Αν και έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο η προσπάθεια των φιλοζωικών συλλόγων αλλά και των εθελοντών για καταγραφή των αδέσποτων ζώων και υιοθεσία και περίθαλψη πολλών εξ αυτών, διαπιστώνουμε πως ο αγώνας τους μάλλον είναι άνισος.
Κι αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά εγκατάλειψης κουταβιών αλλά και μεγαλύτερων σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους κυρίως λόγω της αδυναμίας να τα φιλοξενήσουν εξαιτίας των συνεπειών της σκληρής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας να αθωώσουμε όσους εγκαταλείπουν τα ζώα που μεγάλη χαρά απόκτησαν, θέλουμε να σταθούμε στην αδυναμία πλέον αντιμετώπισης τους φαινομένου της δημιουργίας αγελών αδέσποτων που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν κίνδυνο για συμπολίτες μας. Επίσης θέλουμε να θέσουμε την ανεπαρκή δράση του κύρια υπεύθυνου φορέα αντιμετώπισης του προβλήματος, του ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

Σύμφωνα με - όχι επίσημη - πληροφόρησή μας έχουν αυξηθεί με γεωμετρικό ρυθμό οι περιπτώσεις συνδημοτών μας που προσφεύγουν για πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας αναγκαζόμενοι να υποστούν αντιλυσσικό εμβολιασμό μετά από επιθέσεις που δέχονται σε δρόμους των πόλεων του δήμου μας.
Συχνά διαβάζουμε ποσταρίσματα στα social media συμπολιτών μας που, αφού έχουν κινδυνεύσει ή έχουν δεχθεί επιθέσεις, ζητούν ουσιαστική παρέμβαση από τον Δήμο για εξάλειψη ή έστω μείωση των κινδύνων.
Το θέμα έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού τουλάχιστον σε δύο συνεδριάσεις του τον τελευταίο χρόνο. Εξετάστηκε η πρόταση (και απορρίφθηκε, χωρίς να αιτιολογηθεί πειστικά) να απεμπλακεί ο Δήμος από την συμμετοχή του στον ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Αυτός είναι ένας Διαδημοτικός Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδεσπότων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 2005 και στον οποίο συμμετείχαν αρχικά οι δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη καταβάλλονται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Συνδέσμου ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα που μετακυλίονταν στις τσέπες των δημοτών των συγκεκριμένων δήμων.
Ο Σύνδεσμος είναι υπεύθυνος βάσει της σύμβασης με τους δήμους για την περίθαλψη, προστασία και επανένταξη των αδέσποτων ζώων, αν και στην ιστοσελίδα του δηλώνεται πως σύμφωνα με τον Νόμο 4039/12 οι Διοικήσεις των Δήμων είναι υπεύθυνες γι' αυτό.

Πολλές διαμαρτυρίες και καταγγελίες είχαν και έχουν κατατεθεί σχετικά με μη ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών και κάλυψη των υποχρεώσεών του, που απορρέει από τις συμβάσεις με τους δήμους , οδήγησαν στην αποχώρηση του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και την διαχρονική και διαπαραταξιακή πρόθεση για ενδεχόμενη αποχώρηση και του Δήμου Θερμαϊκού. Σε μια συνεδρίαση μάλιστα είχε κληθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα δεκάδες παράπονα και καταγγελίες των δημοτών του Θερμαϊκού. Εκεί ετέθη και η ενδεχόμενη αποχώρηση του Δήμου από τον ΣΥΠΠΑΖΑΘ με ίδρυση ανεξάρτητης δημοτικής υπηρεσίας και δημιουργία  ενδιαιτήματος στα όρια του δήμου Θερμαϊκού. Το μόνο που έγινε όμως απλά ήταν η μείωση (κατά τι) της ετήσιας οικονομικής υποχρέωσης του Δήμου προς τον Σύνδεσμο που αν θυμόμαστε είναι στο ποσό των 120.000 € τον χρόνο.
Έκτοτε όπως και πιο πάνω αναφέραμε ο αριθμός των αδέσποτων αυξήθηκε και η παρέμβαση του Συνδέσμου προφανώς δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται η επανεξέταση του ζητήματος και η προσπάθεια για δυναμική λύση του.

