Ήταν τόσο όμορφη, αλλά ο φωτογράφος ευχόταν  ποτέ να μην συμβεί.


Ίσως ο καθένας μας να έχει κουραστεί να ακούει για την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί να συζητείται εκτενώς, διότι και οι αλλαγές για έναν καλύτερο κόσμο όπως και ο περιορισμός των ανθρώπινων αιτίων της κλιματικής αλλαγής είναι αργές στην καλύτερη περίπτωση. Με το σημερινό πολιτικό κλίμα, και με τόσα πολλά χρήματα που ρέουν προς τις γιγαντιαίες  εταιρείες που επωφελούνται από τις  πρακτικές που συντελούν στην περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της επιδείνωσης του κλίματος έχουν όχι μόνο σταματήσει, αλλά έχουν εντελώς αντιστραφεί. Ο φωτογράφος James Balog  φωτογραφίζει και κινηματογραφεί τη φύση για πολλές δεκαετίες, αλλά στην πραγματικότητα δεν πίστευε στην κλιματική αλλαγή, μέχρι σχεδόν το 2005.
"Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ήταν σε θέση να αλλάζουν τη βασική φυσική και τη χημεία συνολικά ενός τεράστιο πλανήτη. Αυτό δεν φαινόταν πιθανό, δεν φαινόταν δυνατό",  δήλωσε ο Balog.
Για τον Balog, τα μάτια του άνοιξαν στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και θανατηφόρα, όταν το National Geographic, του ανέθεσε μια φωτογραφική αποστολή  στην Αρκτική που, όπως λέει, τον άλλαξε.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά από αυτήν την αποστολή, το ντοκιμαντέρ του, που στοχεύει στην παροχή αδιάσειστης απόδειξης ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, και που ονομάζεται «Chasing Ice», έκανε πρεμιέρα και άρχισε να μεταβάλλει τις απόψεις των θεατών. Η ταινία είναι μια οπτική μαρτυρία της δικής του δραστικής μεταστροφής,  στις αποδείξεις που ο ίδιος συγκέντρωσε,  ότι η άποψη της επιστήμης για τον επικείμενο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής είναι πραγματική και πρέπει να εισακουστεί.
Ενώ η μαγνητοσκοπούσε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Balog και οι συνεργάτες του, απαθανάτισαν μια σκηνή, που ήταν εξίσου τρομακτική και συναρπαστική, όταν οι φωτογραφικές μηχανές του κατέγραψαν έναν κολοσσιαίο παγετώνα στη Γροιλανδία. Πρόκειται για τον γνωστό ως "Ilulissat παγετώνα", που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του παγόβουνου που βύθισε τον Τιτανικό,  και ο Balog ήξερε ότι σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας ο παγετώνας θα γεννηθεί.

Ο παγετώνας δημιουργήθηκε από την πτώση τεράστιων όγκων πάγων ως αποτέλεσμα ρήξης από τον άνεμο, τη διάβρωση του νερού, το λιώσιμο των πάγων, και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν τον παγετώνα. Οι γενικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλήτει αυτούς τους παγετώνες, επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης έχει προκαλέσει την ταχύτατη πτώση των παγετώνων.   Οι επιστήμονες λένε ότι αυτός  ο συγκεκριμένος παγετώνας ρίχνει τώρα τον πάγο με ρυθμό τρεις φορές περισσότερο από ότι  στη δεκαετία του 1990. Ο παγετώνα Ilulissat  κατακρημνίζει τώρα τον πάγο με ρυθμό 150 πόδια την ημέρα, κι αυτός είναι ο λόγος που ο Balog ήξερε ότι θα "συλλάβει" κάποιο  τοκετό παγετώνων σε κάποιο σημείο.

Δεν περίμεναν να καταγράψουν την μεγαλύτερη δημιουργία παγετώνων που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, αλλά αυτό  ακριβώς έκαναν. Οι παγετώνες ώθησαν τα παγόβουνα στον αέρα κατά τη διαδικασία του τοκετού σε περίπου 200 πόδια και   αυτά προκάλεσαν τεράστια κύματα, κι αυτός είναι ο λόγος που οι αλιείς δεν επιτρέπεται να βρίσκονται παρά σε απόσταση μερικών μιλίων από τους παγετώνες. Σε αυτό το βίντεο, τα παγόβουνα ωθήθηκαν στον αέρα σε περίπου 600 πόδια, ενώ το συνολικό ύψος του παγόβουνου ήταν περίπου 3.000 πόδια, και το μήκος του πάγου που ωθείται έξω ήταν ένα ολόκληρο μίλι μακριά. Υπολογίζεται ότι αυτό που γκρεμίστηκε ήταν περίπου στο μέγεθος του Lower Manhattan.
Το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί και καταγραφεί από το βιβλίο ρεκόρ Guinness. Ενώ αυτό είναι απίστευτα όμορφο, είναι και τρομακτικό, γνωρίζοντας ότι η αιτία πίσω από αυτή την υπερβολική αποβολή του πάγου είναι η κλιματική αλλαγή. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να παρακολουθήσετε μόνοι σας τον τοκετό.



πηγή, επιμέλεια παρουσίασης: ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.