του ακτιβιστή

Μπορεί να έγινε πολύς ντόρος για την σημερινή σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Μπορεί να είχαν κληθεί να παραστούν πολλοί φορείς αλλά ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν κάποιοι αναγκασμένοι εκ της ιδιότητάς τους να δηλώσουν την συνδρομή τους και αρκετοί για να καταγράψουν την αντίθεσή τους στο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η συμμαχία χονδρεμπόρων, λαϊκατζήδων και επιμελητηρίου ενάντια στα κινήματα χωρίς μεσάζοντες.
Έτσι με την παρουσία λιγότερων από τριάντα ατόμων, της διοίκησης του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρική Αγοράς Θεσσαλονίκης (οικοδεσπότες), εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Περιφερειάρχη (που αποχώρησε αμέσως αμέσως μετά τον χαιρετισμό του), του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαμασλή, του κ. Γκιουλέκα, εκπροσώπου του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Αμμανατίδου Λίτσα, Αμμανατίδης Γιάννης, Χαραλαμπίδου) των Δημάρχων Θέρμης κ.Θεόδωρου Παπαδόπουλου και Ευόσμου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, του Αντιδημάρχου Θερμαϊκού κ. Χρήστου Βογιατζή και μερικών εμπόρων λαχαναγοράς, έγινε η εισήγηση από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΑΘ κ. Χαραλαμπίδη.


Ενώ το θέμα ήταν η πάταξη του παραεμπορίου ο κ. Πρόεδρος της ΣΕΚΑΘ το περιόρισε - προφανώς γιατί αυτός ήταν ο στόχος - στις αρνητικές επιδράσεις του κινήματος χωρίς μεσάζοντες

  • που πλήττει το εισόδημα των εμπόρων που έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν στην εξαθλίωση
  • που είναι υπεύθυνο για την φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων
  • που εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία
  • που ευθύνεται για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις κλπ κλπ

Διαπίστωσε ότι το κράτος δεν κάνει το καθήκον του να επέμβει και να διαλύσει τις αγορές χωρίς μεσάζοντες παρ' όλες τις καταγγελίες και παραστάσεις που προέβησαν προς όλους τους υπευθύνους (μέχρι και στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά) και αναρωτήθηκε αν η λύση για το χτύπημα του κινήματος αλληλεγγύης των πολιτών και παραγωγών θα πρέπει να είναι η δημιουργία από μέρους τους ενός στρατού εθελοντών ρουφιάνων. Και σοβαρότατα πρότεινε την δημιουργία ενός οργάνου στελεχωμένου από συνδικαλιστικά και παραγωγικά όργανα του κλάδου (;) που θα συνδράμει τις διωκτικές αρχές για το χτύπημα και εξάρθρωση του παραεμπορίου των λαχανικών (;).
Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί και σε αυτούς (βουλευτές) που εισηγήθηκαν  το σχέδιο νόμου για τις ΚΟΙΝΣΕΠ με το οποίο δίνεται η δυνατότητα για απευθείας συναλλαγή παραγωγών και καταναλωτών. Έδωσε και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία που μπορείτε να τα ακούσετε (παρακολουθώντας τους συλλογισμούς του) στο επόμενο ηχητικό απόσπασμα που περιλαμβάνει όλη την εισήγησή του:




