των Darren Griffin * & Peter Ellis **

Το χρωμόσωμα Y μπορεί να είναι σύμβολο της αρρενωπότητας, αλλά γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι δεν είναι καθόλου ισχυρό και ανθεκτικό. Αν και φέρει το γονίδιο "master switch", SRY, αυτό καθορίζει αν ένα έμβρυο θα αναπτυχθεί ως αρσενικό (XY) ή θηλυκό (XX), περιέχει πολύ λίγα άλλα γονίδια και είναι το μόνο χρωμόσωμα που δεν είναι απαραίτητο για τη ζωή. Οι γυναίκες, μετά από όλα, διαχειρίζονται πολύ καλά χωρίς ένα.

Επιπλέον, το χρωμόσωμα Y έχει εκφυλιστεί γρήγορα, αφήνοντας τα θηλυκά με δύο απόλυτα φυσιολογικά χρωμοσώματα Χ, αλλά τα αρσενικά με ένα Χ και ένα συρρικνωμένο Υ. Εάν συνεχίζεται ο ίδιος ρυθμός εκφυλισμού, το χρωμόσωμα Y έχει μόλις 4,6 εκατομμύρια χρόνια πριν εξαφανιστεί εντελώς . Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν συμβαίνει όταν θεωρείτε ότι η ζωή υπήρξε στη Γη για 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το χρωμόσωμα Υ δεν ήταν πάντα έτσι. Αν γυρίσουμε πίσω το ρολόι στα 166 εκατομμύρια χρόνια πριν, στα πρώτα θηλαστικά, η ιστορία ήταν τελείως διαφορετική. Το πρώιμο "πρωτο-Υ" χρωμόσωμα ήταν αρχικά το ίδιο μέγεθος με το χρωμόσωμα Χ και περιείχε όλα τα ίδια γονίδια. Ωστόσο, τα χρωμοσώματα Υ έχουν ένα βασικό ελάττωμα. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα χρωμοσώματα, τα οποία έχουμε δύο αντίγραφα σε κάθε κύτταρο μας, τα χρωμοσώματα Y είναι πάντα παρόντα μόνο ως ένα αντίγραφο, που πέρασε από τους πατέρες στους γιους τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα γονίδια στο χρωμόσωμα Υ δεν μπορούν να υποβληθούν σε γενετικό ανασυνδυασμό, στην "ανακατεύθυνση" των γονιδίων που εμφανίζεται σε κάθε γενιά και συμβάλλει στην εξάλειψη των βλαβερών μεταλλάξεων γονιδίων. Χωρίς τα πλεονεκτήματα του ανασυνδυασμού, τα χρωμοσωμικά γονίδια Υ εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά χάνονται από το γονιδίωμα.

Παρόλα αυτά, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το χρωμόσωμα Υ έχει αναπτύξει κάποιους αρκετά πειστικούς μηχανισμούς για να «φρενάρει», επιβραδύνοντας το ρυθμό απώλειας γονιδίων σε πιθανή ακινησία.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη της Δανίας, δημοσιευμένη στην PLoS Genetics, ανέλυσε τμήματα του χρωμοσώματος Υ από 62 διαφορετικούς άνδρες και διαπίστωσε ότι είναι επιρρεπές σε διαρθρωτικές αναδιατάξεις μεγάλης κλίμακας που επιτρέπουν την "γονιδιακή ενίσχυση" - την απόκτηση πολλαπλών αντιγράφων γονιδίων που προάγουν υγιή τη λειτουργία του σπέρματος και την άμβλυνση της απώλειας γονιδίων.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το Υ χρωμόσωμα έχει αναπτύξει ασυνήθιστες δομές που ονομάζονται "παλίνδρομα" (αλληλουχίες DNA που διαβάζουν το ίδιο προς τα εμπρός όπως και προς τα πίσω - όπως και η λέξη "καγιάκ"), που το προστατεύουν από περαιτέρω υποβάθμιση. Καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά "γεγονότων μετατροπής γονιδίων" μέσα στις παλινδρομικές ακολουθίες στο χρωμόσωμα Y - αυτή είναι βασικά μια διαδικασία "αντιγραφής και επικόλλησης" που επιτρέπει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων γονιδίων χρησιμοποιώντας ένα μη καταστρεπτικό εφεδρικό αντίγραφο ως πρότυπο.

Αναφορικά με άλλα είδη (τα χρωμοσώματα Υ υπάρχουν στα θηλαστικά και σε κάποια άλλα είδη), ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδεικνύει ότι η ενίσχυση του γονιδίου των χρωμοσωμάτων Υ είναι γενική αρχή. Αυτά τα ενισχυμένα γονίδια παίζουν κρίσιμους ρόλους στην παραγωγή σπέρματος και (τουλάχιστον στα τρωκτικά) στη ρύθμιση της αναλογίας των φύλων των απογόνων. Γράφοντας πρόσφατα στη Μοριακή Βιολογία και την Εξέλιξη, οι ερευνητές δίνουν στοιχεία ότι η αύξηση του αριθμού αντιγράφων γονιδίου σε ποντίκια είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής.

Όσον αφορά το ζήτημα αν το χρωμόσωμα Υ θα εξαφανιστεί στην πραγματικότητα, η επιστημονική κοινότητα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή, χωρίζεται επί του παρόντος στους «αποχωρούντες» και τους «παραμένοντες». Η τελευταία ομάδα υποστηρίζει ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί της κάνουν μεγάλη δουλειά και έχουν διασώσει το χρωμόσωμα Υ. Όμως, οι αποχωρούντες λένε ότι το μόνο που κάνουν είναι να επιτρέψουν στο χρωμόσωμα Υ να κρατηθεί στις άκρες των δακτύλων του, πριν τελικά πέσει από τον γκρεμό. Επομένως, η συζήτηση συνεχίζεται.



πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.