του ακτιβιστή

Η προστριβή μεταξύ του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη και του προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Θερμαϊκού δεν λέει να καταλαγιάσει και οδεύει προς επίλυση στις δικαστικές αίθουσες.

Ποιός ο λόγος; Ποιά η αιτία; Τίς πταίει;

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το ιστορικό και παραμέτρους αυτής της ιστορίας ώστε να μπορέσετε να μορφώσετε άποψη όσο πιο αντικειμενικά για μια κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή για τον δήμο και το κλίμα που δημιουργεί.

Ιστορικό 

Είναι αλήθεια πως η κόντρα μεταξύ διοίκησης και σωματείου ξεκινάει από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, που είχε δρομολογήσει και υπογράψει την πρώτη σύμβαση καθαριότητας με ιδιώτη εργολάβο. Η έντονη αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων και η δεδομένη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδίας συλλόγων στους ΟΤΑ) έγκειται στην αποτροπή ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες. Την σύμβαση αυτή παρέλαβε και εφάρμοσε η τωρινή υπό τον Γιάννη Μαυρομάτη διοίκηση και η διαμάχη συνεχίστηκε εντονότερη τον περασμένο Οκτώβρη με αφορμή το άνοιγμα των προσφορών στο νέο διαγωνισμό για ανάθεση σε ιδιώτη τμήματος της καθαριότητας.
Και μέχρι εδώ θα έλεγε ο κάθε καλοπροαίρετος δημότης πως βρίσκεται στα πλαίσια της δραστηριότητας και διεκδίκησης του   συλλόγου η μη ιδιωτικοποίηση  της καθαριότητας  και καλώς ενδεχόμενα προβαίνει σε κινητοποιήσεις και κάνει αγώνα γι' αυτό.
Και από την άλλη καλώς και η διοίκηση επιδιώκει να δώσει λύση στο κολοσιαίο (ειδικά το καλοκαίρι με την έλευση επισκεπτών, τουριστών και εποχιακών κατοίκων) ζήτημα της αποκομιδής με οποιονδήποτε τρόπο αφού και ικανό αριθμό απορριμματοφόρων δεν διαθέτει αλλά και δεν επιθυμεί να αυξήσει υπέρμετρα τις ανελαστικές δαπάνες με προσλήψεις μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων από 40 άτομα που αποφάσισε, συν το υπάρχον προσωπικό.

Ξεφεύγει η κατάσταση σε τηλεοπτική συνέντευξη

Την ίδια μέρα που ανοίγονται οι προσφορές και γίνονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων (Οκτώβρης '17), ο δήμαρχος παραχωρεί συνέντευξη στο TV100 προκειμένου να υποστηρίξει τις απόψεις του και ίσως να αποφορτίσει το κλίμα που είναι ιδιαίτερα οξυμένο (παρουσία εργαζομένων στο δημαρχείο, αστυνομία κλπ - μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Μάλιστα ανακοινώνει πως τις επόμενες μέρες η οικονομική επιτροπή του δήμου αποφασίζει την προμήθεια πέντε απορριμματοφόρων, ενώ στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί η αγορά άλλων πέντε οχημάτων. Και ξεκαθαρίζει πως εφόσον αυξηθεί ο δημοτικός στόλος και με την πρόσληψη του νέου προσωπικού κατοχυρώνεται στη σύμβαση με τον ιδιώτη ότι η συμμετοχή (του ιδιώτη) στην αποκομιδή θα μειώνεται έως και την πλήρη κατάργησή της.

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, αμέσως μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Πέτρος Πετρίδης, που στην επιδίωξή του να πείσει για τα επιχειρήματα του Σωματείου, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, κάνει μια προσωπική επίθεση στον δήμαρχο κατηγορώντας τον 
  • πως "έχει φίλο" τον εργολάβο καθαριότητας, 
  • πως μεθόδευσε την εξυπηρέτηση του εργολάβου ακόμα και με το μειωμένο αριθμό προσλήψεων που αποφάσισε η διοίκηση και 
  • πως καλύπτει την πλημμελή άσκηση υποχρεώσεων του εργολάβου 
Οι προσπάθειες του δημάρχου για αποκατάσταση

