Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η επίθεση που δέχτηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες από τις ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τη Σερβία με αποτέλεσμα 30 άνθρωποι να τραυματιστούν - ανάμεσά τους και τρία παιδιά - και αρκετοί δημοσιογράφοινα ξυλοκοπηθούν.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 29 μετανάστες, χαρακτηρίζοντας έναν από τους συλληφθέντες "γνωστό τρομοκράτη".

Ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.

"Όταν (η αστυνομία) ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αυτός (ο συλληφθείς μετανάστης) είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας", ανέφερε τηλεοπτικός σταθμός.

Επίθεση σε γυναικόπαιδα

Οι πρόσφυγες που μένουν για ημέρες και εβδομάδες εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες έξω από τα σύνορα, προσπάθησαν να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος για να συνεχίσου το ταξίδι τους από το σημείο διάβασης του Ρόζκε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με τη στήριξη ειδικώναντιτρομοκρατικών μονάδων με θωρακισμένα οχήματα, δακρυγόνα και αντλίες νερού υπό πίεση, εφόρμησαν εναντίον τους, ενώ δύο ελικόπτερα, ένα στρατιωτικό και ένα της αστυνομίας, υπερίπταντο στην περιοχή.

Ακολούθησαν σκηνές χάους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών "με επιθετικές διαθέσεις" παραβίασε συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθε αντιμέτωπη με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών. Ένας αξιωματούχοςωστόσο του ΟΗΕ που βρίσκεται στο σημείο επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν φάνηκαν να παραβιάζουν την πύλη.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι οι μετανάστες "ήταν οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους". Δημοσιογράφοι όμως του Reuters δεν είδαν οπλισμένους μετανάστες, αν και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διακρίνεται μια ομάδα ανθρώπων να εκτοξεύει αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Αργότερα έναντι των μεταναστών παρατάχθηκαν και στρατιωτικά οχήματα Χάμβι με εγκατεστημέναπολυβόλα. Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα. Τα πολυβόλα επάνδρωναν στρατιώτες που φορούν μάσκες.

Τραυματίες και συλλήψεις

Όπως έγινε γνωστό τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι. Η ουγγρική αστυνομία χτύπησε σύμφωνα με πληροφορίες αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.

Η αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Βίντεο από τα επεισόδια











Σοκ εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Μου προκάλεσε σοκ όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ρεπορτάζ από το Ρόζκε



Βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας



Ο Όρμπαν χτίζει και άλλον φράχτη

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα ανεγείρει έναν φράκτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της με την Κροατία, (σ.σ. μετά από αυτόν στα σύνορα με τη Σερβία) δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse.

"Αποφασίσαμε να ανεγείρουμε έναν φράκτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία... και σε ορισμένα τμήματα των συνόρων με την Κροατία", δήλωσε.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.