεώσεων, η επιστροφή μέρους των χρημάτων που έλαβε από το Δήμο.

Σε κατάσταση αμηχανίας, η δημοτική αρχή δεν τόλμησε να διαψεύσει τις σοβαρές καταγγελίες που πρόσφατα διατύπωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού για το θέμα αυτό. Ενώ δεν είναι τυχαίο, ότι την ώρα που άρχιζε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του Δήμου έσπευδε να εκδώσει δελτίο τύπου και σε απολογητικό ύφος, για να δικαιολογήσει την επιπλέον καταβολή ποσού 38.829,48€ στον εργολάβο καθαριότητας, αναμασώντας χιλιοειπωμένες κατηγορίες περί « παραπληροφόρησης των κατοίκων» από μερίδα της αντιπολίτευσης, εννοώντας τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού».

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», όλο αυτό το διάστημα αποδείχθηκε πόσο δίκαιο είχε η δημοτική παράταξη που εναντιώνονταν στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα και κάλεσε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει τάχιστα στην προμήθεια απορριμματοφόρων, ώστε μετά τις 30 Νοεμβρίου 2017 που λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη, η πλήρης ευθύνη για την καθαριότητα να περιέλθει και πάλι στη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας.
Εντύπωση προκάλεσε η στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ.Τσαμασλής, ο οποίος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά θερμός συνήγορος του εργολάβου, φέρνοντας μάλιστα ατυχώς ως παράδειγμα την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο, αγνοώντας ενδεχομένως ότι το πρόβλημα εκεί προέκυψε από την μη έγκαιρη αντιμετώπιση από τους αρμόδιους εναλλακτικής λύσης για τον κορεσμένο ΧΥΤΑ του Σκοπού.

Η ομιλία του επικεφαλής της «Συμπολιτείας»

Όπως είπε στην ομιλία του προς το δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»:

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό το θέμα: Όχι μόνο δεν πρέπει να δώσουμε αυτές τις 38.000 ζεστά λεφτά στον εργολάβο, αλλά πρέπει να του ζητήσουμε να μας επιστρέψει από την αρχική σύμβαση χρήματα, διότι αποδείχτηκε ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις του.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διατύπωσαν μία πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία και δεν ξέρω πόσο την έχει πάρει υπόψη της η δημοτική αρχή: Τι είπαν; Ότι ειδικά για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ο εργολάβος, αντί να εκπληρώνει την συμβατική υποχρέωση που έχει, να διαθέτει πέντε απορριμματοφόρα την ημέρα, διέθετε μόνο τέσσερα, ένα δηλαδή λιγότερο. Που σημαίνει αυτό, ότι έχουμε χάσει εμείς ως Δήμος δεκάδες ώρες από το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων. Και μία από τις σοβαρές αιτίες για τις οποίες συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους και παρατηρείται αυτό το άθλιο φαινόμενο, οφείλεται και σ’ αυτή τη λειψή αποκομιδή των απορριμμάτων.

Λέει η διοίκηση του Δήμου στην εισήγηση, για να εξηγήσει τους λόγους που θα καταβάλει αυτές τις επιπλέον 38.000 ευρώ στον εργολάβο, ότι θα κάνει το καθένα από τα απορριμματοφόρα του, 25 δρομολόγια το μήνα. Σ’ ένα Δήμο που εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι 25 αλλά ούτε 15 δρομολόγια δεν πραγματοποιούν τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη, όταν κάνει πολλές φορές και μία εβδομάδα να περάσει το σκουπιδιάρικο, όταν είναι ζήτημα αν περνάνε δύο φορές τη βδομάδα τα οχήματα του ιδιώτη από βασικά κέντρα του Δήμου, όπως είναι η Περαία, η Μηχανιώνα και η Επανομή, ακούγονται ως πρόκληση και κοροϊδία τέτοιου είδους ισχυρισμοί.

Αυτό το καλαμπούρι με τον ιδιώτη, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Νομίζω ότι όλη αυτή η εξέλιξη, δικαιώνει απόλυτα τη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που είχε αντιταχθεί στην παραχώρηση της καθαριότητας στον εργολάβο. Και επιβεβαιώνει αυτό που τονίζει η δημοτική μας παράταξη, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δήμο, ότι πρέπει το έργο της καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού να επιτελείται από την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας.

Άκουσα με μεγάλη χαρά το δήμαρχο να ανακοινώνει ότι έχει δρομολογηθεί η αγορά από το Δήμο τεσσάρων μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αποτελεί χρέος και των 33 δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και πρωτίστως της διοίκησης του Δήμου, να βάλουμε πλώρη, ούτως ώστε μέχρι το Νοέμβριο του 2017, οπότε λήγει η διετής σύμβαση με τον εργολάβο, να την τελειώσουμε οριστικά, μια και καλή. Και από 1ης Δεκεμβρίου, να αναλάβει η δική μας υπηρεσία καθαριότητας την αποκομιδή των απορριμμάτων, προκειμένου να έχουμε έτσι έναν πιο καθαρό Δήμο. Διότι, δυστυχώς, αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, πως οι υπηρεσίες που είχαμε από τους εργολάβους, κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές ήταν», κατέληξε ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού.

