Οι δομές Ειδικής Εκπαίδευσης αποτελούσαν πάγιο αίτημα της τοπικής, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακολουθώντας μια πολιτική ισότητας με ενδεικτικές πρωτοβουλίες, όπως οργάνωση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης για ΑμεΑ, μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 50% στα ΑμεΑ με ποσοστό 67% (από 80% που ήταν ως το 2015) και πιο πρόσφατα, την αξιοποίηση δράσης, για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων που θα καταστήσουν τέσσερεις (4) παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία, η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, στρέφοντας το βλέμμα στην παιδεία, ρίχνει το βάρος στο θέμα της ειδικής εκπαίδευσης και της σχολικής στέγης.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, λοιπόν, προετοίμασε και υπέβαλε πλήρη πρόταση για την ίδρυση 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής, με στόχο την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών και τη διευκόλυνση μαθητών - ατόμων με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με τις παρεμβάσεις και συναντήσεις του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και η πρόταση για ίδρυση εγκρίθηκε.

Το κτίσμα, το οποίο θεωρήθηκε κατάλληλο να στεγάσει το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερασιάς, βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του παλιού Δημοτικού Νέας Κερασιάς και πρόκειται για μονόροφο κτίριο, εμβαδού περίπου 250,49 μ², ενώ η εκπόνηση της τεχνικής μελέτης για την αναδιαμόρφωσή του, συμμορφώνεται με τις προκαθορισμένες σε σχετικό ΦΕΚ προδιαγραφές, ώστε να καλύπτονται οι νέες ανάγκες λειτουργίας του χώρου και εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ατόμων που θα ωφεληθούν της σχολικής μονάδας.

Μετά την έγκριση της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 101.285,95 ευρώ, συμφωνητικό υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα για την εγκατάσταση του εργολάβου και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών ορίστηκε για τη Δευτέρα 12 Μαρτίου.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, αφορούν στην αποξήλωση των παλιών κουφωμάτων και την αντικατάσταση τους με νέα, αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες ασφαλείας, στην αντικατάσταση των εξωτερικών ξύλινων θυρών, που βλέπουν προς τον αύλειο χώρο του σχολείου, με μεταλλικές, ενώ πόρτες θα τοποθετηθούν στις ήδη διαμορφωμένες από γυψοσανίδα εσωτερικές αίθουσες του κτιρίου. Πλήρως θα ανακατασκευασθούν οι χώροι υγιεινής, με εργασίες αποξήλωσης και ύδρευσης – αποχέτευσης, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να επιτρέπουν και την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς του κτιρίου, με τις απαραίτητες επεμβάσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (ισχυρά - ασθενή ρεύματα) στο υφιστάμενο δίκτυο της θέρμανσης και της πυρασφάλειας και με τη τοποθέτηση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας.

Σχετικά με το έργο, ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης, Δήμαρχος Θερμαϊκού, ανέφερε : «Η πεποίθηση της ζωτικής ανάγκης παροχής ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία, καθοδηγεί τα βήματά μας και τα έργα μας, από την αρχή της θητείας μας στη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού. Στον αγώνα μας αυτόν συνοδοιπόροι είναι οι Σύλλογοι ΑμεΑ «Ανατολή» Θερμαϊκού και «Παναγία Φανερωμένη» Μηχανιώνας, που προσφέρουν την αμέριστη βοήθειά τους. Χρέος δικό μας, αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών, μέσω των οποίων οι μαθητές με ειδικές ανάγκες θα αξιοποιήσουν τις ξεχωριστές ικανότητες και δεξιότητές τους. Με τη νέα σχολική μονάδα ειδικής αγωγής στο Δήμο μας, επιχειρείται να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες αυτές ευκαιρίες και συνθήκες, για την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.