Σαφώς υπερθεμάτισε και ο κ. Γιώργος Τσαμασλής  με την ιδιαίτερη άποψη ότι η κοινωνική πολιτική όταν εφαρμόζεται ενισχύει το παραεμπόριο καθώς στέκεται αρωγός στην δράση των κινημάτων. Όταν παραχωρείται χώρος από τους Δημάρχους πλήττεται το στεγασμένο εμπόριο και αυτό οδηγεί σε νεκρά μαγαζιά. Και αφού σπεκουλάρησε ότι ο ίδιος είναι με τους παραγωγούς αλλά όχι χωρίς την ύπαρξη και τον κυρίαρχο ρόλο της κεντρικής αγοράς. Τόνισε ότι τα φθηνά προϊόντα δεν είναι φθηνά γιατί χάνει έσοδα το κράτος. Αποκάλυψε χοντρές παρανομίες και παραεμπόριο από τις λαϊκές αγορές που κατά 50% λειτουργούν παράνομα και χωρίς άδειες. Κατέθεσε το ευφυολόγημα - πρόταση πως " οι Δήμοι να παραχωρούν χώρους ΜΟΝΟ σε παραγωγούς που θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ΔΩΡΕΑΝ".
Και κατέληξε σε μια σχεδόν ουτοπική προτροπή  προς τους παραγωγούς "όποιος θέλει να πάρει άδεια για λαϊκή μπορεί να την πάρει  και να πάει να πουλήσει στην λαϊκή την ίδια μέρα".
Ακούστε την τοποθέτηση του κ. Τσαμασλή:




Το πρώτο stop στην απροκάλυπτη επίθεση στα κινήματα έβαλε ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος που χωρίς περιστροφές εξήγησε πως δεν είναι όπως ακριβώς παρουσιάστηκε το ζήτημα. Αναρωτήθηκε αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Αμφισβήτησε τον προηγούμενο ομιλητή αναφορικά με την έκκληση στους παραγωγούς για έκδοση αδειών πωλητή λαϊκών αγορών, τονίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται. Αποκάλυψε ότι ακόμα κι αν οι παραγωγοί συμμετέχουν στις λαϊκές δεν μπορούν να πουλήσουν στην τιμή παραγωγού γιατί οι τιμές επιβάλλονται. Και όταν του επιτέθηκαν φραστικά κάποιοι λαϊκατζήδες δεν δίστασε να μιλήσει (καταθέτοντας την άποψή του) για μια ιδιότυπη ομερτά που επικρατεί. Υπεραμύνθηκε του χαρακτήρα αλληλεγγύης που διέπει το κίνημα χωρίς μεσάζοντες και αντιπαρέβαλε, στους "διώκτες",  ότι είναι μια υγιής απάντηση της κοινωνίας στην ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η χώρα. Απέδωσε τα εύσημα στις προσπάθειες που καταβάλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης που διασφαλίζει τιμές, ποιότητα προϊόντα και παράλληλα ενισχύει με προϊόντα το κοινωνικό παντοπωλείο.
Στην ομιλία του Δημάρχου Θέρμης, που δεν κατάφερε να την τελειώσει, καθώς άκομψα τον σταμάτησε το προεδρείο της σύσκεψης, παρενέβη με προκλητικό τρόπο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ζορπίδης επιτιθέμενος στα κινήματα και απειλώντας τους Δημάρχους με μηνύσεις (διαβάστε την παρέμβασή του πατώντας ΕΔΩ)
Ακούστε την  τοποθέτηση του Δημάρχου Θέρμης και την προκλητική παρέμβαση του Προέδρου κ. Ζορπίδη:




Σημαντική υπήρξε η ομιλία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσας Αμμανατίδου που, αφού περιέγραψε με γλαφυρότητα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με την ανθρωπιστική κρίση που διερχόμαστε, υπερθεμάτισε για την στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνδράμει τα κινήματα στο έργο αλληλεγγύης τους. Και μάλιστα ζήτησε την θεσμική θωράκιση των δράσεων αυτών που στέκονται στο πλευρό της δοκιμαζόμενης κοινωνίας ώστε να αποδείξει ότι δεν παραμένει αμέτοχη. Και φυσικά δεν παρέλειψε να αποκαταστήσει το πυροτέχνημα της δήθεν απώλειας των 20 δισεκατομμυρίων,  αποδίδοντάς το στην φοροδιαφυγή του παρεμπορίου καυσίμων και μαϊμού εισαγόμενων προϊόντων (σύνορα κλπ) για το οποίο είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει γαργάρες.

Ακούστε απόσπασμα από την τοποθέτηση της κ. Αμμανατίδου:


Μίλησαν επίσης εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης, του ΣΔΟΕ, του ΚΕΠΚΑ καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.