Ζουν επί δεκαετίες «ξεχασμένοι» στις παρυφές της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά στη ζωή τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το σύμβολό της, τον Λευκό Πύργο επιλέγοντας να μεταφέρουν και κάτι από το.... σπίτι τους για να δείξουν έναν τρόπο συμβίωσης.
Εκατοντάδες Ρομά παρακολούθησαν χθες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «+ΒΙΩΣΕΙΣ» και με προτροπή των διοργανωτών, άπλωσαν σε σχοινιά τις δικές τους κουβέρτες και χαλιά, δίνοντας το προσωπικό τους «στίγμα» στην περιοχή και δημιουργώντας ένα οικείο γι΄αυτούς περιβάλλον. Άλλωστε πολλοί από αυτούς, όπως παραδέχτηκαν, αν και ζουν χρόνια στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το κέντρο της και συγκεκριμένα την περιοχή του Λευκού Πύργου!
Οι Ρομά προέρχονταν από τους οικισμούς του Δενδροποτάμου, της Αγίας Σοφίας και της Περαίας και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο χώρο με τη φροντίδα των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά» που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και είχε και την ευθύνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Επρόκειτο στην ουσία για μια γιορτή συνύπαρξης με τα έργα των μικρών μαθητών Ρομά να είναι αναρτημένα στον περιβάλλοντα χώρο και έκθεση φωτογραφίας να περιλαμβάνει χαρακτηριστικές στιγμές του προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Τη δεξιοτεχνία τους στο πλέξιμο επέδειξαν από την πλευρά τους γυναίκες Ρομά από την Περαία οι οποίες συμμετείχαν σε εργαστήριο πλεκτικής που λειτούργησε στο χώρο του Φεστιβάλ ενώ ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης έδωσε στους εφήβους τα πρώτα μαθήματα δημιουργικής έκφρασης μέσω του γκράφιτι.
Στη συνέχεια η ερμηνεύτρια Μαρία Θωΐδου τραγούδησε και αυτοσχεδίασε με νεαρές κοπέλες από το Δενδροπόταμο, ακολούθησε η μπάντα κρουστών από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας που συγκροτήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ, με την επιμέλεια του μουσικού Βασίλη Κοκκώνη και το φεστιβάλ έκλεισε με τους ρομά-λάτιν ρυθμούς των Κώστα Παυλίδη και Αντώνη Απέργη.
πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.