του Σπύρου Κουζινόπουλου
Από αφορμή την απεργία των συμβασιούχων στους Δήμους και τα «βουνά» των σκουπιδιών στους δρόμους όλων σχεδόν των πόλεων της χώρας, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζονται διάφοροι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και να προσπαθούν να «πείσουν» τους πολίτες ότι τάχα, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, θα ήταν το ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας όλων των Δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Πολύ πρόσφατα, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στις 11 Μαίου 2017 στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, είπε ευθέως ότι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να παραχωρηθούν στους εργολάβους. «Η καθαριότητα και τα καθήκοντα των σχολικών φυλάκων θα μπορούσαν να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Μητσοτάκης.
Ειδικά το τελευταίο  διάστημα, όσο μεγαλώνουν η μπόχα και το άθλιο θέαμα από τα αμάζευτα σκουπίδια, τόσο και εντείνεται η προσπάθεια κάποιων (πολιτικών, δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων) να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη κλίμα υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, με την εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας στους ιδιώτες. Και μάλιστα διατείνονται ότι, εάν την αποκομιδή των απορριμμάτων την είχαν ιδιώτες εργολάβοι, δεν θα δημιουργούνταν αυτό το αδιέξοδο με τα απορρίμματα.
Σε όλους αυτούς, μπορεί να απαντήσει κανείς φέρνοντας το παράδειγμα του Δήμου Θερμαϊκού στον οποίο μετέχω ως δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Και να τους πει ότι αυτά τα τρία ακριβώς χρόνια που ξεπουλήθηκε η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας σε μία ιδιωτική εταιρία και μάλιστα με πανάκριβο τίμημα, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε έστω κατ’ ελάχιστο ο τομέας της καθαριότητας στην περιοχή, αλλά απεναντίας, η κατάσταση έγινε πολύ-πολύ πιο άσχημη από ότι πριν από αυτή την τριετία. Όσον αφορά δε την απεργία των συμβασιούχων των Δήμων που γίνεται αυτές τις μέρες, ο εργολάβος, που πληρώνεται αδρά, δεν έβαλε ούτε το δαχτυλάκι του για να απομακρυνθεί έστω μία σακούλα σκουπιδιών από τους πλημμυρισμένους κάδους.
Κι όμως ο εργολάβος έχει εισπράξει μέχρι στιγμής από το Δήμο Θερμαϊκού:
-Το ποσό του 1.084.921 ευρώ από 1ης Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε την καθαριότητα μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2015 που έληξε η αρχική μονοετής σύμβαση
-Το ποσό των 1.663.810 ευρώ για τη διετία από 1-9-2015 έως 31-8-2017
-Θα εισπράξει δε το ποσό των 1.489.239,53 ευρώ για την επόμενη διετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2019, καθώς είναι στα σκαριά η ανανέωση της σύμβασης του δήμου Θερμαϊκού με τον συγκεκριμένο ιδιώτη.
Το ευτράπελο βέβαια στην περίπτωση είναι ότι η δημοτική αρχή του Θερμαϊκού ανανεώνει «σαν πουκάμισα» τις συμβάσεις με τον εργολάβο καθαριότητας, παρότι αυτός δεν είναι συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ενώ είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα σκουπίδια 5 φορές την εβδομάδα το χειμώνα και 6 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, περνάει ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να εμφανιστούν τα σκουπιδιάρικα του ιδιώτη και οι κάδοι να είναι πλημμυρισμένοι. Είναι ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης που όσο ήταν στην αντιπολίτευση διαβεβαίωνε το σωματείο των εργαζομένων ότι καμία υπηρεσία του Δήμου εφόσον εκλέγει Δήμαρχος δεν θα ανατεθεί σε ιδιώτες !!.
Σε μία συζήτηση για την καθαριότητα που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στις 15 Μαρτίου 2017, διαπιστώναμε τότε ότι «το πείραμα με τους εργολάβους καθαριότητας, απέτυχε παταγωδώς, καθώς η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων έφτασε στο πιο άσχημο σημείο, με συνέπεια οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν φοβερό πρόβλημα με τα σκουπίδια και να δυσφημίζεται ανεπανόρθωτα η κατά τα άλλα τουριστική περιοχή μας». Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνουν πλήρως εκείνη μας την εκτίμηση.
Το εξωφρενικό είναι ότι η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού μεθοδεύει την εκ νέου εκχώρηση της καθαριότητας στον εργολάβο με το αιτιολογικό πως «ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και το υφιστάμενο προσωπικό στην εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών». Αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι αυτά τα τρία χρόνια που ξεπουλήθηκε η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν έγινε η παραμικρή κίνηση για την επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων του Δήμου, με συνέπεια τα έξι από τα εννέα απορριμματοφόρα να είναι σε αχρηστία. Ενώ επίσης δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από πλευράς Δήμου για την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων αλλά και την πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα, που μπορούσε κάλλιστα να γίνει καθώς αφορά τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.
Η δημοτική μας κίνηση «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» εκπόνησε εδώ και δύο χρόνια εμπεριστατωμένη μελέτη, μετά από μακροχρόνια έρευνα, για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην περιοχή του Θερμαϊκού. Και απέδειξε τεκμηριωμένα ότι αν ο Δήμος λειτουργούσε ο ίδιος την υπηρεσία καθαριότητας, αντί να την εκχωρεί στους εργολάβους, θα είχε σε βάθος οκταετίας κέρδος άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Δυστυχώς αυτή μας η πρόταση, όπως και πολλές άλλες, έδειξαν ότι απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων» μιας δημοτικής αρχής η οποία έχει ως σημαία της την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου.


Για την πρόταση διαβάστε:  http://farosthermaikou.blogspot.gr/2015/06/blog-post_27.html
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Ωστόσο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτή η παροχή υπηρεσιών πρέπει να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους. Άλλωστε, εδώ και χρόνια, μεγάλες μονάδες του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ, αναθέτουν  το έργο της καθαριότητας σε εταιρίες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η μελέτη κύριε Σπύρο μας, αλλά δεν μας διευκρινίζετε αν από την δεύτερη μέρα μετά την πρόσληψή τους θα ζητούσαν να γίνουν "διοικητικοί" οι "μόνιμοι" ή από την τρίτη μέρα. Γιατί απ΄ότι ξέρουμε ο Δήμος είναι φίσκα από "διοικητικούς" κι΄ας κάποιοι δεν ξέρουν δυο γαϊδάρων σανό να χωρίσουν. Η μήπως δεν είναι έτσι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Φωτο) : Να, κάτι τέτοια κάνει το μουρλό και μας στενοχωρεί. Ενώ πίσω του υπάρχει "μπάλα" από σανό στην οποία θα μπορούσε να ανέβει και να βγάζει λόγο στα κορόϊδα που τον ακούνε, αυτός προτιμάει να "είναι ένα με τον λαό". Εσύ είσαι γεννημένος ηγέτης μουρλό, πρέπει να ξεχωρίζεις...! Ανέβα πάνω ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Δήμο, ο εργολάβος από συμπαράσταση δε μαζεύει σκουπίδια κι έχουμε αυτό το χάλι;
    Οι κεντρικοί δρόμοι δεν είναι όλος ο Δήμος.
    Αλλά ο κόσμος δε ξεχνάει κ.Μαυροματη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.