Σε μία κοινή ενέργεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση συσκευασιών από πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο προβαίνει ο Δήμος Θερμαϊκού, μέσω του Τμήματος Ανακύκλωσης της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης,σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. και το ΣΚΑΪ (τηλεόραση, ραδιόφωνοκαι skai.gr). Η εκδήλωση υλοποιείταιμε την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η δράση έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 6 Ιουλίου, από τις 18.00 έως τις 22.00, με χώρο διεξαγωγής της την Πλατεία Ελευθερίας στη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, ένα κεντρικό και πολυσύχναστο μέρος στο παραθαλάσσιο μέτωπο του οικισμού, που ενδείκνυται για το συγκεκριμένο σκοπό.

Στο πλαίσιό της, μικροί και μεγάλοι, θα ενημερώνονται μέσω διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, τον ορθό τρόπο συμμετοχής τους σε αυτήν και τα οφέλη της, ενώ παράλληλα ειδική ενημέρωση για την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών θα λάβουν οι επαγγελματίες εστίασης, για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους από τους μπλε κώδωνες. Απαντώντας σωστά σε απλές ερωτήσεις δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε δημόσια κλήρωση, που θα διεξαχθεί επί τόπου με τη λήξη της ενημερωτικής ενέργειας, προκειμένου δύο τυχεροί να κερδίσουν από ένα ποδήλατο.

Ο Δήμος Θερμαϊκού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.Η Διοίκηση εργάζεται συντονισμένα, προωθώντας καινοτόμες ενέργειες για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση των παραγόμενων δημοτικών αποβλήτων, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά από το πρώτο κιόλας δωδεκάμηνο που ανέλαβε καθήκοντα, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 – Αυγούστου 2015.

Τριακόσιοι (300) μπλε κάδοι προμηθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν κατά την παραπάνω περίοδο, με την αύξηση στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών να προσεγγίζει το 93%, κάτι που επιβράβευσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΑΑΕΕ Α.Ε.) παραχωρώντας δωρεάν ένα (1) νέο απορριμματοφόρο όχημα, αποκλειστικά για την αποκομιδή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών, αυξάνοντας το στόλο από τα δύο (2) οχήματα στα τρία (3).

Η συνεργασία δε, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς ανακύκλωσης αξιολογείται ως καθοριστικής σημασίας. Υφάσματα και υποδήματα, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καμένοι λαμπτήρες, μπαταρίες, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, υπολείμματα συσκευασιών φυτοφαρμάκων, οικιακά τηγανέλαια, απόβλητα λιπαντικών ελαίων, φάρμακα και θερμόμετρα, ογκώδη αντικείμενα, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων αποτελούν μερικά από τα ανακυκλώσιμα ρεύματα αποβλήτων, που είτε συλλέγονται και οδηγούνται προς αξιοποίηση συστηματικά στο Δήμο μας, είτε έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους μέσω υφιστάμενων και νέων συνεργασιών.

Ενδεικτικά επισημαίνεται η συλλογή 8.5 τόνων ειδών ιματισμού από 23 κάδους συγκέντρωσης,μέσα στο 2016, εκ των οποίων 500 κιλά διατέθηκαν για τις ανάγκες ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων του Δήμου, ενώ την ίδια χρονιά, συγκεντρώθηκαν και 4.5 τόνοι ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μπαταριών.

Για το 2017, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι,σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία εθνικά εγκεκριμένου συλλογικού συστήματος, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων, από σχετικές επιχειρήσεις (βουλκανιζατέρ, συνεργεία αυτοκινήτων) - πράσινα σημεία - της επικράτειας του Δήμου Θερμαϊκού συλλέχθηκαν9.978 (τεμάχια) χρησιμοποιημένα ελαστικά, από τα οποία το 45% οδηγήθηκε προς ενεργειακή αξιοποίηση και το υπόλοιπο 55% προς ανακύκλωση.Αξιόλογη αύξηση συγκριτικά με το 2016, κατά το οποίο η συλλογή είχε φτάσει τα 7.149 τεμάχια.

Επίσης, μέσα στο 2017, 45 κώδωνες συλλογής γυαλιού εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου και 300 κάδοι ανακύκλωσης παραχωρήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από την ΕΕΑΑ Α.Ε.

Στην προσπάθεια δε, για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των νεότερων ηλικιακών ομάδων δημοτών, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική ψυχαγωγική δράση, στην οποία συμμετείχαν 400 μαθητές Δημοτικών Σχολείων από τη Ν. Μηχανιώνα και τη Ν. Κερασιά, ενώ ο τελικός απολογισμός για τη συγκεκριμένη χρονιά κατέδειξε τη συλλογή και διαχείριση συνολικά 1.206 τόνων ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Εξίσου σημαντική επίσης, κρίνεται και η προσπάθεια για τη μείωση των οργανικών οικιακών απορριμμάτων.

Για το σκοπό αυτό δρομολογείται πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, προμηθεύοντας τους κατοίκους με ειδικούς κάδους, αλλά και η εφαρμογή της κομποστοποίησης σε ελεύθερους δημοτικούς χώρους, με την ελάττωση των οργανικών απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, υπολείμματα κλαδεμάτων κήπων και πάρκων) να υπολογίζεται ότι φτάνει το 70 - 80%.
Μεγάλη επιτυχία συγχρόνως, αποτελεί και η ένταξη του Δήμου στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας «BIOREAL», για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης, ως ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης αποβλήτων. Υπολογίζεται ότι το έργο θα εξυπηρετεί στη συλλογή 400 τόνων βιοαποβλήτων και κλαδιών και τη μετατροπή τους σε λιπάσματα, με τη μετέπειτα αξιοποίησή τους να γίνεται εθελοντικά σε επιλεγμένες καλλιέργειες. Συνεργασία προβλέπεται με το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.), το οποίο θα επιμελείται της αξιολόγησης των εδαφών και της λίπανσής τους με το παραγόμενο οργανικό λίπασμα.

Η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων επιφέρει μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αναβαθμίζοντας σημαντικά  την ποσοτική και ποιοτική διαδικασία της ανακύκλωσης.

«Τα οφέλη από την ανακύκλωση, τόσο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, όσο και στην οικονομία είναι τεράστια ενώ η συμβολή της στην περιβαλλοντική προστασία αυτονόητη. Ο Δήμος Θερμαϊκού κινείται ενεργά και δυναμικά στον τομέα αυτό, με «πράσινες» πρακτικές και τακτικές δράσεις ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αναγωγή της ανακυκλωτικής διαδικασίας σε τρόπο ζωής. Στόχοιμας, στην επίτευξη των οποίων ο ρόλος του Τμήματος της Ανακύκλωσης του Δήμου είναι καθοριστικός, όπως υπήρξε και στη μέχρι τώρα πορεία, είναι μέχρι το 2020 στην επικράτεια του Δήμου Θερμαϊκού:

· να έχει μειωθεί η ποσότητα των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων και νααυξηθείη ανταποδοτικότητας της ανακύκλωσης κατά 50%, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα,

· να ωριμάσουμε τιςσυνθήκες για ένα νέο και αποδοτικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.