Όπως ήταν επόμενο αυτές οι αναπόδεικτες κατηγορίες του προέδρου θεωρήθηκαν ως συκοφαντικές  της τιμής και της υπόληψης του δημάρχου. Και ως πράξη εκτόνωσης της κατάστασης κάλεσε τον Πέτρο Πετρίδη προκειμένου να τις αποσύρει. Όταν όμως ο τελευταίος ευρέθη μεταξύ αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων που ήταν παρόντες θεώρησε πως κλήθηκε σε "λαϊκό δικαστήριο" και αποχώρησε.
Ακολούθησε εξώδικο του θιγόμενου δημάρχου προς τον πρόεδρο, δίδοντάς προθεσμία τριών ημερών να ανασκευάσει τις συκοφαντικές δηλώσεις και ισχυρισμούς του και να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή και υπόληψη του δημάρχου.
Αφού και στην δεύτερη αυτή προσπάθεια εξομάλυνσης δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου και αφού πέρασαν τρεις περίπου μήνες, ο δήμαρχος κινείται πλέον δικαστικά και καταθέτει αγωγή  σε βάρος του Πέτρου Πετρίδη αξιώνοντας την επιδίκαση και καταβολή του ποσού των 50.000 € ως ηθική βλάβη, δηλώνοντας στην αγωγή πως οποιοδήποτε ποσό επιδικασθεί θα διατεθεί στο Σύλλογο Εργαζομένων.

Η  χθεσινή συνέντευξη

Χθες είχαμε μια ακόμη συνέντευξη του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη που δόθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο και στην εκπομπή του κ. Ηλιάδη. Ο δημοσιογράφος θέλησε να πληροφορηθούν οι ακροατές του τον λόγο για τον οποίο εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ανακοίνωση (την οποία πιο κάτω δημοσιεύουμε) που  ψέγει τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη για την κόντρα με το Σωματείο Εργαζομένων και για την επιμονή του να προχωρήσει στην εκχώρηση μέρους της υπηρεσίας καθαριότητας.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος διαχώρισε την πολιτική διαφορά απόψεων από την προσωπική και μάλιστα συκοφαντική αντιδικία. Τόνισε πως καταλαβαίνει τη θέση των εργαζομένων γιατί και ο ίδιος είναι εργαζόμενος. Αλλά είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την τιμή και την αξιοπρέπειά του από τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Σωματείου και όχι από το Σωματείο. Με τον τρόπο αυτό ξεχώρισε τον πρόεδρο από το σώμα των εργαζομένων. Και φυσικά επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που τον υποχρεώνουν να καταφύγει στη συνεργασία του ιδιώτη, βάζοντας όμως τον αστερίσκο της απομείωσης των υποχρεώσεων της σύμβασης όταν υπάρξουν οι συνθήκες ανάληψης της καθαριότητας από ίδιες δυνάμεις. Και γι΄αυτό όπως είπε προχώρησε η αγορά των 5 απορριματοφόρων (κατακυρώθηκαν ήδη), που είναι η πρώτη προμήθεια απορριμματοφόρων μετά από 15 χρόνια.
Στην ίδια εκπομπή παρέμβαση έκανε και ο Πέτρος Πετρίδης που παρά τις επανειλλημμένες προσπάθειες του οικοδεσπότη δεν θέλησε να συζητήσει, αποφεύγοντας το θέμα της συκοφαντικής δήλωσής του,  και επικεντρώθηκε στην εκχώρηση της καθαριότητας και στο μειωμένοα ριθμό προσλήψεων που έκανε η διοίκηση.

Η συνέντευξη του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη



Η παρέμβαση του Πέτρου Πετρίδη




Η θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει την συνεχιζόμενη επίθεση του Δημάρχου Θερμαϊκού κατά του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Πέτρου Πετρίδη και των εργαζομένων που αντιστέκονται στην επίμονη προσπάθεια του Δημάρχου να εκχωρήσει την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού με ύβρεις, εξώδικα και αγωγές επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους ενάντια στα σχέδια ανάθεσης σε ιδιώτη των υπηρεσιών αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του Δήμου αντί του εξωφρενικού ποσού των 3.043.158,40 ευρώ για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών. Μία προσπάθεια που είναι αντίθετη στην ισχύουσα νομοθεσία και στο Δημόσιο συμφέρον. Στήνοντας λαϊκό δικαστήριο, στέλνοντας εξώδικο και επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με το επίμαχο ζήτημα ο Δήμαρχος Θερμαϊκού προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου στοχοποίηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού, νομίζοντας πως θα καταφέρει έτσι να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του. Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού εξέφρασε την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση του στο πρόσωπο του Προέδρου Πέτρου Πετρίδη και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του, αλλά και την διαφύλαξη των συμφερόντων των εργαζομένων. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θερμαϊκού και στηρίζει τις αποφάσεις τόσο του Συλλόγου όσο και των εργαζομένων στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους. Επισημαίνει τέλος, στέλνοντας και ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Θερμαϊκού πώς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τρομοκρατούνται και δεν εκβιάζονται.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. ως θιγομενος πολιτης θα πληρωνε απο την τσεπη του και οχι ο δημος 6.500,00 ευρω. αχ τι αλλαγη πλευσης βρε ακτιβιστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον δικηγόρο του θιγόμενου Πολίτη ποιός θα τον πληρώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.