Κάπως έτσι φροντίζει για την καθαριότητα η δημοτική μας αρχή 


Το δελτίο τύπου του κ.Μαυρομάτη

Τηρώντας τη δεοντολογία, παραθέτουμε στη συνέχεια το δελτίο τύπου που εξέδωσε η διοίκηση Μαυρομάτη, όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει την συμπληρωματική σύμβαση των 38.000 με τον εργολάβο καθαριότητας και προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τα τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών του Θερμαϊκού, με την επίκληση για πολλοστή φορά της πλημμύρας και της χιονόπτωσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου:

«Η απρόβλεπτη αλλαγή του τόπου μεταφόρτωσης των απορριμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού από τον προσωρινό ΣΜΑ Ν. Μηχανιώνας στο ΣΜΑ Δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Πυλαίας, καθιστούν απαραίτητη τη σύναψη νέας συμπληρωματικής σύμβασης του Δήμου μας με την ανάδοχο εταιρεία του έργου «Διαχείριση Απορριμμάτων Δήμου Θερμαϊκού για “24” μήνες».

Το θέμα αυτό θ’ απασχολήσει σήμερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τακτική συνεδρίασή του, τα οποία καλούνται να εγκρίνουν τη νέα συμπληρωματική σύμβαση προς την αρχική «Διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Θερμαϊκού για είκοσι τέσσερεις (24) μήνες» με την ανάδοχο εταιρεία και να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο για την υπογραφή της.

Οι λόγοι που καθιστούν σήμερα απαραίτητη την έγκριση νέας συμπληρωματικής σύμβασης είναι η υποχρεωτική συμμόρφωση του Δήμου Θερμαϊκού με το νέο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, γεγονός που δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί κατά το χρόνο εκπόνησης της αρχικής μελέτης (Μάρτιος 2015)

Η αντικειμενική και απρόβλεπτη αλλαγή του τόπου μεταφόρτωσης (διάθεσης), λόγω υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας έως ότου δημιουργηθεί νέος ΣΜΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από μερίδα της αντιπολίτευσης, η οποία επιδίδεται σε μία παραπληροφόρηση των κατοίκων, καθώς δεν τους εξηγεί ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων από το μήνα Απρίλιο έως και το Νοέμβριο διεξάγεται έξι ημέρες την εβδομάδα και όχι πέντε όπως τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες.

Όπως, επίσης, και το αυτονόητο, αφού οι συμπληρωματικές εργασίες αφορούν την επιπλέον χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν τα απορριμματοφόρα οχήματα του αναδόχου, η οποία οφείλεται στην αλλαγή του χώρου διάθεσης των απορριμμάτων (από ΣΜΑ Ν. Μηχανιώνας στο ΣΜΑ Δήμου Θεσσαλονίκης περιοχή Πυλαίας)

Ο προϋπολογισμός της εν λόγω σύμβασης ανέρχεται σε 38.829,48€ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και το ποσό αυτό είναι μικρότερο του 50% του ποσού της αρχικής σύμβασης (1.054.500 € χωρίς ΦΠΑ) όπως ορίζει το άρθρο 25 παρ.4α του ΠΔ 60/2007 ως προϋπόθεση για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.

Η διοίκηση του Δήμου μας κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της νομιμότητας για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι την επιδοκίμασαν και κατά τις δύο, αντικειμενικά, δύσκολες και πρωτοφανείς καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο την πρωτοφανή πλημμύρα της 6ης /7ης Σεπτεμβρίου 2016, όσο και τη σφοδρή χιονόπτωση στην αρχή του νέου έτους».
Share this post :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
16 Μαρτίου 2017 - 7:58 π.μ.

ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΚΑΝΕ Ο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!!!!
Βρήκε τη σύμβαση έτοιμη από τον Αλεξανδρή. Έσπευσε να επωφεληθεί το αποτέλεσμα εκείνης της σύμβασης, βάσει της οποίας η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά. Οι κάτοικοι του δήμου έχαψαν το παραμύθι "....είδες...μόλις ανέλαβε ο Μαυρομάτης καθάρισε ο δήμος". Και στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά όταν τελείωσε εκείνη η σύμβαση, με τη δικιά του νέα σύμβαση που έκανε, με την οποία δήθεν πέτυχε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, αυτό που πέτυχε είναι το αποτέλεσμα που βλέπουν όλοι οι κάτοικοι καθημερινά... Τα 'κανε θάλασσα!!!.
Από την άλλη είναι η τραγική αντιπολίτευση από τον Τσαμασλή, η οποία φροντίζει να μην υπάρχει πουθενά... Αντί να σφυροκοπάει την παρούσα διοίκηση όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αντί να βουίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από δελτία τύπου και ενέργειες της αντιπολίτευσης, οι άνθρωποι πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.... Από ότι φαίνεται αντιμετωπίζουν τη θέση τους στο συμβούλιο σαν μια δραστηριότητα να περνά η ώρα. Κάτι σαν το Champions League. "Τετάρτες ή Πέμπτες πάμε μια βόλτα στο Μπαξέ να βρεθούμε με τα φιλαράκια, να ακούσουμε τα νέα του Δήμου, και μετά για ούζο ή για κανένα ουίσκυ...". Η Μόραλη λέει τις γνωστές ατάκες "...η λαϊκή οικογένεια... το λαϊκό νοικοκυριό... τα καπιταλιστικά συμφέροντα της Ε.Ε. μπλα μπλα...". Καλά που είναι και η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και υψώνει λίγο του τόνους, αλλά αυτό δε φτάνει.
Το καλοκαίρι έρχεται και κατά πως φαίνεται τα βουνά σκουπιδιών δυστυχώς θα πλαισιώνουν το καλοκαιρινό σκηνικό του Δήμου, χαρίζοντας τις "ανείπωτες ευωδιές" τους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη της περιοχής.

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.

Addthis

Google+ Followers

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Ακτιβιστης - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger |2012 Templates