Κακό πράγμα να μην αναγνωρίζεις τις ικανότητες, το ταλέντο και το σθένος πολιτικών που πέτυχαν να αλλάξουν ριζικά οι ίδιοι στάσεις, συμπεριφορές και πολιτικές αναφορές, χωρίς να μεταβάλουν την αναφερόμενη ταυτότητά τους!
Ευτυχώς που υπάρχουν και σοβαροί, μη κομπλεξικοί άνθρωποι στον κόσμο μας και δικαίωσαν τον θαρραλέο αγώνα του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβληθεί από ριζοσπάστης της αριστεράς σε ριζοσπάστη των μνημονίων και της υποτέλειας, παραμένοντας ασφαλώς αριστερός. Ποιος θα μπορούσε να μετατρέψει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, την ίδια μάλιστα στιγμή, σε ΝΑΙ; Ποιος τόσο έντεχνα θα φρόντιζε να ακυρώσει απολύτως τον "αυταπατημένο" του εαυτό κατά την ανάδειξή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα και να επανιδρύσει τον εαυτό του ως συμμορφωμένο ηγέτη στην μεθοδολογία της τρόικας, μετά από νέες εκλογές κατά τις οποίες επικράτησε, με τον λαό μάλιστα να φέρεται πως αποδέχθηκε εμμέσως αυτό που πριν λίγες μέρες είχε αρνηθεί με άμεσο τρόπο; Ποιος άλλος;
Αν όχι στον Αλέξη Τσίπρα το Prix du Courage politique, τότε σε ποιόν; Αν υπήρχε δικαιοσύνη στον κόσμο μας, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να διαθέτει αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη συλλογή βραβείων εν ενεργεία πρωθυπουργού. Αν παραμείνει λίγο ακόμη στα πράγματα και βοηθήσει λίγο ο Ερντογάν είμαι βέβαιος πως το 2018 θα αξιωθεί το Νόμπελ Ειρήνης - μόνος του ή από κοινού με τον Ρετζέπ.
Είναι μοναδική περίπτωση ο Αλέξης μας, αγαπητέ αναγνώστη, και είναι αχαριστία να μην αναγνωρίζεται σε αυτόν, από μερικούς ζηλιάρηδες μπαμπάδες και τα κακομαθημένα παιδιά τους, αυτό που οι πρώτοι διδάσκουν στα δεύτερα και αυτό που τα παιδιά μαθαίνουν σήμερα σε όλες τις καλές σχολές μάνατζμεντ: Είναι ηγετική αρετή η προσαρμογή στο περιβάλλον. Το περιβάλλον είναι παιδαγωγός, σου λένε. Το σθένος είναι συνυφασμένο με την βούληση και ψυχική δύναμη να αλλάζουμε τον αναφερόμενο εαυτό μας, προσαρμοζόμενοι στο όποιο περιβάλλον, διατηρώντας ωστόσο την αναφερόμενη ταυτότητά μας! Μα, πώς γίνεται; Αυτό δεν είναι αντίφαση;
Είναι το κορυφαίο παράδοξο κατά την μετάβαση από την εποχή των δημοκρατικών πολιτικών σε εκείνη των μετα-δημοκρατικών. Και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα σήμερα. Είναι ένα ιδανικό nodal point στο σύγχρονο αφήγημα περί μετα-δημοκρατίας -  και παρακαλώ να ενημερωθεί για να μην δομεί νέες αυταπάτες! 
Οι αριστεροί παππούδες πίστευαν πως το σθένος συνδέεται με την υπεράσπιση των ιδεών και ιδεωδών τους, ενός τρόπου ζωής, μιας ιδεολογίας. 0ι αριστεροί μπαμπάδες πίστεψαν πως το σθένος συνδέεται με την προώθηση της (σοσιαλιστικής) προπαγάνδας που θα τους οδηγήσει στην εξουσία, ενώ τα αριστερά παιδιά φαίνεται να θεωρούν πως ως σθένος χαρακτηρίζεται αφενός η αναλογία της ένωσης ενός πολιτικού στοιχείου με το αντίπαλό του, αφετέρου η ενωτική ικανότητα αυτού με τα υπόλοιπα στοιχεία του πολιτικού φάσματος. Προσδιορίζεται δε από το ανικανοποίητο ή καταπιεσμένο Εγώ του ατόμου του στοιχείου. Κάτι σαν το "χημικό σθένος", για να σου δώσω να καταλάβεις....
Το ζήτημα, λοιπόν, σήμερα στην πολιτική δεν είναι οι ιδέες, οι ιδεολογίες, το περίφημο Weltanschauung, η ηθική ή έστω ο νόμος και το συμφέρον, αλλά η ...χημεία μεταξύ των πολιτικών ηγετών. Και ο Αλέξης έχει την ικανότητα που δεν έχει ούτε καν ο άνθρακας. Μπορεί να συνδεθεί άνετα και με τον Ομπάμα και με τον Τραμπ και με την Μέρκελ και με τον Μακρόν και με τον Σι Τζινπίνγκ και με τον Πούτιν και με τον Μαδούρο, τον Κάστρο, τους Ρότσιλντ και όποιον άλλο είναι έτοιμος και ικανός να κατανοήσει και να σεβαστεί την υπεροχή σθένους του κυρίου Τσίπρα, αλλά και του μοναδικού σε ευελιξία σθένους κόμματός του. 

Η "καλή χημεία" του Αλέξη με οποιονδήποτε βρεθεί κοντά του είναι η απόδειξη του ανυπέρβλητου σθένους του, για το οποίο βραβεύτηκε. Και μετά βλέπεις κάποιους ανόητους να συνεχίζουν να αποκαλούν ιδεοληπτικό τον πρωθυπουργό! Ποιόν; Τον Αλέξη Τσίπρα! Δεν είμαστε καλά! Άνδρες με το σθένος του Αλέξη κάθε άλλο παρά ιδεοληπτικοί είναι. Είναι απλώς μαγικοί! Είναι από εκείνα τα στοιχεία της κοινωνίας που κατασκευάζουν τη νέα φυσική και χημεία του πολιτικού κόσμου. Είναι τα άτομα που δίχως αυτά η Γερμανία θα έμενε ακυβέρνητη και η Ελλάδα στιγματισμένη ως α-σθενής χώρα. Το σθένος του Αλέξη είναι το αντίδοτο σε όλες της ασθένειες της δημοκρατίας. Με αυτό ο ασθενής γιατρεύεται από το βασανιστήριο των ιδεών, των γνώσεων και όλων των παραδοσιακών δημοκρατικών προκαταλήψεων. Μετατρέπεται επιτέλους σε σύγχρονο άνθρωπο της Black Friday! 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.