Το ανθρώπινο πρόσωπο ενός Δήμου φαίνεται από τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που προσφέρει στους δημότες του και κυρίως στις ασθενέστερα οικονομικά ομάδες αυτών. Σε αυτήν την κοινωνική πολιτική περιλαμβάνονται οι παιδικοί σταθμοί, η «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για τα ΑμΕΑ, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φυσικά, προγράμματα βοήθειας σε ειδικές κατηγορίες πολιτών μας, που βιώνουν την οικονομική κρίση με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Φορέας άσκησης της κοινωνικής πολιτικής είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘ), που στηρίζεται και επιχορηγείται από το Δήμο Θερμαϊκού.

Το μεγάλο κατόρθωμα της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού είναι, που κατάφερε μέσα στο 2017 να βάλει τη ΔΗΚΕΘ σε δρόμο εξυγίανσης, μετά τα κολοσσιαία προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπισε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα μεγάλα προβλήματα του χρέους προς την Εφορία, που κληρονομήθηκαν από την πρώην Δημοτική Επιχείρηση Επανομής (μία εκ των τριών πρώην Δήμων, που ενοποιήθηκαν το 2011), άγγιζαν το 1.500.000,00  και έπεσαν σαν χιονοστιβάδα από τον περασμένο χρόνο στη διοίκησή της, πλέον αντιμετωπίστηκαν και μάλιστα με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην κινδυνεύσουν ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε τα προγράμματά της. Συγκεκριμένα, η ΔΗΚΕΘ έχει ήδη, καταβάλει στη Ζ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα, το ποσό των 1.182.792,88  ευρώ και υπολείπονται για το 2018 άλλα 347.306,96.

Τα στοιχεία, αναφορικά με την επιτυχή διάσωση της επιχείρησης, παρατίθενται παρακάτω :

  • Συνολικά από 1/1/2014 έως 31/12/2017 καταβλήθηκε από τη ΔΗΚΕΘ το ποσό των 363.682,50, που αφορούσε ρυθμίσεις ΙΚΑ, 1.224.599,94 για ρυθμίσεις στην Εφορεία και 127.000,00 σε προμηθευτές μετά από διακανονισμό, δηλαδή μιλάμε για εξόφληση χρεών τους ύψους των περίπου 1.750.000,00 ευρώ.
  • 12 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από τη ΔΗΚΕΘ στο Δήμο και άλλοι 7 στο ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., βάζοντας τέλος στη μη νόμιμη μετακίνηση των υπαλλήλων, οι οποίοι σε άλλο Νομικό Πρόσωπο εργάζονταν και από άλλο μισθοδοτούνταν. με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Μετατράπηκαν οι συμβάσεις 2 εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, ενώ βρίσκεται στο τέλος η διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων άλλων 7 εργαζομένων ΑμΕΑ, επίσης σε αορίστου χρόνου.
Όσον αφορά στις δράσεις και παρεμβάσεις της ΔΗΚΕΘ προς την κοινωνία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι :

  • Αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς κατά 15%.
  • Στα ΚΔΑΠ η αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων παιδιών ανέρχεται σε 100%, αφού ο αριθμός από 45 παιδιά το ’14, σήμερα ανέρχεται σε 90.
  • Από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετήθηκαν 86 άτομα στον Θερμαϊκό, 35 στη Ν. Μηχανιώνα, 63 στην Επανομή και άλλα 68 άτομα από τη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας της Μηχανιώνας.
  • Από την Τράπεζα Αίματος διατέθηκαν 60 φιάλες αίματος και πραγματοποιήθηκαν 2 αιμοδοσίες.
  • Στα πλαίσια του προγράμματος Ενίσχυσης Άπορων Οικογενειών, πραγματοποιήθηκε προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, τροφίμων και υπηρεσιών, αλλά και σύνταξη κοινωνικών εκθέσεων που αφορούν σε επιδόματα, εισαγωγή ευπαθών πολιτών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης πολιτών, όπως και ενημερώσεις των ΑμΕΑ για οικονομικές τους ελαφρύνσεις.
«Η στήριξη και η εξυγίανση της ΔΗΚΕΘ ήταν δέσμευση της διοίκησής μας, αφού με εργαλείο την κοινωνική επιχείρηση, υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και βρισκόμαστε στο πλευρό των δημοτών και ιδιαίτερα των πλέον ευπαθών ομάδων. Χωρίς δεύτερη σκέψη, προσφέρουμε την κοινωνική πολιτική που έχουν ανάγκη η πολίτες μας, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, με τις πόρτες των υπηρεσιών μας ανοιχτές, στους πλέον αδύναμους συνδημότες μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.