Αναλυτικά το κείμενο :

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων μαζικής ενημέρωσης
Αγαπητοί συναγωνιστές της Επιτροπής Αλήθειας
Αυτό που συνέβη από το Σάββατο σε αυτό το χώρο, δημιουργεί από τη μία πλευρά μεγάλη ανησυχία, αλλά από την άλλη πλευρά μεγάλη προσδοκία.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε όλους αυτούς που πριν ένα χρόνο νόμισαν ότι τελείωσαν οριστικά με μια Επιτροπή που έμοιαζε επικίνδυνη για την κυβερνητική πολιτική. Καθώς επρόκειτο για μία επιτροπή ανεξάρτητη, για μια επιτροπή που επιχείρησε βαθιά εμπλοκή στην εξέταση των αιτίων που παρήγαγαν το χρέος, για μια επιτροπή που τόλμησε να περιγράψει ένα σχέδιο, έναν δρόμο και τελικά μια διέξοδο εναλλακτική.

Πίστεψαν πέρσι το Νοέμβρη ότι με την απόφαση λήξης των εργασιών της Επιτροπής, θα ξεμπέρδευαν με όλους εμάς, τους ενοχλητικούς, τους απαιτητικούς, που θέτουμε το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, αναζητούμε στοιχεία, τεκμηριώνουμε πορίσματα, αποδίδουμε ευθύνες, επιχειρώντας να διαλύσουμε το δόγμα του μονόδρομου και να οργανώσουμε μια εναλλακτική αντεπίθεση.
Δεν τα κατάφεραν.
Η Επιτροπή, ένα χρόνο μετά, συνεδρίασε στην αρχική της πλήρη σύνθεση και ταυτόχρονα, να δώσουμε και μία είδηση, επί της ουσίας ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί. Η Επιτροπή από πέρσι το Νοέμβρη συνέχισε, παρά την πολιτική δίωξη που υπέστη, παρά τα εμπόδια και τα προσκόμματα που συνάντησε καθόλη τη διάρκεια αυτού του ενός χρόνου, συνέχισε να μελετά και να δουλεύει.

Ο λόγος;
Ο λόγος αποτυπώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, όπου σε αυτήν εδώ την αίθουσα ήρθαν πολλοί, πάρα πολλοί. Πολίτες κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι, φοιτητές – εδώ θέλω να επισημάνω τη μεγάλη προσέλευση των νέων ανθρώπων -  φορείς και σωματεία. Ήρθαν με μια μεγάλη προσδοκία.
Να σπάσει η αδιέξοδη απελπισία που ζει ο καθένας ιδιωτεύοντας και να ανοίξει μια χαραμάδα συλλογικής δουλειάς και ταυτόχρονα συλλογικού αγώνα.
Αισθάνομαι ότι υπάρχει εκ μέρους μας, εκ μέρους της Επιτροπής, ένα ανυπέρβλητο χρέος. Να μετατρέψουμε αυτή τη χαραμάδα σε διάπλατο άνοιγμα.Ανταποκρινόμενοι λοιπόν σε αυτό το πολιτικό χρέος, που ταυτόχρονα αποτελεί και ώριμη δυνατότητα, αλλά και  επιβεβλημένη πολιτική αναγκαιότητα η Επιτροπή θα φτάσει παντού. Παντού!
Από την πλευρά μου θα σας μιλήσω για την πανευρωπαϊκή έκταση που οργανώνουμε να πάρει, καθώς είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ότι η κρίση των Τραπεζών, ότι η εφαρμοζόμενη λιτότητα, ότι η επικίνδυνη συρρίκνωση των κεκτημένων, ότι η κατάλυση της δημοκρατίας, όπως θα έλεγε και ένας καλός φίλος της Επιτροπής, ο Χάμπερμας, δεν αποτελεί μόνον ελληνικό φαινόμενο.

Είναι πλέον σαφές, αφού οι προκλήσεις προς το Νότο είναι ανθρωπιστικά ανυπόφορες, πολιτικά ανήθικες και ιδεολογικά επικίνδυνες, ότι μοιραζόμαστε παρόμοιες αγωνίες και προβληματισμούς με αρκετούς λαούς.
Ρόλος δικός μου, ως ανεξάρτητης ευρωβουλευτού, καταρχάς ο συντονισμός της Επιτροπής Αλήθειας, με άλλες Επιτροπές στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, οι οποίες ξεκίνησαν την λειτουργία τους κατά τα πρότυπα της δικής μας επιτροπής, έχοντας ως μέλη τους κυρίως πρωτοβάθμια σωματεία.
Η Επιτροπή Αλήθειας για την Ευρώπη, ξέρετε, αποτελεί ό,τι αποτέλεσε η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου στο Εκουαδόρ για ολόκληρο τον κόσμο.
Αποτελεί δηλαδή ένα εργαλείο  σε επίπεδο τεχνικό.Αποτελεί ταυτόχρονα μια δημοκρατική έκφραση σε επίπεδο πολιτικό. Αποτελεί μια πρόκληση σε επίπεδο κοινωνικής χειραφέτησης Αποτελεί τέλος ένα ζητούμενο για την ίδια τη Δημοκρατία, αν πάψουμε να την ορίζουμε μόνον ως έναν απολιθωμένο θεσμό, αλλά την κατανοήσουμε ως αξία, ως οντότητα, ως συμμετοχή στη διαχείριση των κοινών αγαθών που διαθέτουμε. Με την έννοια αυτή συγκροτούμε μια ευκίνητη οργανωτική δομή που θα ενοποιείται διαρκώς με ό,τι συντελείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι κινήσεις, που θα προσλάβουν και έναν πιο ενιαίο χαρακτήρα, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, προκαλούν ανησυχία στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Προκαλούν ενόχληση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Προκαλούν δυσφορία στην κορυφή της πυραμίδας, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της χρηματοπιστωτικής.
Από το σημερινό βήμα, τους υπογραμμίζω ότι πολύ καλά κάνουν και ανησυχούν, ενοχλούνται και δυσφορούν. Είμαστε και διατεθειμένοι, αλλά και έτοιμοι να ανοίξουμε το παιχνίδι ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη σε πρωτοβάθμια σωματεία, σε συλλογικότητες, σε φορείς και σε Δήμους. Είμαστε αποφασισμένοι να ενοχλούμε διαρκώς τα θεσμικά όργανα, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και να εκθέσουμε ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς που παρήγαγαν κρίση και δυστυχία.

