αριστερά : πρόγραμμα AccoLagoons - Σχέδιο Διαχείρησης (περίπου 1 εκ. €)
δεξιά : Camping και βιότοπος προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ (ΦΕΚ 1020/25-4-2013)
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ? 

του αιθερόπλωου

Βλέποντας τις δυο φωτογραφίες πάνω, εύλογα αναρωτιέσαι μοναδικέ μου αναγνώστη :

Γιατί ρε μαδερφακερς ρίχνετε ένα εκατομμύριο σε μια περιοχή που την έχετε βγάλει ήδη στο σφυρί?

Θα κάνω λοιπόν το συνήγορο του διαβόλου (άλλο που δεν ήθελα δλδ) και θα επιμείνω στο (φανταστικό;) σενάριο που παρουσίασα και παλιότερα.

Ο γαμπρός - αγοραστής υπάρχει αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα. Θέλει τη νύφη έτοιμη – και το …προικώο ξυρισμένο. Και τον καθόλου άχαρο ρόλο του κουρέα, τον ανέλαβαν οι αρχές του τόπου που είναι και κολητές της νύφης. Ο Δήμος και η Περιφέρεια (ονόματα δε λέμε), επικουρούμενες από την μεγάλη τσατσά, τον τιτανοτεράστιο ΥΠΕΚΑ Μανιάτη (ναι αυτόν που χάρισε τους αιγιαλούς στα μεγαλοσυμφέροντα).

Τι λέει λοιπόν η αφεντιά μου?
Σύμφωνα με τα έργα που ανακοινώθηκαν και που θεωρώ ότι θα είναι μια μεγάλη παπάρα (μένει να αποδειχτεί σύντομα), προβλέπεται εκβάθυνση του πυρήνα και επιχωμάτωση των υπόλοιπων εκτάσεων που πλημμυρίζουν το χειμώνα.
Επίσης διάνοιξη των καναλιών (που αποδείχτηκαν λειτουργικά λάθος από το 1950 που έγιναν), η οποία διάνοιξη θα προστατεύει από υπερχειλίσεις την περιοχή που έχω επισημάνει.

Άρα, ο γαμπρός - αγοραστής θα πάρει προίκα ένα οικόπεδο "διαμπερές" και για κήπο θα του δώσουμε να έχει έναν υδροβιότοπο με φλαμίγκο και άλλα πτηνά, για να εξασκείται στη σκοποβολή. Τώρα άμα του σηκωθεί του γαμπρού, και δει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν τον αφήνει να χτίσει ξενοδοχειάρες, μπορεί να το κάνει και γκολφ. Μιά χαρά μέρος είναι, έχει και γείτονα τα 1200 στρ. του Δήμου, που μπορεί άνετα να τα κάνει και κείνα δικά του αργότερα.

Πέρα απ' την πλάκα τώρα (που οσονούπω θα εξελιχθεί σε τραγωδία για τον όμορφο τόπο του βιότοπου) ας δούμε κάποια στοιχεία που έχουν σχέση με τις ραδιουργίες των ιθυνόντων που εμπλέκονται σ' αυτόν τον άχαρο (για μας, μια χαρά γιαυτούς) ρόλο του ξεπουλήματος των φιλέτων της χώρας. 

1. Αλλάζει το μοντέλο προστασίας των περιοχών της χώρας που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ώστε να εξυπηρετηθούν στην περίοδο της κρίσης αναπτυξιακές επενδύσεις

Το νέο καθεστώς θα εξυπηρετήσει τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις, αλλά και τοπικές εκμεταλλεύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το καθεστώς της υπερπροστασίας λειτουργεί εχθρικά» και ότι, «όταν αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες, οι τοπικές κοινωνίες θα κερδίζουν εισόδημα και θέσεις απασχόλησης».(!!!)

