Με μια επιτυχημένη εκδήλωση, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Μαν. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)τίμησαν τη ζωή και έργο του αργεντίνου κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρέσβης και ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, εκπρόσωποι τοπικών επιτροπών ειρήνης, εργατικών και συνταξιοδοτικών σωματείων κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina η οποία, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στον Τσε Γκεβάρα ως έναν «εξαιρετικό άντρα» και «παράδειγμα επαναστάτη» που ο κουβανός λαός «τον θαύμασε και τον αγάπησε σαν ένα σημαντικό κομμάτι της κουβανικής πατρίδας» .

Χαιρετιστήριος λόγος της Zelmys Maria Dominguez Cortina στην εκδήλωση:

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην εκδήλωση που γίνεται για να τιμήσει τη ζωή και το παράδειγμα ενός εξαιρετικού άνδρα, του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, του Τσε των Κουβανών, του Τσε όλων των επαναστατών του κόσμου, στην 50 η επέτειο της πτώσης του στη μάχη και της δολοφονίας του, τον Οκτώβρη του 1967 στη Βολιβία, όπου πολεμούσε για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Είναι τιμή για μένα σήμερα να πω λίγα λόγια σ’ αυτή την εκδήλωση προς τιμή του Ερνέστο Γκεβάρα. Αλλά για τους Κουβανούς, τα καλύτερα λόγια για να τους θυμίζουν τον Τσε είναι αυτά που είπε ο Commander in Chief Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος τον θαύμαζε ως φίλο, ως άνθρωπο, ως επαναστάτη.

Στην ιστορική ομιλία του για τον Τσε, στις 18 Οκτώβρη του 1967 ο Φιντέλ είπε:

Οι εχθροί πιστεύουν ότι (με το θάνατό του) έχουν νικήσει τις ιδέες του, έχουν νικήσει την ιδέα του αντάρτικου, έχουν νικήσει τις απόψεις του για τον ένοπλο επαναστατικό αγώνα. Αυτό που κατάφεραν είναι, με λίγη τύχη, να απαλλαγούν από τη φυσική του παρουσία. Το μόνο που κέρδισαν είναι τα περιστασιακά πλεονεκτήματα που μπορεί ένας εχθρός να κερδίσει στον πόλεμο (…)

Ο Τσε ήταν ένας εξαιρετικά ικανός στρατιωτικός ηγέτης. Αλλά όταν θυμόμαστε τον Τσε, (…) δεν θυμόμαστε πρωτίστως τις στρατιωτικές του αρετές. (…) Ο πόλεμος είναι το μέσον και όχι ο σκοπός, είναι ένα εργαλείο για τους επαναστάτες. Το σημαντικό είναι η επανάσταση, ο σκοπός της επανάστασης, οι επαναστατικές ιδέες, οι επαναστατικοί στόχοι, τα επαναστατικά αισθήματα, οι επαναστατικές αρετές!

Σ’ αυτό το πεδίο, στο πεδίο των συναισθημάτων, στο πεδίο των επαναστατικών αρετών, στο πεδίο της γνώσης, πέρα από τις στρατιωτικές αρετές, είναι που αισθανόμαστε τη φοβερή απώλεια, παρά στη σημασία που έχει ο θάνατός του για το επαναστατικό κίνημα.

Γι αυτό λέμε, όταν σκεφτόμαστε τη ζωή του, όταν σκεφτόμαστε τη διαγωγή του ότι αυτός ο άνδρας αποτελούσε μοναδική περίπτωση πολύ σπάνιου ανθρώπου, που μπορούσε να συνδυάζει στην προσωπικότητα του όχι μόνο τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου της δράσης, ενός ανθρώπου της σκέψης, των άψογων επαναστατικών αρετών και μιας εξαιρετικής ανθρώπινης ευαισθησίας ενωμένα σε έναν χαρακτήρα από σίδερο, σε μια ατσάλινη θέληση και μια ακατάβλητη επιμονή.

Από επαναστατική άποψη, από την οπτική του λαού μας , πώς πρέπει να θυμόμαστε τον Τσε; (…) Μας άφησε την επαναστατική του σκέψη, τις επαναστατικές αρετές του, το χαρακτήρα του, τη θέλησή του, της επιμονή του, τον τρόπο δουλειάς του, με μια λέξη μας άφησε το παράδειγμά του! Και το παράδειγμα του Τσε πρέπει να είναι πρότυπο για το λαό μας! (…)

Αν θέλουμε να εκφράσουμε το πώς φιλοδοξούμε να είναι οι μαχητές μας, οι άνθρωποί μας, οι επαναστάτες αγωνιστές μας, (…) αν θέλουμε να εκφράσουμε το πώς θέλουμε να είναι τα παιδιά μας, πρέπει να πούμε με όλη τη ψυχή των ορμητικών επαναστατών: θέλουμε να είναι σαν τον Τσε!

Αυτός ο εξαιρετικός άνδρας, αυτό το παράδειγμα επαναστάτη, θα έχει για πάντα μαζί του την αγάπη του για τον Κουβανικό λαό και την επανάστασή του, αγάπη που του ανταποδίδουν οι άνθρωποι που τον δέχτηκαν σαν γιό τους και σαν να ήταν παιδί τους υπέφεραν από τη φυσική του απώλεια.

Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του στον Φιντέλ και στο λαό της Κούβας επαναεπιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στο λαό που τον θαύμασε και τον αγάπησε σαν ένα σημαντικό κομμάτι της Κουβανικής πατρίδας.

Από εδώ ο Κουβανικός λαός σου σου λέει ότι θα συνεχίσουμε μαζί σου Τσε, με τις ιδέες και το παράδειγμά σου.

Μέχρι τη νίκη για πάντα! (¡Hasta la victoria siempre!)

Ευχαριστώ πολύ.



Ομιλίες-παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα έκαναν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσ/νίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας. (Οι ομιλίες θα δημοσιευθούν στο «Ατέχνως» τις επόμενες ημέρες)
ekdilosi che atexnos




Των ομιλίων ακολούθησε βίντεο με απόσπασμα ομιλίας του Τσε ως υπουργού βιομηχανίας και η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα Duo Los Capos που ερμήνευσε γνωστά τραγούδια με αναφορές στον σπουδαίο επαναστάτη, όπως το διάσημο “Hasta Siempre Comandante” του Κάρλος Πούεμπλα.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Τσε, ο απόλυτος άμεμπτος επαναστάτης. Γιατί κατάλαβε που το πήγαιναν και οι Ρώσσοι, κάτι που δεν έλεγε να καταλάβει ο Κάστρο. Με το "Hasta la victoria siempre!" που επαναλαμβάνει ο δικός μας ο ψευταράς, δεν μπορούμε μόνο να καταλάβουμε τι εννοεί (ο ψευταράς)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.