του ακτιβιστή

Επειδή την τελευταία εβδομάδα τρία ζητήματα εισέβαλλαν στη ζωή των δημοτών του Θερμαϊκού και δημιούργησαν το λιγότερο ερωτηματικά ή το περισσότερο  αναστάτωση, φροντίσαμε (αφού δεν εδόθησαν διευκρινήσεις από την δημοτική αρχή) να ζητήσουμε μια συνέντευξη από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ώστε να δοθούν εξηγήσεις και να πληροφορηθούν οι συμπολίτες μας την επίσημη θέση της διοίκησης του Δήμου.
Τα τρία αυτά θέματα είναι οι 1) Οι διπλοχρεώσεις της ΔΕΥΑΘ,  2) Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και  3) Το χαράτσι του 1.500.000 € της δημοτικής επιχείρησης Επανομής Και επιπρόσθετα θελήσαμε να πληροφορηθούμε πότε επιτέλους θα λειτουργήσει ο νεοτοποθετηθείς σηματοδότης στην είσοδο της Επανομής.

 Οι διπλοχρεώσεις της ΔΕΥΑΘ

Ερωτηθείς ο κ. Δήμαρχος για το ζήτημα μας ενημέρωσε πως θα εκδοθεί προσεχώς δελτίο τύπου με το  οποίο θα η ΔΕΥΑΘ θα δώσει πλείονας διευκρινήσεις. Δικαιολόγησε την ανησυχία των δημοτών και εξήγησε πως αυτή προήλθε από το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκδόθηκε λογαριασμός 2 τετραμήνων και ο χαρακτηρισμός "ανεξόφλητοι λογαριασμοί" αφορούσαν τις χρεώσεις του 1ου τεραμήνου. Δέχτηκε ότι θα έπρεπε να εξηγείται στην απόδειξη ότι αφορούσε οικονομικές υποχρεώσεις 1ου τετραμήμου και όχι "ανεξόφλητα".
Όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν όντως διπλοχρεώσεις (όπως μας κατήγγειλλαν συμπολίτες μας) κατηγορηματικά απάντησε πως "Δεν υπάρχουν διπλοχρεώσεις".

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Αφού επιβεβαίωσε (όπως γράψαμε στον ακτιβιστή) ότι πλησιάζουν στις 5.000 οι περιπτώσεις δεσμεύσεων λογαριασμών από τον Δήμο Θερμαϊκού, προέβαλλε την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου για τις κατασχέσεις λογαριασμών. "Αν δεν βεβαιώσουμε τις οφειλές", όπως μας είπε, "θα διωχθούν ή και απολυθούν υπάλληλοι με το αιτιολογικό της παράβασης καθήκοντος".
Για να ελαφρύνει την ευθύνη του Δήμου επικαλέστηκε την μείωση δημοτικών τελών σε ανέργους κατά 50%.
Επέρριψε έμμεσα ευθύνη στον χαμηλόμισθο πατέρα με άνεργη μητέρα του οποίου κατασχέθηκαν τα 567 € που είχε στο λογαριασμό του, επειδή δεν έκανε ρύθμιση της οφειλής του από το 2010, που του επιβλήθηκε το πρόστιμο.
Θεωρεί ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, ούτε από την Τράπεζα, ούτε από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κάλεσε όσουςιδιαίτερα πλήττονται από την κρίση να υποβάλλουν με στοιχεία (Ε1 και Ε9) την αδυναμία πληρωμής και τότε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

Επέκταση σχεδίου πόλης

Με δεδομένο ότι  ένας αριθμός κατασχέσεων σχετίζεται με τη μη καταβολή του 10% (της προκαταβολής) της εισφοράς σε χρήμα για την επέκταση του σχεδίου πόλης μας πληροφόρησε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να σταματήσει το προτζεκτ στην πράξη εφαρμογής. Αν και όπως μας πληροφόρησε στον μελετητή επιδικάστικε πρωτόδικα το ποσό των 1.700.000 € για το κόστος της μελέτης. Ευθύνες δε πρέπει να αναζητηθούν στα 4 -5 χρόνια που παρέμενε στα συρτάρια χωρίς γίνει ουδεμία πράξη αμφισβήτησης.

Το χαράτσι του 1.500.000 € της δημοτικής επιχείρησης Επανομής

Η ερώτησή μας κυρίως επικεντρώθηκε στις "γαργάρες" που έκαναν οι πρώην και νυν διοικήσεις του Δήμου όσον αφορά την μη διερεύνηση της υπόθεσης και των ευθυνών που πιθανότατα βαραίνουν μέλη των διοικήσεων της πρώην δημοτικής επιχείρησης Επανομής.
Ο δήμαρχος θεώρησε ότι δεν έχει ευθύνη η διοίκησή του αφού "γνώριζεγια τον έλεγχο του λογιστή" και ζήτησε από την ΔΟΥ την επιτάχυνση του ελέγχου. Αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Θεωρεί ότι αναγκάστηκε το δημοτικό συμβούλιο να πληρώσει την πρώτη δόση (μέσω της ΔΗΚΕΘ - την οποία επιχορήγησε με το ποσό των 942142 €) προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μελών των διοικήσεων από 2009  έως και σήμερα που δεν ευθύνονται.
Ομολόγησε πως δεν έγινε κανένα αίτημα προς της Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την διενέργεια ελέγχου,  παρ' ότι ήταν γνωστή η "τρύπα" από το 2009. Και μας πληροφόρησε πως η "τρύπα" αποακαλύφθηκε από την εφορία όταν αναμένονταν επιστροφές χρημαάτων από την ΔΟΥ.

Σηματοδότης στον δρόμο της Επανομής (Lidl - Μασούτης)

Αν και καθυστέρησε, αναμένεται να "ανάψει" τις προσεχείς ημέρες. Η καθυστέρηση οφείλεται σε χρονοτριβή της ΔΕΗ και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Και φυσικά θεωρεί ότι έπραξε ότι καλύτερο αφού πριν κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα. Μας τόνισε πως η εγκατάσταση κόστισε 140.000 €  για τα οποία ο Δήμοςεπιβαρύνθηκε με μόνο 15.000 €.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Όλα τα ζώα (οι δημότες)είναι ίσα απέναντι στο νόμο. Μερικά όμως ζώα (δημοτικοί άρχοντες και δημόσιοι λειτουργοί) είναι πιο ίσα απ' τα άλλα. Όποιος δεν κατάλαβε δεν πειράζει. Ίσως και να είναι ευτυχισμένος μέσα στην αμάθειά του. Βασίλης Μαυροσκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.