Και ξέρετε αυτό είναι μια έμμεση απάντηση σε όλους αυτούς που όταν ανεξαρτητοποιήθηκα, ζήτησαν και την παραίτησή μου.
Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ. Παρούσα και μάχιμη.
Με την Επιτροπή Αλήθειας, αλλά και το νομικό φορέα για τη δικαιοσύνη. Μέσα σε κάθε διεργασία που έχει χαρακτήρα κινηματικό, σε κάθε διαδικασία που έχει χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατίας και του δικαίου, σε κάθε δράση που θα συγκρούεται με τους πρόθυμους υποτακτικούς του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου, σε κάθε πολιτική πράξη που θα αποκαλύπτει την αλήθεια και ταυτόχρονα θα αποδίδει ευθύνες, σε κάθε πρωτοβουλία που θα μεταφέρει στην Ευρώπη πορίσματα, τεκμηριώσεις και εναλλακτικές προοπτικές.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής, τα οποία πολύ σύντομα θα γίνουν κτήμα της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν κτήμα και εκείνου του τμήματος της Ευρώπης που αγωνιά και ανησυχεί, αλλά και εκείνου του μεγάλου κομματιού που περνά πάνω από το σώμα του ο οδοστρωτήρας της λιτότητας και της κοινωνικής χρεοκοπίας.
Δε θα ήθελα να σας απασχολήσω περισσότερο. Η μέρα σήμερα ανήκει στα πορίσματα της Επιτροπής.
Αυτό που θα ήθελα όμως κλείνοντας να σας τονίσω είναι το εξής : Γίναμε τα προηγούμενα χρόνια όλοι μας μάρτυρες μιας ακατάσχετης τηλεοπτικής φλυαρίας, που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανένα βάθος και καμία συνέπεια.
Γίναμε μάρτυρες μιας συνειδητής διαδικασίας εμπορίας ελπίδας και αυταπάτης.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες  της μεγάλης προσπάθειας του πολιτικού συστήματος να ανασυγκροτήσει τις εφεδρείες του και μάλιστα με υλικά τόσο ακραία νεοφιλελεύθερα, που εχθρός τους, σε αυτή τη μάχη για την εξουσία, είναι κατά κύριο λόγο ο ίδιος τους ο εαυτός.

Σήμερα γίνεστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που ανεξάρτητα εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιτροπής, διαθέτει τρία αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά :

Δουλεύει, όχι για χρήματα όπως τον Απρίλη του 2015 αρκετοί συνάδερφοί σας έγραφαν, αλλά άοκνα και μεθοδικά, έχοντας απέναντί της τεράστιες δυσκολίες, ακόμη και οικονομικής φύσης. Οι άνθρωποι που σήμερα είναι μαζί μας, διαπρεπείς επιστήμονες, φιλοξενούνται σε σπίτια Ελλήνων, για να υπηρετήσουν την αλήθεια.

Δεύτερο χαρακτηριστικό δουλεύει όχι για να υπηρετήσει μια ιδεοληψία, αλλά την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες της και για το λόγο αυτό οι τεκμηριώσεις των πορισμάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας. Αφού είναι γνωστό ότι η κοινωνία δεν υπηρετείται με προθέσεις, αλλά με καλά τεκμηριωμένα σχέδια, που αποδεικνύουν βήμα προς βήμα τις προθέσεις.
Και τρίτο χαρακτηριστικό η ανεξαρτησία μας. Κανείς από όσους σήμερα είναι εδώ μαζί μας, στο τέλος της ημέρας δε θα παραδώσει στρατιωτική αναφορά στον προιστάμενο είτε πολιτικό, είτε τραπεζικό, είτε εγχώριο είτε διεθνή.
Αναφορά και μάλιστα λεπτομερή δίνουμε μόνο στον ελληνικό λαό.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που συντελείται αυτές τις 3 μέρες εδώ, στην Επιτροπή Αλήθειας αξίζει μιας ανάλογης μεταχείρισης με αυτό που πραγματικά είναι.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.