Καλά τα είπαν χθες από το Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι φίλοι του, σε μια παράσταση που μου θύμισε κάτι από την παράσταση «Luciano Pavarotti and Friends»!
Δεν είναι μυστικό, αναγνώστη μου, πως συμφωνώ με αυτούς, με μια μικρή διαφορά: Αναγνωρίζω και τιμώ τη μήτρα που τους γέννησε, αλλά προβληματίζομαι για την προοπτική αυτής της όμορφης, προοδευτικής κίνησης του ευρωπαϊσμού! Όχι, μην νομίσεις πως θεωρώ αντίπαλο τον φοβισμένο δεξιό ή αριστερό ευρωσκεπτικιστή - αυτός απλώς είναι αλλού, μόνος ή μαζί με άλλους που μισεί! Αντίπαλος δεν είναι ούτε τα τανκς, ούτε παραδόξως πλέον οι Μπανκς (: το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα). Αντίπαλος είναι οι «ΕΕ-Σεκιουριτιστές»!
Ποιοι είναι αυτοί; Εκείνοι που την ώρα που ο Γιάνης- μας ξεκαθάριζε εντίμως και ειλικρινώς πως «το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, [ενώ] τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες», αποφαίνονταν από την Ρώμη: «The new EU global strategy on foreign and security policy will provide the Union with an updated vision and effective tools for boosting its action. It will emphasize the importance of the European security and defense policy at the core of the European commitments for peace and stability in the world». [Eπίτηδες το άφησα στα αγγλικά, όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών των έξι «ιδρυτικών» (: λάθος όρος) κρατών της ΕΕ, για να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο παρεξήγησης!]
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό το κοινό ανακοινωθέν των έξι (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία); Πως με αφορμή την απειλή από ισλαμιστές τρομοκράτες και το προσφυγικό ρεύμα από την αποσταθεροποιημένη Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική, όποιος εταίρος, μέλος της ΕΕ, αδυνατεί να συμβάλλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στο σφράγισμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, θα αποκλείεται, για να μην απειληθεί το κεκτημένο της Σένγκεν. Όποιος εταίρος γίνεται εμπόδιο ή φαίνεται να είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της «ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» θα εξαιρείται από την ελευθερία κίνησης και το κεκτημένο της Σένγκεν, όπως αναλογικώς βγήκε από τη μέση η Ελλάδα και απομονώθηκε στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης της νομισματικής ένωσης. Για να παραμείνει τυπικώς στη Σένγκεν θα πρέπει να υπογράψει και ενταχθεί σε «Μνημόνιο για το μεταναστευτικό», στο ίδιο πνεύμα με τα «Μνημόνια της τρόικας».  
Ποια χώρα «φωτογραφίζεται» σε αυτή την ιστορική -επίτρεψέ μου – διακήρυξη των έξι; Η Ελλάδα ασφαλώς με υπαινιγμό και για όσες άλλες χώρες μέλη της ΕΕ δεν ταιριάζουν στο γεωμετρικό σχήμα που ορίζει το «μικρό τραπέζι» των έξι! Βλέπεις, οι έξι άρχισαν να ανακαλύπτουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη των «μικρών τραπεζιών» μια και «η Ευρώπη μεταβλητής γεωμετρίας δεν είναι πλέον ταμπού», όπως με έμφαση  διακηρύττουν τώρα οι «ιδρυτές» της ΕΕ!
Είναι καλό πράγμα αυτή η «μεταβλητή γεωμετρία» στο δρόμο προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης; Όχι σήμερα, όχι με τη νεο-ηγεμονική λογική αποκλεισμού που αρθρώθηκε χθες στη «διακήρυξη της Ρώμης». Όχι, αυτό είναι το αντίθετο από εκείνο που άρθρωσε η/το DiEM25 στο Βερολίνο.  
Αγαπητέ αναγνώστη, ο Βαρουφάκης «έμεινε» στο 2015, εγώ θα σε πάω ένα χρόνο πιο πέρα για να σου πω: πράγματι το 1967 ήταν τα τανκς που γκρέμισαν το δημοκρατικό οικοδόμημα στην Ελλάδα, ενώ ήταν το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης που το 2015 υπονόμευσε θανάσιμα την ήδη ταλαιπωρημένη από την τρόικα ελληνική δημοκρατία, αλλά θα είναι οι «ΕΕ-Σεκιουριτιστές» - όπως αυτοί προσδιόρισαν την ταυτότητα τους χθες στη Ρώμη - που θα δολοφονήσουν το 2016 τη δημοκρατία στον τόπο μας! Και είναι δική μας εθνική και ευρωπαϊκή ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη…
Δεν ξέρω με ποια έννοια θα μπορούσε να θεωρήσει ένας πολιτικώς διεστραμμένος νους πως θα «σωνόταν» η φιλελεύθερη Ευρώπη με την δολοφονία της δημοκρατίας στην Ελλάδα! Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανατιστώ πριν από μερικά χρόνια πως οι αναφερόμενοι ως δημοκράτες ευρωπαϊστές θα αποδεικνύονταν περισσότερο ηλίθιοι και καιροσκόποι από τους ευρωσκεπτικιστές!

Τελικά κάτω από τα «μικρά τραπέζια» παίζονται τα πιο ανθυγιεινά για τη δημοκρατία παιχνίδια, ενώ πάνω σε αυτά απλώνουν τα χαρτιά τους οι πλέον «μεταβλητές φιγούρες» της ιστορίας, σαν τους «ευρωπαϊστές» που δια της σεκιουριτοποιητικής αφήγησης, προωθούν τον ολοκληρωτισμό στην Ευρώπη, για να ανταμώσουν έτσι με τους δήθεν εχθρούς τους, τους ευρωσκεπτικιστές που εμφορούνται ή από αντιδυτικό μένος, ή από το σοσιαλιστικό ή εθνικοσοσιαλιστικό σύμπλεγμα!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.