Ο Daniel Barenboim, ο παγκοσμίου φήμης ισραηλινός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, έχει λάβει την παλαιστινιακή υπηκοότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σπάνια το νέο καθεστώς του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μου προσφερθεί ένα διαβατήριο», είπε αργά το Σάββατο μετά από μια συναυλία με έργα Beethoven σε ρεσιτάλ πιάνου στη Ραμάλα, στην πόλη της Δυτικής Όχθης, όπου έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια στην προώθηση των επαφών μεταξύ νεαρών Αράβων και Ισραηλινών μουσικών.

"Το έχω δεχθεί επειδή πιστεύω ότι οι μοίρες ... του ισραηλινού λαού και του παλαιστινιακού λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», δήλωσε ο Barenboim. «Είναι ευλογία - ή κατάρα - να ζούμε με τους άλλους και εγώ προτιμώ το πρώτο.".

"Το γεγονός ότι σε έναν Ισραηλινό πολίτη μπορεί να απονεμηθεί ένα παλαιστινιακό διαβατήριο, μπορεί να είναι ένα σημάδι πραγματικά δυνατό», συνέχισε.

Ο πρώην παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Μουσταφά Barghouthi, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της συναυλίας του Σαββάτου, δήλωσε ότι το διαβατήριο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος, η οποία αντικαταστάθηκε τον Ιούνιο. Το διαβατήριο είχε πράγματι εκδοθεί πριν από περίπου έξι εβδομάδες, πρόσθεσε.

Γεννημένος στην Αργεντινή, ο Barenboim, 65 χρόνων, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην θετή πατρίδα του, τόσο για την προώθηση του συνθέτη του 19ου αιώνα Richard Wagner - του οποίου η μουσική και τα αντισημιτικά κείμενα επηρέασαν τον Αδόλφο Χίτλερ - αλλά και η δημοσιοποιημένη αντίθεσή του με την Ισραηλινή πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ George W. Μπους την περασμένη εβδομάδα για μια επίσκεψη στην περιοχή που η ειρήνη θα μπορούσε να υπογραφεί φέτος, ο Barenboim προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθούν υπέρμετρα οι ελπίδες γι' αυτό.

"Θα ήταν απολύτως φρικτό αν τώρα, με καλές προθέσεις, επικρατήσουν προσδοκίες που δεν θα είναι σε θέση να εκπληρωθούν», δήλωσε ο Barenboim. "Τότε θα βυθιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση η υπόθεση της ειρήνης."

Αν και ο ίδιος απέρριψε την πρόταση να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο, ο πρώην μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου πήρε μια δήλωση με εντυπωσιακό τηλεφώνημα του Μπους προς στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, για το "σταμάτημα της κατοχής".

«Τώρα, ακόμη και δεν είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι λένε ότι η κατοχή πρέπει να σταματήσει", δήλωσε ο Barenboim.

Μαζί με τα τέλη των παλαιστινιακών ακαδημαϊκών Edward Said, ίδρυσε το Divan Orchestra West-Eastern, που αποτελείται από νέους μουσικούς από το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.