του Alexandros Raskolnick

Το Κλινικό Πανεπιστημιακό Κέντρο της Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξακολουθεί να δέχεται παιδιά με καρκίνο, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια…

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παράδοση στον ουκρανικό στρατό, πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι τοξικά.
Η ρωσική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε σχολιάσει τότε ότι το να χρησιμοποιηθούν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, είναι «απανθρωπιά».
Η Βρετανία, πρώτη απ' όλους είχε στείλει τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο, ακόμα νωρίτερα. Τότε, η Μόσχα είχε και πάλι αντιδράσει έντονα.
Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού, που όμως δεν τα χρησιμοποιεί.
Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου, παρόλο που η ημίσεια ζωή (ραδιενεργή περίοδος) του απεμπλουτισμένου ουρανίου διαρκεί έως 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και οι κίνδυνοι που ενέχει για την υγεία έχουν επισημανθεί σε διάφορες εκθέσεις, από την εποχή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιρακ. Ο καρκίνος “θερίζει” ακόμα ανθρώπινες ζωές στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Εξάλλου, στην Ουκρανία βρίσκονται οι σιτοβολώνες της Ευρώπης.


_____
Art: Fragiskos, The Cartoon Movement @ https://www.cartoonmovement.com/cartoonist/309



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.