Εκείνο που θα γίνει, προκειμένου να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία, είναι ότι θα αλλάξει η ιεράρχηση της προστασίας των περιοχών του δικτύου. Δηλαδή θα υπάρχει απόλυτη προστασία στον στενό πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής, ενώ θα επιτρέπονται επενδύσεις και εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη ζώνη της χαρακτηρισμένης περιοχής. 

Αυτά έλεγε πριν λίγους μήνες ο τότε υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στη Λιθουανία. Και μιλώντας για τις ελληνικές προτεραιότητες στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στάθηκε ιδιαίτερα «στο μέγεθος της πρόκλησης που αποτελεί η διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι καταλαμβάνουν το 27% των χερσαίων εδαφών. (!!!)

Υ.Γ. Αυτοί θερωρούν πρόκληση!!! την διατήρηση των περιοχών Natura κι εμείς τρέχουμε να σώσουμε ότιδήποτε κι αν σώζεται. Κι ας "φώναζε" ο Χρυσόγελος στην Ερωπαίκή Επιτροπή :
Θέμα:   Ακατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης στη λιμνοθάλασσα Επανομής (GR1220011 και GR1220012) χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Life+

Οι παρεμβάσεις της δράσης C.2 θεωρούνται απαράδεκτες διότι θα οδηγήσουν στην αποστράγγιση και ολοκληρωτική αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, κάτι που έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αλλά αποτράπηκε από τις παρεμβάσεις Περιβαλλοντικών ΜΚΟ.Τα συγκεκριμένα έργα θα πληρωθούν με ευρωπαϊκά χρήματα. Στην εποχή μας δεν υπάρχει πλέον άλλη ανοχή για αστοχίες και σπατάλες σε έργα που αντί να βοηθήσουν ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα».

Είναι επικίνδυνοι πλέον σου λέω σύντεκνε. Απ' τον μικρότερο (βλ. προηγούμενη Δ.Σ.), μέχρι τον επόμενο ιεραρχικά πρ. αντιπεριφερειάρχη (κι ήθελε να μας διοικήσει κιόλας, τρομάρα μας).
Και μιας κι είπα πρώην ΔΣ. Ανησυχούσαμε για το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη της περιοχής. Όλοι, μα όλοι έκαναν τον ανήξερο σχετικά με το έργο. Ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν σε κάθε συνεδρίαση ή μας δούλευαν (ευτυχώς κι αυτοί μας άδειασαν τη γωνιά). Έχουμε λοιπόν για αυτούς που ακόμα και σήμερα υπεραμύνονται το "αποκλείεται".
2. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από τα πρακτικά υπ’ αριθ. 8/2012 της συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου ∆. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ - Αριθ. Απόφασης:267/2012           
Θέµα: Προδιαγραφές-Περιεχόµενα µελέτης «Ειδική περιβαλλοντική µελέτη Προστατευόµενης περιοχής Επανοµής (GR 12200011) ∆ήµου Θερµαϊκού».
από   τα   33   µέλη   του   ∆ηµοτικού   Συµβουλίου   βρέθηκαν  παρόντα   28.
Απόντες : Ντόκας, Μπαλασάς, Τροκάνας, Μισαλέμης, Μώραλη
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Με ψήφους 21 υπέρ και 1 κατά.
Εγκρίνει  τις  Προδιαγραφές-Περιεχόµενα  της  «Ειδικής  περιβαλλοντικής µελέτης    προστατευόµενης    περιοχής    Επανοµής    (GR12200011)    ∆ήµου Θερµαϊκού»,  η  οποία  υποβάλλεται  συνηµµένα  και  αποτελεί  αναπόσπαστο µέρος της παρούσας.
Ο  ∆ήµαρχος  κ  Ιωάννης  Αλεξανδρής  αν  και  προσκλήθηκε  νόµιµα  δεν παρίσταται στη Συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος της ∆.Κ.Επανοµής κ.Α.Καζάκης, αν και προσκλήθηκε νόµιµα, απουσίαζε από τη συνεδρίαση.
Στην απόφαση µειοψηφεί ο ∆Σ κ. Γ. Παραδείσης.
Ο ∆Σ κ. Α.Ζαβέρκος αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 42ου θέµατος της ηµερήσιας διάταξης.
Ο Πρόεδρος : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙ∆ΗΣ - Ο Γραµµατέας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΒΕΡΚΟΣ
Υ.Γ. κατάλαβες αγαπητέ και μοναδικέ μου αναγνώστη? 

