Ανοιχτή επιστολή προς τον ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για μηχανισμό αναδιάρθρωσης χρεών, - με αφορμή όσα συνέβησαν στην Ελλάδα - στέλνουν 19 επιφανείς οικονομολόγοι – μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενόψει ψηφοφορίας στον ΟΗΕ για το θέμα που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τονίζουν πως η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές πως τα κράτη μόνα τους δεν μπορούν να διαπραγματευτούν λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους, στο παρόν πολιτικό πλαίσιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα χρέη τους είναι φανερά μη βιώσιμα.

Για παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε πεισματική άρνηση εκ μέρους των δανειστών για το θέμα, παρά το γεγονός πως ένας εκ των δανειστών, το ΔΝΤ, θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο.

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς στη Συνέλευση του ΟΗΕ η Αργεντινή με τη βοήθεια 134 χωρών της G77, πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο νομικό πλαίσιο για τα χρέη των χωρών.

Σήμερα η Επιτροπή αυτή καταθέτει 9 αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστές: Μεταξύ τους η κυριαρχία, η καλή πίστη, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η βιωσιμότητα κ.α.

Με τις αρχές αυτές η Αργεντινή έχει αποκρούσει τους “γύπες” που ζητούν υπέρογκες επανορθώσεις, έχοντας υποστεί πολύ μικρότερες συγκριτικά απώλειες από τη στάση πληρωμών της.

Χθες η Αργεντινή, σήμερα η Ελλάδα, πιθανώς αύριο η Γαλλία: Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να εμποδιστεί από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της, κόντρα στην κοινή λογική. Με τον μηχανισμό αυτό θα μπορεί να το κάνει χωρίς να διακινδυνεύεται οικονομική κατάρρευση της χώρας ή απώλεια της κυριαρχίας της, τονίζουν.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.