Η δυναμική παρουσία τουλάχιστον 5.000 αγροτών από τη βόρειο Ελλάδα και οι συμπλοκές που προκλήθηκαν ανάμεσα σε εκείνους και της δυνάμεις των ΜΑΤ οδήγησαν τις αρχές της Θεσσαλονίκης να αποφασίσουν την αναβολή των έναρξης της διεθνούς έκθεσης Agrotica 2016, την οποία επρόκειτο εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι αγρότες συμμετείχαν το απόγευμα της Πέμπτης στη διαμαρτυρία κατά του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αρχικώς παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα επί της Λεωφόρου Στρατού (από το ύψος της ΕΡΤ3 έως το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο) και κατέκλυσαν την Πλατεία της ΧΑΝΘ απέναντι από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, προκειμένου να αποτρέψουν την τέλεση των εγκαινίων της Agrotica 2016.

Τελικά τα επίσημα εγκαίνια αναβλήθηκαν, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της HELEXPO, Τάσου Τζήκα, και τηςΑστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο λίγο πριν τις 18:00 σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς διαδηλωτές εισέβαλαν στον χώρο της ΔΕΘ, ενώ προηγήθηκαν συμπλοκές με δυνάμεις της Αστυνομίας, που έκαναν και χρήση χημικών.

Περισσότερα από 600 τρακτέρ παρατάχθηκαν επί τόπου, την ίδια στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη έστησε το δικό της μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ.


Βίντεο από την κινητοποίηση και τα επεισόδια










Ομάδα αγροτών έφτασε στο σημείο να μεταφέρει ένα φέρετρο με τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα.




Στη Θεσσαλονίκη οι συντονιστικές επιτροπές αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων αναμένεται να συνεδριάσουν
προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους.

«Είμαστε όλοι εδώ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη», επισημαίνει ο αγροτικός κόσμος, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να αποσύρει τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος από μηδενική βάση.

Οι δρόμοι έξω από το χώρο της Helexpo είχαν κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ έξω από την έκθεση οι αγρότες είχαν παρατάξει και τρακτέρ.

Στην πλατεία είχε τοποθετηθεί μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Συντονιστική Επιτροπής, για να καλωσορίσει αρχικά τους συμμετέχοντες, και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».



Η εικόνα στα μπλόκα

Το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Από το μπλόκο της Νίκαιας έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνισή τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Συνεχίστηκε επίσης ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμότειχου και ενδεχομένως της Ροδόπης, προκειμένου να επιτευχθεί, σε 24ωρη βάση, η διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.