agrotes_15oct2015_4
Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αντιπαλεύοντας τα νέα φορολογικά μέτρα που τους αφορούν και αν εφαρμοστούν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον ήδη εξουθενωμένο αγροτικό κόσμο. «Τα μέτρα αυτά δεν βγαίνουν ούτε με μαθηματικά Τετάρτης Δημοτικού. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα που μας ζητάνε» αναφέρει ο Βασίλης Μαυροσκάς, αγρότης από την Επανομή και μέλος του συντονιστικού.

Χθες οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα πράσινα φανάρια και μετά, με τα αγροτικά τους οχήματα σε πορεία πήγαν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, καθώς η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά έλειπε στην Αθήνα.

«Θα έχουμε σκληρά μπλόκα»

agrotes_vasilis_mavroskas
«Δεν μας είπαν γιατί τα ψηφίζουν αυτά τα μέτρα, ούτε ποια είναι τα ισοδύναμα, θα δούμε, λέει, με λίγα λόγια κοροϊδία» δηλώνει ο κ. Μαυροσκάς και προσθέτει: «Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος, θα έχουμε σκληρά μπλόκα. Θέλουμε την κοινωνία μαζί μας, δεν τρέχουμε για να σώσουμε το σπίτι μας, πρέπει να σωθούμε όλοι μαζί.»
«Αυτό μας μάρανε, αυτά τα μέτρα μας κλείνουν ουσιαστικά και το ξέρουν. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί γιατί έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής και τώρα θα μας φορολογήσουν κι αυτό που δεν βγάζουμε και θέλουν προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Μπορεί εγώ πέρυσι να έβγαλα 300 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα και φέτος 30, αφού από τον καιρό εξαρτώμαστε» μας λέει ο Γιώργος Τσώνης, αγρότης από την Επανομή.
Όπως εξηγούν, το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αγγλία είναι τριπλάσιο, ενώ οι ενισχύσεις με τη νέα ΚΑΠ αναμένονται μειωμένες κατά 40%.
«Αυτά τα μέτρα μας κλείνουν και το ξέρουν»
agrotes_15oct2015_5
Με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση, δρομολογείται φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια αυξάνεται στο 23%, καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και αυξάνεται σημαντικά η τιμή του ρεύματος. Επιπλέον, έρχεται τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.
«Ακόμη δεν μας έχουν πληρώσει τις επιδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς, δεν μπορούμε να σπείρουμε και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουμε και θα έχουμε διατροφική εξάρτηση από τους δανειστές. Είναι χειρότερη από την οικονομική εξάρτηση. Δεν θα παράγουμε ούτε ένα κιλό στάρι! Έρχεται μεγάλη πείνα στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μαυροσκάς.
Μετά το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο Γερμανικό Προξενείο, αφού όπως σχολίαζαν εκεί είναι η… πραγματική Κυβέρνηση. «Γι” αυτό θα πάμε στο Γερμανικό Προξενείο, αυτοί τα βάζουν τα μέτρα, στο Υπουργείο είναι υπάλληλοι όλοι τους» ανέφερε με νόημα ο κ. Μαυροσκάς.
agrotes_15oct2015_3

agrotes_15oct2015_7
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.