Προσπάθεια προβολής της πρωτοβουλίας του Δήμου Θερμαϊκού γίνεται στη φετινή 83η ΔΕΘ για την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου με την παράλληλη δημιουργία της πολυπόθητης αλλά πάντα καρκινοβατούσας Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας, που θα μπορούσε να ενώσει δήμους του συγκροτήματος μέσω της θαλασσίας οδού.
Για τον σκόπο αυτό με τη συνεργασία 9 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της ΠΕΔ -Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί το Περίπτερο 10 (Stand 12), που από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου υποδέχεται τους επισκέπτες προκειμένου να τους ενημερώσει.

Η άποψή μας είναι σε τελείως διαφορετική βάση από αυτή που επί χρόνια επιχειρούν κυβερνητικοί αρμόδιοι, υπουργεία αλλά συμμερίζονται και διαχρονικές διοικήσεις κυρίως παραθαλάσσιων δήμων του Θερμαϊκού.
Πιστεύουμε πως είναι λάθος η διεκδίκηση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Ειδικά αφού δεν έχει γίνει το πρώτιστο της ένωσης των δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης με την πόλη μέσω αστικής συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς.
Θεωρούμε πως οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην διεκδίκηση προαστειακού προς την ανατολική Θεσσαλονίκη, που θα εξυπηρετεί τόσο τους εργαζόμενους και επισκέπτες του Θερμαϊκού, της Θέρμης, της Πυλαίας κλπ αλλά κυρίως θα δώσει σοβαρό δημόσιο και γρήγορο μέσο μετακίνησης των χιλιάδων πλέον επισκεπτών από το αεροδρόμιο Μακεδονίας.
Έπεται θεωρούμε το μακρόπνοο σχέδιο της γραφικής, ρομαντικής και επιβοηθητικής θαλάσσιας αστικής μετακίνησης.
Ίσως θα πρέπει να υπάρξει μια εκ νέου εκκίνηση της συνεργασίας των δήμων του συγκροτήματος πάνω σε αυτή τη βάση διεκδίκησης.

Παραθέτουμετο δελτίο τύπου του Δήμου Θερμαϊκού για το περίπτερο στη ΔΕΘ:

Με επίκεντρο της παρουσίας του την προώθηση των πρωτοβουλιών του σχετικά με το μεγαλόπνοο έργο της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΘΑΣΘ), ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει φέτος στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υποδεχόμενος τους επισκέπτες στο Περίπτερο 10 (Stand 12), από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.


Έχοντας στο πλευρό του την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ – ΚΜ) και την υποστήριξη άλλων εννέα (9) δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προβάλλει την αναγκαιότητα εκπλήρωσης ενός διαχρονικού αιτήματος, για χρόνια προσκολλημένου στα γραφειοκρατικά γρανάζια, παρά την ύπαρξη ώριμων μελετών. Ενός αιτήματος ικανού να επιφέρει έναν θεαματικό εκσυγχρονισμό στον τομέα της μετακίνησης των πολιτών.

Με ένα διευρυμένο, αλλά επί δεκαετίες αναξιοποίητο, θαλάσσιο μέτωπο με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η σπουδαιότητα αυτού του εκσυγχρονισμού που, μέσω θαλάσσιων διόδων επικοινωνίας, θα διευκόλυνε καίρια το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των μετακινούμενων και θα συνέβαλλε στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος, θέτοντας σε χρήση ένα εναλλακτικό μέσο ταχύτερο, περιβαλλοντικά φιλικότερο και αξιόπιστο.

Η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, αναλογιζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης και τα πολλαπλά οφέλη του Δήμου από την υλοποίηση του πολυπόθητου εγχειρήματος, πρωτοστατεί τόσο στην προσπάθεια να επικοινωνηθεί ευρέως το μείζον αυτό θέμα, όσο και στην άσκηση πιέσεων προς τους αρμόδιους, ώστε να προσπεραστούν τα εμπόδια και να τεθεί, το γρηγορότερο δυνατό, σε τροχιά δρομολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) συγκαλεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. σύσκεψη, παρουσία Δημάρχων, για το ζήτημα της καθιέρωσης των θαλάσσιων αστικών συγκοινωνιών στο Θερμαϊκό κόλπο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Β, του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», 2ος όροφος. Προσκεκλημένοι είναι έγκριτοι επιστήμονες με εξειδίκευση στο θέμα, προκειμένου να καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και με στόχο την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου προς την κατεύθυνση της αναζήτησης τρόπων, με τους οποίους οι Δήμοι θα οδηγηθούν στην καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου.

Ειδικότερα, θα παραστούν ο Διευθυντής Προγραμματισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Θαλασσίων Αστικών Συγκοινωνιών του Δήμου Βενετίας, κ. Gianluca Cuzzolin, η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης, κ. Zuhal Ulusoy, η οποία σχεδίασε τις διευθετήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Σμύρνης και ο Διευθυντής Θαλάσσιων Συγκοινωνιών της Δημοτικής Επιχείρησης της Σμύρνης, κ. Mert Yaygel.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου, όπου ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, θα αναφερθούν στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν για το εν λόγω θέμα και για το οποίο δραστηριοποιούνται εννέα (9) Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου, που θα τελέσει η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,  κα. Βούλα  Πατουλίδου, στις 5.00 μ.μ.

Για την παρουσία του Δήμου Θερμαϊκού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη σημασία του έργου της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε : «Ο Δήμος μας παρουσιάζει μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που κορυφώνεται τη θερινή περίοδο, με την έλευση ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών. Οι λόγοι, που αποτελούν παράλληλα σπουδαία ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, δεν περιορίζονται στον τουριστικό του χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνουν την ιχθυόσκαλα στη Ν. Μηχανιώνα – τη μεγαλύτερη στην διακίνηση εγχώριων αλιευμάτων στην Ελλάδα –, τον αλιευτικό στόλο – το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια – και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Στα παραπάνω, αν προσθέσουμε και τον ανεπτυγμένο θρησκευτικό τουρισμό, με χαρακτηριστικότερη πηγή προσέλκυσης των χιλιάδων προσκυνητών, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, γίνεται αμέσως αντιληπτή η ανάγκη βελτίωσης της προσπελασιμότητας στο Δήμο. Μιας προσπελασιμότητας που οφείλει να αξιοποιεί τόσο τους οδικούς, όσο και τους θαλάσσιους άξονες. Και αυτό είναι που επιδιώκουμε να προβάλλουμε και μέσα από τη συμμετοχή μας στη φετινή ΔΕΘ, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της καθιέρωσης των θαλάσσιων αστικών συγκοινωνιών, που σε συνδυασμό με το έτερο επείγον ζήτημα της διαπλάτυνσης της ΕΠΟ 27 – ενός δρόμου 70 και πλέον χρόνων – θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, δημιουργώντας συγχρόνως νέες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας».



Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης και ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης σε επίσκεψή τους στον σχετικό εκθεσιακό χώρο 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. κ. Δήμαρχε πρώτα δες τα χάλια του Δήμου, ένας από τους ποιο βρώμικους Δήμους και άφησε τα μεγαλόπνοα σχέδια και προσγειώσου στην πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.