Αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης προκαλώντας έντονη ανησυχία καθώς η πηγή τους παραμένει μυστήριο.

Σημειώνεται, πως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας και στην ατμόσφαιρα της χώρας μας (Διαβάστε αναλυτικά).

Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Η Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία ανέφερε ότι ανιχνεύθηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας σε έξι περιοχές της Γερμανίας, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα.

Το ισότοπο ρουθήνιο-106 χρησιμοποιείται στις αντικαρκινικές θεραπείες ακτινοβολίας για όγκους στα μάτια και ενίοτε σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες (RTG)που παρέχουν ενέργεια σε δορυφόρους.

Οι αρχές τονίζουν ότι τα επίπεδα που έχουν ανιχνευθεί δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και έτσι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η πηγή της διαρροής που παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής.

Η Γερμανική Υπηρεσία αναφέρει πως πιθανότερη πηγή προέλευσης φαίνεται να είναι η Ρωσία: «Νέες αναλύσεις της πηγής του ραδιενεργού υλικού είναι πιθανόν να δείξουν ότι η έκλυση προήλθε από την περιοχή των νότιων Ουραλίων, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία» σημείωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για πυρηνικό ατύχημα, καθώς ανιχνεύθηκαν μόνο σωματίδια του ισότοπου ρουθηνίου-106.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.