Θελήσαμε μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε και τις διχογνωμίες που επεκράτησαν, από την ανακοίνωση της ενοικίασης δύο οικοδομών, των 28 διαμερισμάτων εκάστη, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να επισκεφτούμε τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Θερμαϊκό.
Πήγαμε στα Πάλιουρα, όπου βρίσκονται οι οικοδομές, ακριβώς απέναντι από την παραλία, λίγο μετά την εκκλησία και ακριβώς δίπλα στην πλατεία.
Χτισμένες σε ένα μεγάλο οικόπεδο που σε αρκετά σημεία του ακόμα και σήμερα παρατηρούνται υγρασίες από την προ δύο μηνών πλημμύρα που έπληξε την περιοχή.


Πρόκειται για δύο οικοδομές καλοκαιρινής διαβίωσης παραθεριστών (η περιοχή όμορη της θάλασσας είναι καθαρά τουριστική), μάλλον παραμελημένες και προφανώς (όπως και περίοικοι μας πληροφόρησαν) με καθόλου εξοπλισμό θέρμανσης, με αποχέτευση βόθρων και με κουφώματα που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις κρύες μέρες του χειμώνα που έρχονται.
Μάλιστα μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει έργα όπως δηλώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία αλλά και την ΜΚΟ που ανέλαβε το όλο εγχείρημα. Έτσι είναι αμφίβολο αν, στις περίπου δύο - τρεις βδομάδες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, που αναμένεται να εγκατασταθούν οι πρώτοι ένοικοι, θα γίνει κατορθωτό να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις που θα καταστήσουν αξιοπρεπείς τις συνθήκες διαβίωσης.


Τι λένε οι κάτοικοι

Από την άλλη πλευρά ανησυχία δημιούργησε σε κατοίκους η προοπτική εγκατάστασης όχι για λόγους ρατσισμού. Τουναντίον οι κάτοικοι με τους οποίους μιλήσαμε δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ομάδες με τέτοια χαρακτηριστικά. Όμως εξεδήλωσαν προβληματισμούς στην εγκατάσταση όπως και την αντίθεσή τους στην μη έκφραση γνώμης του τοπικού συμβουλίου Επανομής για το θέμα. Θεωρούν πως η φιλοξενία προσφύγων θα πλήξει την περιοχή Πάλιουρα, η οποία από τη νέα σεζόν θα θεωρείται υποβαθμισμένη τουριστικά. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Πάλιουρα προβληματίζονται αν θα παραμείνουν ή θα μετακινηθούν σε άλλους προορισμούς μεταφέροντας την επιχείρησή τους.


Πολλοί από τους κατοίκους μας δεν μας έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για την δημοτική αρχή, την οποία κατηγορούν ότι από το καλοκαίρι διερευνούσε το "προξενιό" της στέγασης των προσφύγων. Μάλιστα δεν δίσταζαν να προειδοποιήσουν τον Δήμαρχο πως αυτό "θα το βρει μπροστά του".
Αντί να φροντίσει η δημοτική αρχή για τη βελτίωση χρεώνεται μια περαιτέρω υποβάθμιση.


Ανεπαρκής καθαριότητα, οδικό δίκτυο παραμελημένο (λίγο πριν είναι το σημείο που "έφυγε" ο δρόμος στις πλημμύρες), ασυμάζευτες διαρροές του δικτύου ύδρευσης. Και σα να μην έφταναν αυτά τώρα φιλοξενούμε και τους πρόσφυγες ... μας λένε.
 "Δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες ... μπορεί να είναι καλύτεροι από μας. Αλλά σίγουρα έχουν μια διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικό θρήσκευμα".
"Ελπίζουμε να μην υπάρχουν εντάσεις και αντιθέσεις όπως παρατηρούμε σε κλειστές δομές στα νησιά μας, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Το καλό είναι όπως μαθαίνουμε πως θα εγκατασταθούν οικογένειες με μικρά παιδιά".




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.