Δύο σημερινές πληροφορίες που φανερώνουν τη δυσχερή θέση της ηγεσίας των εξεγερμένων στη Λιβύη συλλέγουμε από τον διεθνή τύπο. Η πρώτη αναφέρεται σε ένα υπόμνημα 70 σελίδων που βρίσκεται στα χέρια των συντακτών της εφημερίδας Times, που σύμφωνα μ' αυτό ομολογείται η μικρή πιθανότητα που υπάρχει ώστε να ανατρέψουν τον Καντάφι και δίνει το πλάνο που έχουν αν αναλάβουν την κατάσταση.  Η δεύτερη είναι η παύση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των ανταρτών και ο διορισμός νέου. Πρόκειται για την ανώτατη ηγεσία των εξεγερμένων κι αυτή η τροπή δείχνει πως βρίσκεται σε κλυδωνισμούς που προέρχονται ως απόρροια των συνεπειών της δολοφονίας του στρατηγού Γιουνές. 


Λιβύη: Αντικαθεστωτικοί έχουν σχεδιάσει την επόμενη μέραΈνα υπόμνημα των λίβυων αντικαθεστωτικών για τη μετά Καντάφι εποχή προτείνει τη διατήρηση των περισσότερων υποδομών του νυν καθεστώτος ώστε να αποτραπεί το χάος στη χώρα, όμοιο με αυτό που γνώρισε το Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times.

Το υπόμνημα αυτό των 70 σελίδων, που περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας, επεξεργάστηκαν λίβυοι αντικαθεστωτικοί που συγκροτούν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι αντικαθεστωτικοί αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι έχουν μικρή πιθανότητα να ανατρέψουν τον ηγέτη του καθεστώτος, αλλά εκτιμούν ότι εσωτερικές έριδες θα τον αναγκάσουν να φύγει.

Οι λίβυοι αντάρτες υπολογίζουν σε μια "επιχειρησιακή δύναμη στην Τρίπολη" που αποτελείται από 10.000 έως 15.000 άνδρες, για την εγγύηση της ασφάλειας της πρωτεύουσας και τη σύλληψη των οπαδών του Μουάμαρ Καντάφι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα στρατολογηθούν για να χρησιμεύσουν ως δυνάμεις ασφαλείας της προσωρινής κυβέρνησης.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι 800 αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχέδιο αυτό και θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον πυρήνα μιας νέας κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα.

Η αναφορά επισημαίνει πώς οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και ο ενεργειακός τομέας θα διασφαλιστούν, μερικές ώρες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

Οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, υπολογίζουν σε μεγάλο βαθμό στις αποσκιρτήσεις. Εκτιμούν ότι σχεδόν το 70% των υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα συμμετάσχουν στο νέο καθεστώς.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του υπομνήματος, αλλά ζήτησε από τη βρετανική εφημερίδα να μην αναφέρει ορισμένα σημαντικά σημεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

Ο Αρεφ Αλι Νάγιεντ, ο υπεύθυνος του πυρήνα σχεδιασμού για την "επιχειρησιακή δύναμη", δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να "ξέρει ότι υπάρχει ένα σχέδιο".

"Αυτό που έχετε στα χέρια σας, είναι ένα πρώτο προσχέδιο. Τώρα εργαζόμαστε σε κάτι πιο σημαντικό", δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα
=====================================
Την παύση της κυβέρνησής του αποφάσισε ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των λίβυων εξεγερμένων αντικαθεστωτικών, Μουσταφα Αμπντελτζαλίλ, όπως δήλωσαν δύο εκπρόσωποί του.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, έχει περίπου 15 μέλη και ρόλος του είναι η εποπτεία των περιοχών που είναι κάτω απ τον έλεγχο των εξεγερμένων

Ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ ελ Κις δήλωσε πως "το Εκτελεστικό Γραφείο παύθηκε" και πως "ζητήθηκε απ τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, τον προϊστάμενο του Εκτελεστικού Γραφείου, να ανασχηματίσει την κυβέρνηση", τόνισε δε πως "κάποια τωρινά μέλη, δεν θα περιληφθούν στο νέο 'σχήμα".

Την παύση του Εκτελεστικού Γραφείου επιβεβαίωσε και δεύτερος εκπρόσωπος του Συμβουλίου, ο Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ.

Ο ανασχηματισμός του Εκτελεστικού Γραφείου ήρθε μετά τη δολοφονία του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, η οποία ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.