Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση.


Έπειτα από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.


Θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.


Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (τα πρώτα «χαρτιά» μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια)  και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς  συμμετοχή ιδιωτών η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ακόμα δηλαδή και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. 



Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» της Ελλάδας.


Η γαλλική αντιπροσωπεία όμως έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλογερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.