Τα ΜΜΕ δεν ενημερώνουν, πανικοβάλουν! Αν και τα σουηδικά Μέσα έδειξαν, χθες τουλάχιστον, αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 
Εδώ - παρά τις εντυπώσεις στην Ελλάδα που προκλήθηκαν από εκείνους που πιστεύουν πως ο κύριος σκοπός της δημοσιογραφίας είναι η κατατρομοκράτηση του λαού, ο σκανδαλισμός και η παραπληροφόρηση διά της σπέκουλας - η τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σουηδίας αντιμετωπίσθηκε ψύχραιμα και σοβαρά. 
Η κοινωνία λειτούργησε άριστα, χωρίς πανικό, χωρίς δράματα και με υψηλό βαθμό αλληλοκατανόησης, αλληλοβοήθειας. και αλληλοϋποστήριξης. Ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν σε καμία άξια λόγου περίπτωση και ο κόσμος εδώ έδειξε ανοχή και υπομονή ενώπιον των μέτρων συναγερμού που επεβλήθηκαν, πλήττοντας κυρίως τις συγκοινωνίες και σε περιορισμένη κλίμακα τη κινητή τηλεφωνία.
Ναι, υπήρξε ταλαιπωρία και άλλαξαν ρουτίνες μέσα σε μια στιγμή. Υπήρξε αίσθηση κρίσης και προβληματισμός, βάρυνε η ατμόσφαιρα και κάποιοι δοκιμάσαμε τις αντοχές μας στον ποδαρόδρομο, με τον γιο μου μάλιστα να ενθαρρύνεται για να λάβει μέρος στον επόμενο δρόμο αντοχής το καλοκαίρι στην πόλη, αλλά ...καμία σχέση με την εικόνα που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από διαφόρους εμπόρους του πανικού, της φοβίας και της τρομοκρατίας.  
Το κράτος λειτούργησε από ικανοποιητικά έως πολύ καλά. Και η πολιτική ηγεσία μάλλον με σύνεση και πολιτικώς ορθώς στο πλαίσιο προάσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η διαχείριση κρίσης στο επίπεδο της επικοινωνίας (που αποτελεί την δική μου εξειδίκευση) ήταν σχετικά καλή, δείχνοντας, ωστόσο, σαφείς αδυναμίες σε ό, τι αφορά κυρίως στο αρχικό στάδιο ενημέρωσης και οδηγιών. Δεν έγινε κάποιο σοβαρό λάθος, αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα αντανακλαστικά στο ζήτημα. Και μια και συμμετείχα στην ομάδα διαχείρισης κρίσης επί ελληνικής Ολυμπιάδας, καλύπτοντας το πολιτικό σκέλος της, θεωρώ, αντλώντας από αυτή την οργανωτική εμπειρία, πως το σύστημα διαχείρισης της ενημέρωσης θα έπρεπε να είναι περισσότερο συγκεντρωτικό και σαφές.
Και με αυτό σχολιάζω τις ποιοτικές λεπτομέρειες στην οργάνωση και το ύφος της επικοινωνίας και όχι τη γενική εικόνα και αποτελεσματικότητα που ήταν ασφαλώς καλές. Η Σουηδία λειτούργησε (υφολογικώς) χθες όπως λειτουργήσαμε κάποιοι στην ΕΡΤ κατά τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς αυτό ήταν για μια στιγμή στην Ελλάδα, ενώ εδώ φαίνεται να υπάρχει ευρύτερα και βαθύτερα ωριμότητα στον κρατικό μηχανισμό και στην κοινωνία.
Αυτή τη στιγμή θεωρώ πως τα λόγια του σουηδού πρωθυπουργού κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου εκφράζουν την πλειονότητα των ανθρώπων που ζούμε στη Σουηδία: "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".
Δεν θα τη νικήσουν, όσο παραμένει μια φιλελεύθερη και δημοκρατική εστία και δεν παρασυρθεί από τη βαρβαρότητα μισάνθρωπων που υπάρχουν και εδώ όπως και στην Ελλάδα, με μια διαφορά: Εδώ οι αντιρατσιστικοί θεσμοί λειτουργούν, ενώ στην Ελλάδα υπονομεύονται ακόμη και από ένα σημαντικό κομμάτι των δήθεν φιλελεύθερων δεξιών και δήθεν αριστερών ΜΜΕ. Οι σχιζοφρενείς τρομοκράτες βρίσκουν πολιτικό χώρο εκεί όπου βασιλεύει η υποκρισία σε ό, τι αφορά στην εμπέδωση των αστικών θεσμών. Εκεί όπου το αστικό ευρωπαίο κράτος δεν έχει βάθος και ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση από τη κοινωνία. Εκεί όπου το κοινωνικό μοντέλο κλονίζεται από την αγορά ή αποτελεί φάρσα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα μας κατάντησε φάρσα και πλέον με ευθύνη και σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.