Η Γερμανία αναγνώρισε για πρώτη φορά τους διωγμούς του 1915 ως γενοκτονία, όμως από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ρητά: «Οι πρόγονοί μας δεν έκαναν διωγμούς».

Διαφορετικά μηνύματα για τη γενοκτονία των Αρμενίων στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έστειλαν η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία, εν μέσω εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα των σφαγών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την τραγωδία.

Το Βερολίνο, δια στόματος του προέδρου Γιοαχίμ Γκάουχ, προέβη για πρώτη φορά στην αναγνώριση των μαζικών σφαγών του 1915 ως «γενοκτονία», με τον κ. Γκάουχ να αναγνωρίζει και τη «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας στο έγκλημα.

«Στην περίπτωση αυτή, εμείς οι Γερμανοί θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν» είπε, κάνοντας λόγο για «μια συνυπευθυνότητα ή ακόμη, ενδεχομένως και συνενοχή [της Γερμανίας] στη γενοκτονία των Αρμενίων».

Πολύ διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τον αριθμό των θυμάτων και υπογράμμισε πως οι πρόγονοι των σημερινών Τούρκων δεν έχουν διαπράξει καμία γενοκτονία.

Οι ισχυρισμοί των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915, και ειδικά οι αριθμοί που παρουσιάζονται, δεν έχουν καμία βάση ή στήριγμα […] Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα στρατιωτικά αρχεία μας. Δεν φοβόμαστε, δεν ανησυχούμε, οι πρόγονοί μας δεν έκαναν διωγμούς», είπε.

Σε δικό του μήνυμα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμήνυσε πως η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό του αρμενικού λαού, όμως απέφυγε – όπως άλλωστε αναμενόταν – να χρησιμοποιήσει τον πολιτικά φορτισμένο όρο «γενοκτονία».

«Ορκιζόμαστε πως αυτοί που υπέφεραν δεν θα ξεχαστούν», δήλωσε.

Χθες Πέμπτη, η Εκκλησία της Αρμενίας προχώρησε στην αγιοποίηση του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων των διωγμών και των σφαγών.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.