Συζητούσαν για την Επανομή, χωρίς την Επανομή.
Ο Καζάκης κι ο Αλεξανδρής απουσίαζαν (για να έχουν άλλοθι), ο Μπαλασάς κι ο Ντόκας απουσίαζαν δικαιολογημένα και τους πιστεύω, ο Παραδείσης μειοψήφισε αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν ως όφειλε, το ίδιο κι ο Ζαβέρκος που αποχώρησε.

Κι ερχόμαστε τώρα στον  πολλά βαρύ Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Απ. Γιάντση. Γιαυτόν θα ασχοληθώ ιδιαιτέρως soon.
Ο Γιάντσης τα χρόνια των ισχνών (γι αυτόν) αγελάδων ήταν ένας υπάλληλος που γυρνούσε στην επικράτεια με ένα φάκελο υπό μάλης και επέβλεπε ή αδειοδοτούσε τα κατά τόπους ταλιάνια - θηνεία. Φαίνεται έκανε τόσο καλά τη δουλειά του που κατέληξε προϊστάμενος στην ΠΚΜ. Αυτός λοιπόν, μας έκανε την τιμή και εδέησε να απαντήσει στην Κίνηση Πολιτών μετά από συνεχείς γραπτές επιστολές - ερωτήσεις - ενστάσεις μας.
Δε θα γράψω πολλά γιατί νυχτώσαμε αλλά θα σταθώ σε δυο σημεία της απάντησής του:
 3. α. ο Δήμος Θερμαϊκού είναι ενήμερος για τις δράσεις του προγράμματος και έχει συνάψει με την ΠΚΜ το από 26-1-2012 Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) για τις δράσεις του έργου αυτού.
   β. Στην ΜΠΕ προτείνεται η περίοδος Αύγουστος-Σεπτέμβρης για την υλοποίηση των έργων ως η πιο κατάλληλη. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα και με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ο μόνος περιορισμός για τη χρονική περίοδο υλοποίησης των έργων είναι η αναπαραγωγική περίοδος των ειδών προτεραιότητας ορνιθοπανίδας που είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Συνεπώς, τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου 

Υ.Γ. και κλείνω. είχαμε μια ελπίδα να σεβαστούν τις περιόδους φωλεοποίησης και αναπαραγωγής των πουλιών και των ζώων που διαβιούν και αναπαράγονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Και είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα δουλεύουν μόνο καλοκαίρι. Τώρα όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν την σώζει την περιοχή. Είναι αποφασισμένοι να το ξεσκίσουν το εκατομμύριο!!! αλλά ας ξέρουν ότι, το Μεμοράντουμ γρήγορα γίνεται Μεμόριαλ...

http://etheroploos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_69.html?m=1

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. το ΦΕΚ που αναφέρετε παραπάνω αφορά την Λευκάδα, οπότε προς τι όλο αυτό το άρθρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς έχετε λάθος. Με την υπ’ αριθμ. 234/13 απόφαση της Διϋπουργικής
    Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν στο
    ΤΑΙΠΕΔ τα φιλέτα σε όλη την επικράτεια. 930 στοιχεία μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με 5 JMDs (ΦΕΚ Β 1020/25-4-2013, ΦΕΚ B2883/14-11-2013, ΦΕΚ 3025/28-11-2013, ΦΕΚ B 571/7-3-2014, ΦΕΚ B 2001/22-7-2014). Και ήδη έχουν ξεπουληθεί τα αεροδρόμια αλλά και άλλες ελληνικές ιδιοκτησίες του δημοσίου ως σήμερα. Έπεται συνέχεια από την κυβέρνηση των προθύμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.