Το υπέρογκο ποσό του 1.659.066,41 ευρώ τελικά κόστισε η συλλογή των φερτών και ογκωδών υλικών από τις πλημμύρες που μετακίνησε η εταιρεία που ανέλαβε με απ'ευθείας ανάθεση το έργο από την αντιπεριφερειάρχη κα Βούλα Πατουλίδου.

Ζήτημα όμως σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάθεσης στην ανάδοχη εταιρεία της συλλογής των χιλιάδων τόνων ογκωδών έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΡΙΖ. ΑΡΕΝ. Γ. Θεοδωρόπουλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος υπενθύμισε ότι ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου οι εργασίες ξεκίνησαν πολύ αργότερα στις 26 Οκτώβρη και το τιμολόγιο από το οποίο προέκυψε ο προϋπολογισμός του έργου εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή στις 17 Ιανουαρίου του 2017.

«Δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία» δήλωσε ακόμη ο κ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε αντί της απευθείας ανάθεσης να επιλεχθεί η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού ενώ παράλληλα ζήτησε αναλυτικά τα συγκεκριμένα ζυγολόγια για το κάθε υλικό που συλλέχθηκε, τα δελτία αποστολής, την τεκμηρίωση των τεχνικών συνθηκών αλλά και έλεγχο νομιμότητας της απόφασης έγκρισης της Οικονομικής Επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καταψηφίζοντας την τελική έγκριση καταβολής του ποσού στην συγκεκριμένη εταιρεία που ψηφίστηκε τελικά από την επιτροπή κατά πλειοψηφία.

«Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Στεργιάδης στις 11 Οκτώβρη του 2016 δήλωσε ότι οι τιμές αυτές είναι στάνταρ αλλά ερώτημα παραμένει πως προκύπτει το κριτήριο με το οποίο καθορίζονται αυτές τις τιμές» διερωτήθηκε ο κ.Θεοδωρόπουλος τονίζοντας ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που προσκομίστηκε συντάχθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2016 με τιμές που εγκρίθηκαν πολύ αργότερα.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία που πήρε με απευθείας ανάθεση το έργο έχει αναλάβει εργολαβικά και τη συλλογή απορριμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας κ. Στεργιάδης που δήλωσε ότι η Περιφέρεια μετά από έρευνα διαπίστωσε ποια εταιρεία είχε τη δυνατότητα για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών και έκρινε πως οι προτεινόμενες τιμές ήταν συμφέρουσες.

Επιπρόσθετα πληροφόρησε πως ο καθαρισμός των ογκωδών απορριμμάτων είχε τελειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου απ`όλο τον δήμο Θερμαϊκού, ενώ οι χωματουργικές εργασίες ολοκληρώθηκαν, όπως είπε, στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αγ. Τριάδα, Μηχανιώνα, Επανωμή, Αγγελοχώρι καθαρίστηκαν τα ρέματα και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τειχίων αντιστήριξης στις περιοχές αυτές όπου υπήρχαν προβλήματα κατολισθήσεων. «Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Υπολείπονται εργασίες οι οποίες δεν θα γίνουν με απευθείας ανάθεση αλλά με διαγωνισμό, οδοποιίες, οδοστρωσίες και αναπλάσεις σε παραλιακά μέτωπα»

Τελικά δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα να δοθεί η απόφαση για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως μετακινήθηκαν 48.848,39 τόνοι ογκωδών απορριμμάτων και ΑΕΕΚ.
Επίσης έγινε διαχείριση, επεξεργασία και αποθήκευση ογκωδών απορριμμάτων ή ΑΕΕΚ συνολικού όγκου 48.848,39 τόνοι.
Ακόμη μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ άλλοι 2.976,72 τόνοι.
Όπως αναφέραμε το συνολικό κόστος των εργασιών αυτών ανήλθαν στο ποσό του 1.659.066,41 ευρώ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.