Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η οποία παρουσιάστηκε σε ημερίδα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για τη διετία 2015-2016, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις διαφθοράς σε Δήμους.

Την προαναφερθείσα περίοδο οι επιθεωρητές του Σώματος διενήργησαν 871 ελέγχους και σε 216 περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβατικότητα. Από αυτές οι 119 αφορούν ΟΤΑ α΄ βαθμού και δημοτικές επιχειρήσεις, οι 39 Νομικά Πρόσωπα, οι 24 υπουργεία, οι 19 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι υπόλοιπες 15 Περιφέρειες.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι στους ΟΤΑ αφορούσαν κυρίως υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ποσοστό των ελέγχων αφορούσε την οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, υποθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, ζητήματα πολεοδομικής φύσης, την εκπαίδευση και κατάρτιση, σε άλλα θέματα δήμων.

Από τις 413 εκθέσεις επιθεώρησης-ελέγχου του 2016, σε 133 (ποσοστό 32,20%), αναζητήθηκαν ευθύνες υπαλλήλων ή οργάνων της διοίκησης για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, οπότε οι σχετικές εκθέσεις γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των σχετικών πράξεων και παραλείψεων. Από αυτές οι 85 περιπτώσεις αφορούσαν υπαλλήλους σε δήμους και επιχειρήσεις τους, οι 23 σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οι 9 σε υπουργεία και από 8 περιπτώσεις σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες.

Περίπου το 58% των λειτουργών για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης προέρχεται από τους ΟΤΑ α’ βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Περίπου 6 στους 10 ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Σώμα είχαν ως έναυσμα επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, ενώ αυξημένο, για τρίτη συνεχή χρονιά, ήταν το ποσοστό ελέγχων που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολών υπουργών, παραγγελιών δικαστικών ή εισαγγελικών Αρχών ή αιτημάτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής Δημοσθένης Κασσαβέτης, «προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός των κρατικών θεσμών υπάρχουν παγιωμένα δίκτυα, που παράγουν και αναπαράγουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς και τα οποία συνυφαίνονται με την παραβίαση από φορείς που ασκούν δημόσια εξουσία, των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

«Αιχμές» για στάση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) αλλά και για το περιέχόμενο της έκθεση του που αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς, στη διετία 2015-2016 και δημοσιοποιήθηκε χθες, αφήνει η ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση» των Δήμων – παρότι η έκθεση αναφέρεται σε 119 περιπτώσεις διαφθοράς σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού σε σύνολο 216 υποθέσεων παραβατικότητας – τονίζει την «αδυναμία» του Κράτους να ελέγξει τη διαφθορά, και υποστηρίζει ότι μέσω της έκθεσης επιδιώκεται η «ενοχοποίηση» της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ, με αφορμή την έκθεση, σημειώνει:

“Πρώτον, για μια ακόμη χρονιά επιχειρείται να «φορτωθεί» στην Αυτοδιοίκηση το κύριο βάρος της διαφθοράς στη χώρα μας. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν υπαχθεί σε προληπτικό έλεγχο νομιμότητας όλων των δαπανών τους, ακόμη και σε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας όλων των συμβάσεών τους. Δεν μπορεί ένα ελεγκτικό σώμα που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Κυβέρνησης (υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών) να στοχοποιεί τους Δήμους και μάλιστα να εκφέρονται στις εκθέσεις του, πηχυαίοι τίτλοι περί εκτεταμένης διαφθοράς στους Δήμους. Υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ. που παρέχουν εχέγγυα αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης τους καθόσον αφορούν στη λειτουργία των Δήμων. Ας παύσουν λοιπόν οι Κυβερνητικοί Υπάλληλοι να λοιδορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεύτερον, είναι προφανές ότι συμφέρει κάποιους να ενοχοποιούν την Αυτοδιοίκηση για να αφήνουν τους δικούς τους εαυτούς στο απυρόβλητο. Πρέπει όμως να μας δικαιολογήσει το ΣΕΕΔ πώς στοχοποιεί τους Δήμους, ενώ στην έκθεσή του προκύπτει ότι από τους 871 ελέγχους που πραγματοποίησε, μόνον οι 119 αφορούν στους Δήμους; Γιατί δεν επισημαίνει το ΣΕΕΔ στις εκθέσεις του ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων τόσο οι αιρετοί, όσο και οι υπάλληλοι δικαιώνονται στα ποινικά δικαστήρια όπου αποδεικνύεται ότι οι εκθέσεις ελέγχου είναι πλημμελείς, αόριστες και δεν στοιχειοθετούνται με το περιεχόμενό τους οι σε βάρος των αιρετών κατηγορίες; Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η συκοφάντηση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών αφού υπάρχει εκμετάλλευση των εκθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης

Τρίτον, είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτής της έκθεσης δεν έχουν ακούσει σοβαρά και υπεύθυνα στελέχη αυτής της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, να μιλάνε στη Βουλή για διαφθορά και να αναφέρουν ως τομείς που ανθεί το φαινόμενο το χώρο των δημοσίων έργων, των προμηθειών, της υγείας, των εξοπλισμών;

Και όχι την Αυτοδιοίκηση;

Τέταρτον, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει ένα θεσμό που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τους πολίτες την περίοδο της κρίσης. Αν η χώρα βούλιαξε από την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τη διαφθορά, η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο έγκλημα που συντελέστηκε. Το 99.6 % του χρέους της χώρας το δημιούργησαν άλλοι και μόλις το 0,4% είναι η «συμβολή» της Αυτοδιοίκησης στο χρέος αυτό. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν κρατικό υπάλληλο να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο» στα μάτια της κοινωνίας, για να προστατέψει τους πραγματικούς ενόχους της διαφθοράς στην Πατρίδα μας.

Τέλος, ασφαλώς κι αναγνωρίζουμε ότι και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης υπάρχουν περιστατικά διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, ότι υπάρχουν πρόσωπα που δεν τιμούν ούτε η θέση τους, ούτε τον όρκο που έδωσαν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Όμως οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων και αιρετών στους Δήμους είναι άνθρωποι με ήθος, αξίες και ικανότητες. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η πλειοψηφία να γίνει βορά στις ορέξεις των πραγματικά διεφθαρμένων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμφωνεί απόλυτα ότι είναι ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή αλλά δεν είμαστε εμείς που νομοθετούμε σε αυτή τη χώρα.

Ούτε είμαστε εμείς ο θεσμός που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και μετέτρεψε την απιστία στην υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα”.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.