Να υπενθυμίσουμε πως στα όρια του Δήμου δραστηριοποιείται ο Φιλοζωικός Σύλλογος Θερμαϊκού ο Σείριος (που ιδρύθηκε τον τελευταίο χρόνο και έχει θέσεις, προτάσεις και απαρτίζεται από φιλόζωους εθελοντές που μπορεί να βοηθήσουν) αλλά και ο Τζίμης Σαμαράς, ένας διαχρονικά φιλόζωος που έχει ένα καταφύγιο αδέσποτων και περιθάλπει εκατοντάδες ζώα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και χωρίς να λαμβάνει από πουθενά οικονομική βοήθεια.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Πράγματι, το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι ιδιαίτερα έντονο, και δεν έχει επέλθει η παραμικρή βελτίωση στον ένα και πλέον χρόνο της διοίκησης Μαυρομάτη. Οι αγέλες εξακολουθούν να περιφέρονται στους δρόμους και οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ να πηγαίνουν στο ΣΥΠΑΖΑΘ. Αρκεί να κάνει κάποιος μια πρωινή βόλτα στο παραλιακό μέτωπο από την Αγία Τριάδα μέχρι και το ΚΑΠΠΑ, και θα διαπιστώσει την κατάσταση. Υπάρχουν σημεία που τα αδέσποτα βασιλεύουν και συχνά επιτίθενται σε διερχόμενους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να ανακατεύουν και να διασπείρουν τα σκουπίδια από τους κάδους και γύρω από αυτούς (βλ beach volley στους Ν.Επιβάτες, διασταύρωση Λεωφ.Θεσσαλονίκης με το δρόμο που κατεβαίνει στον κάμπινγκ ΕΟΤ, στην περιοχή του Γυμναστηρίου Mike's Place, κοντά στο Theros κλπ). Επιπλέον, έντρομοι οι επιβάτες των λεωφορείων που περιμένουν στη στάση στα Goody's Περαίας, βλέπουν τα αδέσποτα να περιφέρονται τριγύρω τους ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες. Οι κάτοικοι του δήμου διερωτώνται ειλικρινά για το ποιες υπηρεσίες παρέχει αυτός ο ΣΥΠΑΖΑΘ. Δεδομένου ότι δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μεθόδους όπως η υιοθεσία κλπ, αφού πολλοί ιδιοκτήτες παρατούν τα ζώα τους (αν και από τη στιγμή που είναι τσιπαρισμένα κανονικά θα πρέπει να βρίσκουν τον ιδιοκτήτη και να τιμωρείται παραδειγματικά) ίσως θα πρέπει να εξεταστούν πιο δραστικοί τρόποι όπως συλλογή των αδέσποτων και ενδεχομένως ευθανασία. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά σίγουρα θα αποσυμφορήσει την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..." από τους ιδιοκτήτες τους κυρίως λόγω της αδυναμίας να τα φιλοξενήσουν εξαιτίας των συνεπειών της σκληρής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε"....
    Δεν λες καλύτερα λόγω αδυναμίας μυαλού για να ξέρουμε και τι λέμε;
    Βαρεθήκαμε ν΄ακούμε για (ψευτο)φιλόζωους, για Τζίμηδες, για ντεμέκ στειρώσεις, για τσιπ δήθεν στ΄αυτιά των σκύλων, για πεταμένα λεφτά για δήθεν φιλοξενία και λοιπές ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ.
    Οσο για κάποιους άκρως "δημοκράτες" κατόχους σκύλων, που όταν βγάζουν τον σκύλο τους για να χέσει αποκλειστικά στην πόρτα των γειτόνων τους και ποτέ, μα ΠΟΤΕ στην δική τους την πόρτα, να πάψουν να κουνάνε το δήθεν χαρτομάντηλο που έχουν για την περίπτωση να μαζέψουν τα σκατά του σκύλου τους (από την πόρτα του γείτονά τους φυσικά και ποτέ από την πόρτα τους ξαναλέμε).
    Συνήθως περιμένουν το "καμάρι" τους να χέσει, λίγο παρακάτω ρίχνοντας κλεφτές ματιές για να δούν πότε θα τελειώσει το χέσιμο. Ετσι ώστε όταν δεις τον σκύλο να χέζει (μπροστά στην πόρτα σου βεβαίως), να νομίζεις ότι είναι αδέσποτο και να μην ανοίγεις καυγά με τον
    ευροτρόμπα ιδιοκτήτη του. Αυτόν εννοούμε με το "αδύναμο μυαλό" και όχι με την "οικονομική αδυναμία". ΟΥΣΤ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.