Ιστορικές στιγμές φαίνεται να ζει η Λιβύη μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι τα ξημερώματα. Μετά από σκληρές και πολύνεκρες μάχες οι αντικαθεστωτικοί με την από αέρος καταιγιστική βοήθεια βομβαρδισμών και πολυβολισμών, προέλασαν τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι την καρδιά της Τρίπολης, την «Πράσινη Πλατεία», την οποία μετονόμασαν σε «Πλατεία Μαρτύρων». Κατέλαβαν επίσης την κρατική τηλεόραση.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι αντάρτες κυματίζοντας σημαίες και πυροβολώντας στον αέρα πανηγυρίζουν την πτώση του καθεστώτος. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους αντάρτες.


Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές πρακτορείων η ταξιαρχία που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια του Καντάφι και η προεδρική φρουρά του παραδόθηκαν στους αντικαθεστωτικούς.


Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν 15 έως 20% της Τρίπολης και βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες.


Οι γιοί του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ και Μοχάμαντ έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες και αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.


Δεν γίνεται ωστόσο καμία αναφορά για την τύχη του ίδιου του Καντάφι. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι στόχος είναι να προσαχθούν τόσο ο Καντάφι όσο και ο γιός του Σάιφ αλ Ισλάμ να παραδοθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέκρινε έντονα σήμερα τη θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη, λέγοντας ότι έψαχναν απλά δικαιολογία να επέμβουν. "Οι υποτίθεται ‘δημοκρατικές’ Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις --όχι όλες, αλλά όλοι ξέρουν ποιες- καταστρέφουν όλη την Τρίπολη με βόμβες, διότι κερδίζουν από αυτό", είπε ο Τσάβες. Οι δυτικές κυβερνήσεις, "χωρίς να λογοδοτούν" συμβάλλουν σε μια σφαγή και καταστρέφουν σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία, πρόσθεσε. "Λένε ότι βομβαρδίζουν για να σώσουν αμάχους. Είναι απλά μια δικαιολογία για να επέμβουν" στη Λιβύη, ανέφερε ο Τσάβες.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.