Πριν δυο χρόνια, αν βλέπαμε κάποιον να κρατάει μια φωτογραφική μηχανή πάνω σε ένα ραβδί και να αυτοφωτογραφίζεται θα τον θεωρούσαμε νάρκισσο στα όρια της εμμονής.

Σήμερα, τα selfie sticks ή «σελφοκόνταρα», όπως είναι ο ελληνικός νεολογισμός, θεωρούνται μέρος της καθημερινότητας. Αρκεί μια βόλτα στην Ακρόπολη και θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να τα χρησιμοποιούν και δεκάδες πλανόδιους να τα πουλάνε, καθώς είναι πλέον πιο εμπορικά από την «βιοχλαπάτσα» και την συσκευή που περνά την κλωστή στη βελόνα.

Τα selfie sticks θεωρούνται από πολλούς μία χρήσιμη εφεύρεση και από άλλους μία ενοχλητική μανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν απαγορευτεί στα συνέδρια της Apple και σε πολλά θεματικά πάρκα των ΗΠΑ.

Ποιος όμως βρίσκεται πίσω από αυτή την έκφραση του σύγχρονου πολιτισμού; Πρόκειται για τον Καναδό εφευρέτη Γουάιν Φρομ, που σύμφωνα με το techit, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου selfie stick.

Η πατρότητα της συγκεκριμένης εφεύρεσης έχει γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων, καθώς ο ίδιος ο Φρομ παραδέχεται ότι δεν ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να βάλει τη φωτογραφική μηχανή σε ένα ραβδί. Η αρχική ιδέα λέγεται πώς ανήκει στον Χιρόσι Ουέντα, μηχανικό στην εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Minolta, που πειραματίστηκε με το αρχικό σχέδιο τη δεκαετία του 1980.

Έτσι η αξίωση του Φρομ ως πατέρα του selfie stick δεν στηρίζεται στο ότι το σκέφτηκε πρώτος, αλλά στο ότι το δημιούργησε και έγινε εκατομμυριούχος εμπορευόμενός τα. «Η ιδέα του Ουέντα, ήταν μία αποτυχία για τη δεκαετία του 1980, αφού χρειαζόταν ειδικό τύπο φωτογραφικής μηχανής, σαν αυτές που έχουμε σήμερα» εξηγεί ο Φρομ στο Business Insider.

«Το δικό μου ταιριάζει σε οποιοδήποτε φωτογραφική μηχανή, ή οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο. Και θα πρέπει όχι μόνο να κρατάει τη συσκευή, αλλά να μεταφέρεται και εύκολα. Τα πρώτα selfie sticks ήταν πολύ πιο πολύπλοκα από αυτά που έχουμε τώρα».

Τελικά ο Φρομ κατέθεσε την πατέντα του και έλαβε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για το selfie stick το 2005 και στη συνέχεια το έβγαλε στην αγορά. Παρά τις αμέτρητες απομιμήσεις, ο ίδιος μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 κομμάτια.



πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.